مدیر کل دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی:
خدمات اورژانس اجتماعی در ۱۲۹ شهر توسط خودروهای استیجاری ارائه میشود
مدیر کل دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: مسئله تملک دارایی سازمان اورژانس اجتماعی بعد از ۹ سال در بودجه در سازمان بهزیستی دیده شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا محمود علیگو، مدیر کل دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور امروز در نشست تشریح برنامههای اورژانس اجتماعی، گفت: آسیبهای اجتماعی به واقع موضوعی تلخ و پرچالش در جامعه است و تأثیراتی که تمام اتفاقات ملی، بینالملی، فرهنگی و اجتماعی در موضوع آسیبهای اجتماعی ایجاد میکند، عموما قابلیت مدیریت و دسترسی ندارد.
وی با بیان اینکه برنامههایی باید در حوزه آسیب اجتماعی توسعه پیدا کند که وضعیت ما را تغییر دهد، ادامه داد: سازمان اورژانس اجتماعی متشکل از ۴ نوع فعالیت، خط تلفن ۱۲۳، فعالیت سیار و خودرویی اورژانس اجتماعی، مراکز مداخله در بحران و مجموعه خدمات پایگاه های اجتماعی در حاشیه شهرها است که در حال فعالیت هستند.
به گفته مدیر کل دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در حال حاضر، ۳۶۵ مرکز مداخله در بحران در تمامی نقاط کشور در سطح ۱ و ۲ و ۳ فعال هستند. سطح یک در استانها و به صورت شبانهروزی سطح دو در شهرستان ها و به صورت شبانهروزی و سه سطح در قالب شیفت صبح و عصر فعالیت میکنند.
علی گو با اشاره به آمار فعالان حوزه آسیبهای اجتماعی، گفت: در این مراکز ۳۹۴۵ نفر از فعالان در حوزه فعالیتهای اجتماعی دغدغه دارند با ما همکاری میکنند که ۳۳۵۲ نفر نیروهای مددکاری، رواشناس و حقوقی هستند و به نوعی نیروی متخصص ما که در مجموعه سازمان بهزیستی و در این عرصه در حال تلاش هستند. از این میزان نیز ۱۲۰۰ نفر قراردادی، برخی خرید خدمت و بخشی از آنها نیز از نیروهای رسمی فعال در اورژانس اجتماعی هستند.
وی با اشاره به فعالیتهای روبه رشد اورژانس اجتماعی در کشور، تأکید کرد: در حال حاضر، با یک روند روبه رشدی از فعالیتها در شهرهای کشور روبه رو هستیم، اما از این میان شهرهای کشور، تنها ۷۴ شهر و شهرستان اورژانس اجتماعی ندارند اما این بدان معنا نیست که ما خدماتی به آنها ارائه ندهیم.
علیگو ادامه داد: قانون برنامه ششم به شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر اشاره میکند و ما امروز ۴ شهر داریم که بالای ۵۰ هزار نفر جمعیت دارند و مرکز ندارند. در سال آتی برنامه داریم تا این ۴ مرکز را نیز راه اندازی کنیم، در ۷۰ شهر دیگر، خدمات ما به آنها داده میشود و در اولویت سال جاری است.
مدیر کل دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی به برخی از خدمات اورژانس اجتماعی کشور اشاره کرد و گفت: همسرآزاری،کودک آزاری، معلول آزاری، سالمند آزاری، اقدام به خودکشی، کمک به کودکان خیابانی، حمایت از دختران و پسران فراری از منزل و حمایت از زنان و دختران آسیب دیده اجتماعی جزو اصلی ترین فعالیتهای اصلی مجوعه اورژانس اجتماعی محسوب میشود.
وی خاطرنشان کرد: امروز در تمامی نقاط مرزی، شهری و روستایی ما فعال هستیم و خط ۱۲۳ پاسخگوی نیازهای مردمی است.
او در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اینکه بیشترین موارد کودکآزاری چیست، گفت: براساس آمار ما بیشترین آزار کودکان از جنس غفلت است و بیش از ۵۰ درصد آسیبهادر این زمینه درخصوص مسائل عاطفی است که نباید در این زمینه بیتفاوت باشیم.
علیگو با بیان اینکه یکی از اتفاقاتی که در چند وقت اخیر در دولت جدید صورت گرفته ابلاغ ماده ۲۶ و ارائه خدمات کودکان در معرض آسیب است، گفت: ابلاغ این ماده یکی از مشکلات جدی مجموعه فعالیتهای ما در حوزه کودکان را پوشش میدهد، به این صورت که مراکز خدمات مددکاری اجتماعی می توانند با اخذ مجوز مراکز نگهداری برای کودکان آسیب دیده ایجاد کنند و بار سنگینی از دوش سازمان بهزیستی بردارند.
وی همچنین با اشاره به تلاشهای خوب و قابل ستایش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص بودجه گفت: مسئله تملک دارایی سازمان اورژانس اجتماعی را بعد از ۹ سال در سازمان بهزیستی دیدهاند و این موضوع بسیار خوب است.با این بودجهای که در نظر گرفته شده است یک اتفاق خوب میافتد که هم در بازسازی خودروهای فرسوده و هم در خرید خودرو در بودجه سال ۱۴۰۱ دیده شده است.
وی ادامه داد: اورژانس اجتماعی در سازمان بهزیستی مراکزی برای زنان خشونت دیده خانگی با عنوان خانههای امن، خانههای سلامت برای دختران آسیب دیده و مراکزی برای کودکان در معرض آسیب در حقیقت مجموعه خدماتی که ما ارائه میکنیم در ۹ بخش است و مراکز اقامتی آنها در سازمان بهزیستی طراحی شده است.
او در پاسخ به این سوال که چرا آسیبهای اجتماعی توسعه پیدا کرده است، گفت: در موضوع آسیبهای اجتماعی اگر به رانشهای اصلی ساختارهایی که آسیبهای اجتماعی را ایجاد میکند توجه نکنیم بحرانهایی که ایجاد میشود بحرانهای جدیتری است. امروز در سازمان بهزیستی فعالیت ما در حوزه آسیبهای اجتماعی بیشتر در حوزه مداخله است و فعالیت در حوزههای پیشگیرانه در سازمانها و نهادهای دیگر و در ساختارهای دیگر شکل میگیرد.