خبرگزاری کار ایران

دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت تجلیل شدند

دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت تجلیل شدند
کد خبر : ۱۲۰۴۲۳۴

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آئین تقدیر از دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت، با بیان اینکه نظام حل مسئله باید به یک نظام سیستماتیک تبدیل شود، گفت: در قراردادهای ارتباط با صنعت به دنبال اثربخشی هستیم.

به گزارش ایلنا،‌ پیمان صالحی در آیین تقدیر از دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت که امروز (شنبه ۱۴ اسفندماه) در سالن شهدای جهاد علمی این وزارت برگزار شد، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه اظهار داشت: همواره در جشنواره‌های برگزار شده در کشور افرادی که در زمینه تولید علم و تجاری‌سازی فعال بوده‌اند مورد تقدیر قرار گرفته‌اند و کمتر به دانشمندانی که در حوزه همکاری دانشگاه با جامعه و صنعت فعال بوده‌اند توجه شده است.

وی افزود: کسانی که در حوزه تولید علم و فناوری فعالیت دارند بحث فناوری را در سطوح TRL پایین‌تر دارند، کسانی که در تجاری‌سازی فعالیت دارند محصولات را به بازار می‌رسانند و همچنین کسانی که در این بین در سطوح فناوری فعالیت دارند افرادی هستند که قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت را با آن‌ها داریم.

معاون پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: بسیاری از این قراردادها در حوزه حل مسئله، طرح‌های مشاوره و مسئله، موضوعات ایجاد فناوری و برخی نیز خدمات تخصصی و فوق تخصصی است که به بهره‌برداران می‌دهیم. در این حوزه باید توجه بیشتری مبذول کنیم.

وی با بیان اینکه در سال ۱۳۹۹ بیش از ۳هزار میلیارد تومان قرارداد ارتباط با صنعت و دانشگاه داشته‌ایم افزود: این میزان با توجه به زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های دانشگاه‌های کشورمان بسیار کم است.

صالحی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۹، حدود ۵ هزار عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها و موسسات وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، قرارداد ارتباط با جامعه و صنعت داشته‌اند که این میزان تا حد مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد. لذا اگر از زیرساخت‌ها بهره‌مند شویم و نیروی عظیم انسانی را به حرکت درآوریم قطعاً اثربخشی در حل مسائل کشور بیشتر خواهد بود.

وی با بیان اینکه در قراردادهای ارتباط با صنعت به دنبال اثربخشی هستیم، عنوان کرد: نظام حل مسئله باید به یک نظام سیستماتیک تبدیل شود. در چند سال اخیر در اکوسیستم فناوری سعی شده که زیست بومی فراهم شود که به سؤالات مطرح شده از طریق زیست‌بوم دانش‌بنیان به آن پاسخ داده شود.

صالحی افزود: ارتباط با ما با دانشگاه‌ها از طریق دفاتر ارتباط با جامعه و صنعت و همچنین معاونت‌های پژوهش و فناوری است و باید هسته‌هایی در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی شکل گیرد که نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در فناوری را هسته‌ها و قطب‌های ما در وزارت علوم ایفا کنند.

وی خاطرنشان کرد: قطب‌های علمی وظایف خود را دارند و بیشتر به تولید علم توجه می‌کنند تا حل مسئله؛ در این راستا باید با یک دگردیسی، هسته‌های پژوهشی در حوزه‌های تخصصی در دانشگاه‌ها شکل گیرد.

معاون پژوهشی وزارت علوم در ادامه سخنان خود گفت: در حوزه علم و فناوی سازمان‌های مختلفی در سطح کشور داریم که در سطح خود مسئولیت‌های خاصی دارند مانند وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اما ایجاد هماهنگی و قانون‌گذاری در سطح کلان را نباید از یاد ببریم تا همه این بازیگران در یک نظام هماهنگ فعالیت کنند.

وی افزود: باید علاوه بر مجلس شورای اسلامی، بیش از پیش از ظرفیت شورای عالی انقلاب فرهنگی در جهت مأموریت‌های خود بهره‌مند شویم. وظیفه ما این است که در حل مسائل کشور، نیازهای قانونی خود را از طریق این شورا تأمین کنیم.

صالحی با بیان اینکه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری نیز ظرفیت خوبی جهت سیاست‌گذاری در حوزه‌های اجرایی قوانین دارد، بیان کرد: در برنامه‌های خود قصد داریم به اثربخشی حوزه آموزش عالی کشور در حل مسائل، ارتقای سطح زندگی مردم، ایجاد ثروت و حل معضلات اجتماعی برسیم.

وی یادآور شد: سال ۱۴۰۰ حوزه پژوهشی از لحاظ مالی وضعیت خوبی نداشت اما امیدواریم سال آینده با حمایت‌ها و پیگیری‌های صورت گرفته برای پژوهش کشور سال بهتری باشد.

معاون پژوهشی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه ظرفیت فوق العاده‌ای در حوزه تحصیلات تکمیلی داریم، گفت: تعداد بسیار زیادی دانشجو در دوره‌های کارشناسی ارشد، دکترا و پسادکترا داریم که بهره‌مندی از این ظرفیت و هدفمند کردن پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها امری ضروری است.

صالحی با اشاره به اینکه باید از ظرفیت دانشجویان کارشناسی ارشد، دکترا و پسادکترا به نحو احسن بهره‌مند شویم افزود: در این راستا آیین‌نامه‌ای تهیه شده که قراردادهای ارتباط با جامعه و صنعت و بین دستگاهی را برای پروژه‌ها و پایان نامه‌ها و رساله‌های کارشناسی ارشد و دکترا تسهیل کنیم. به عبارتی ارتباط سازمان‌های بیرونی با وزارت علوم برای حل مسئله‌هایشان را از طریق پایان‌نامه‌ها تسهیل کرده ایم.

وی خاطرنشان کرد: باید به مسیرمان در بخش تحقیقات بنیادی سرعت بخشیده و جایگاه خود را هرساله بهبود ببخشیم.

صالحی در پایان سخنان خود اظهار داشت: برگزاری این جلسه پیامی است از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که همان گونه که تولید علم و تجاری‌سازی جایگاه رفیعی در اکوسیستم‌های علمی دارد، پیشتازان و دانشمندان برتر ما در ارتباط با جامعه و صنعت نیز جایگاه ویژه‌ای دارند و امیدواریم بتوانیم تعداد این افراد را هرساله در جهت ارتقای اثربخشی و حل معضلات کشور افزایش دهیم.

ضرورت به رسمیت شناخته شدن فعالیت‌های ارتباط با جامعه و صنعت در دانشگاه‌ها

محمدسعید سیف مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این آیین، درخصوص ضرورت و روش‌های همکاری با جامعه و صنعت اظهار داشت: در چند سال اخیر بحث فناوری و نوآوری در کشور به صورت جدی پیگیری می‌شود. همچنین فعالیت‌های در ارتباط با جامعه و صنعت نیز باید در دانشگاه‌ها به رسمیت شناخته شود و اگر این امر محقق نشود دانشگاه از رسالت خود که همانا تربیت نیروی انسانی متخصص، پاسخگویی به نیازهای کشور و اثربخشی است برنخواهد آمد.

وی با بیان اینکه تقدیر از دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت از سال گذشته آغاز شده است، تصریح کرد: در سال قبل از ۱۵ نفر از دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت تقدیر به عمل آمد.

سیف افزود: در سال جاری دانشگاه‌ها بر اساس ارزیابی و سوابق اعضای هیئت علمی خود ۱۳۴ نفر را به دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم معرفی کردند که از این تعداد ۹ نفر در رشته‌های مختلف علمی به عنوان دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت امروز مورد تقدیر قرار می‌گیرند.

مدیر کل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم خاطرنشان کرد: ۲۸ هزار عضو هیئت علمی در سطح دانشگاه‌های دولتی مشغول فعالیت هستند که از این تعداد ۵هزار نفر در همکاری‌های تقاضامحور درگیر هستند و امیدواریم باالگو قرار دادن اعضای هیئت علمی برتر و استفاده از تجارب آن‌ها بتوانیم شاهد اثربخشی بیشتر دانشگاه‌ها در حل مسائل کشور باشیم.

گفتنی است در پایان این آیین از دانشمندان برتر در همکاری با جامعه و صنعت تجلیل شدند که اسامی آنان به شرح زیر است:

حسین بلندی دانشیار حوزه تخصصی برق دانشگاه علم و صنعت ایران

صمد بنیسی عضو هیئت علمی حوزه تخصصی فرآوری مواد معدنی دانشگاه شهیدباهنر کرمان

محسن دانش مسگران عضو هیئت علمی حوزه تخصصی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

حمیدرضا ربیعی عضو هیئت علمی حوزه تخصصی هوش مصنوعی و علوم داده دانشگاه صنعتی شریف

 محمدرحیم رهنما عضو هیئت علمی حوزه تخصصی برنامه ریزی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدحمیدرضا صادقی عضو هیئت علمی حوزه تخصصی منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس

 سیدعلیرضا طباطبایی نژاد عضو هیئت علمی حوزه تخصصی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی سهند

مرتضی منتظری قهجاورستانی عضو هیئت علمی حوزه تخصصی مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران

 محسن میوه چی دانشیار حوزه تخصصی برق دانشگاه اصفهان

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز