مدیرعامل بیمه سلامت:
۶.۵ تا ۷ هزار میلیارد تومان صرفا برای کرونا هزینه کردهایم/ بیش از ۵۰ درصد هزینههای سلامت از جیب مردم است
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: پرداخت از جیب مردم بیش از پنجاه درصد است و سیاستهای سازمان بیمه سلامت این است که پرداخت از جیب مردم به ویژه در مورد بیماریهای مزمن، صعب العلاج و سرطانی را کم کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدمهدی ناصحی، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در نشستی خبری که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: بیمه سلامت به عنوان یکی از ارکان مهم نظام پشتیبان نظام سلامت با تحت پوشش قرار دادن نیمی از جمعیت کشور که بیش از چهل میلیون نفر در پنج صندوق هستند، فعالیت میکند.
او افزود: منابعی که تامین کننده نیازها هست از بودجه عمومی و هدفمندی یارانهها و حق بیمه افراد موسسات و سازمانها تامین میشود. هدف بیمه سلامت در سه بعد است. ما جمعیت زیادی را تحت پوشش داریم، در بحث پوشش خدمات هم وضعمان از میانگین جهانی بهتر است، بسیاری از خدمات تحت پوشش بیمه سلامت هستند، پوشش هزینهای نیز بخش دیگر است که متاسفانه بیمهها در آن غنی نیستند. پرداخت از جیب مردم بیش از پنجاه درصد است و سیاستهای سازمان بیمه سلامت این است که پرداخت از جیب مردم به ویژه در بیماریهای مزمن، صعب العلاج و سرطانی را کم کنیم.
ناصحی گفت: اعتبار ما در ۱۴۰۰ نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده است که ماهانه ۱۶۳۰ میلیارد تومان در بخشهای مختلف به موسسات پرداخت کرده ایم. در بحث بیماران خاص و دیالیزی تقریبا همه هزینهها را پرداخت میکنیم. در بخش دولتی بستری را ۹۰ درصد و سرپایی را ۷۰ درصد پوشش میدهیم و در بخش خصوصی نیز به همین اندازه است.
او افزود: برای اولین بار توانسته ایم پرداخت هایمان را به روز کنیم. تا پایان مهر ماه تسویه حساب کامل با تمام دانشگاههای کشور انجام دادهایم که این برای اولین بار در طول ۲۵ سال شکل گیری بیمه سلامت است.
ناصحی گفت: در نسخه الکترونیک تا پایان آذر و در بیمارستانهای خصوصی تا پایان آبان اسناد را پرداخت کرده ایم. در بحث داروخانهها تا پایان دی ماه پرداخت انجام شده است. در بحث نظام ارجاع روستایی و شهری تا دی ماه را نیز پرداخت کرده ایم.
او افزود: در بحث مهم نظام الکترونیک سلامت یکی از آرزوهای ما این است که با اجرای نظام ارجاع الکترونیک سلامت شفافیت داشته و منابع را به صورت صحیح مدیریت کنیم. تاکنون غیرشفاف و غیر هوشمند بوده است. یک چهارم کار نسخه الکترونیک با بیمه سلامت است، ما وظیفه خود را انجام میدهیم و تصور نشود کل این وظیفه بر عهده ماست. بسیاری از مواردی که این نظام را تکمیل میکند، بین بخشی است و همه بیمهها باید پای کار باشند که در بخشهای زیادی به صورت جدی بیمههای مکمل پای کار نیامده اند.
ناصحی گفت: سختترین کار، نسخهنویسی آنلاین است. در این مرحله اگر خللی باشد نارضایتی ایجاد می کند. ممکن است عوامل مخدوش کنندهای مانند قطعی برق و غیره رخ دهد، با همه این اوصاف درحال طی کردن این مرحله سخت هستیم. در پی آن هستیم که اگر مدلی را ارائه می کنیم و از سطح سنتی خارج می شویم با کمترین آسیب باشد. مقاومت در تغییر شیوه وجود دارد و همه باید همکاری کنیم که این مساله با کمترین سختی اجرا شود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: یکی از دیگر دغدغههای بیمه سلامت این است که هر فرد ایرانی داخل کشور باید تحت پوشش بیمه سلامت و درمانی باشد. شش تا نه میلیون نفر در کشور بیمه فعال ندارند. ممکن است در زمان گرفتاری جزو آمار ما باشند اما به صورت فعال جزو آمار نیستند. بنابراین بر آن شدیم که بیمه افراد کم برخوردار را در مناطق حاشیهای اجرا کنیم. این طرح در دو ماهه اخیر به صورت فعال در برخی استانها اجرا شده است و با همکاری شهرداری ها، کمیته امداد، هلال اهمر و غیره کد ملی افراد ارائه میشود و آنها را بیمه میکنیم. هر فردی که در منطقه کم برخوردار است یک پزشک اولیه دارد که بدون هزینه بتواند به او مراجعه کند.
او افزود: اتباع مهمان در کشور ما نیز تحت پوشش بیمه سلامت هستند. با همکاری وزارت کشور تعداد زیادی از اتباع قانونی هم تحت پوشش قرار گرفتند و برای بیماران خاص آنها ۱۰۰ درصد هزینهها رایگان است. در مناطق آسیبپذیر هم با معرفی وزارت کشور حتی کسانی که به صورت قانونی وارد کشور نشدهاند بیمه به آنها تعلق میگیرد. امیدواریم تا پایان ۱۴۰۱ این افراد را تحت پوشش بیمه سلامت قرار دهیم. سال گذشته از نظر مدیریت منابع، زیان انباشته را از پنج هزار میلیارد تومان به هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان رسانده ایم.
ناصحی گفت: در بخش نازایی و معلولین بارها اعلام کردهایم و آمادگی لازم را داریم زوجهای ناباور را تحت پوشش تا سه بار در سال قرار دهیم. بیمه شدگان تامین اجتماعی هم قبول کردهایم که آنها هم از خدمات درمان ناباروری برخوردار شوند و برای بیمه نیروهای مسلح هم درخواست دادهاند که اجرا شود.
او افزود: در بخش معلولین و اتیسم هم در سال ۱۴۰۰ این افراد تحت پوشش قرار گرفته اند. در اتیسم مشاورههای کاردرمانی ذهنی و جسمی تا ۹۶ جلسه در سال تحت پوشش قرار گرفته اند.
ناصحی گفت: دغدغه دیگر ما بیماران سرطانی است که سال قبل هزینههای زیادی به صورت متفرقه مصرف کردهایم و ۳۰۰ میلیارد تومان در این زمینه هزینه شده است.
او افزود: در کنار بیمه پایه به خصوص در دو صندوق روستایی و همگانی بیمه مکمل آتیه سازان را در دست کار داریم که امیدواریم به ما کمک کنند. امیدواریم بنیادهای مربوطه کمک کنند که بیمه قدرتمندی داشته باشیم و انقلابی در بیمه اتفاق خواهد افتاد و تمرکزمان در سال آینده بر انجام آن است.
ناصحی گفت: در دوران کرونا هم هزینههای زیادی کرده ایم. تاکنون ۶.۵ تا ۷ هزار میلیارد تومان صرفا در مورد کرونا هزینه کرده ایم.
او درارتباط با بیمه دندان پزشکی افزود: دندان پزشکی در دنیا و کشور ما در بیمه پایه پوشش مناسبی ندارد. برنامه داریم پوشش را بیشتر کنیم و خدمات را در سال آینده ارتقا دهیم که کافی نیست و اگر بیمه تلفیقی اتفاق بیافتد، این مبحث را به آن قسمت میبریم.
ناصحی گفت: در بودجه ۱۴۰۱ تنها هفت درصد افزایش داشته ایم. اگر بودجه مطابق تعرفهها بالا نرود مطمئن باشید پرداختها با تاخیر خواهد بود. قول گرفتهایم که این موارد محقق شوند و حداقل ۳۰ درصد افزایش داشته باشیم. متاسفانه نظام سلامت طوری طراحی شده است که ۹۵ درصد سرپایی کشور در بخش خصوصی است و تنها ۵ تا ۶ درصد نظام سرپایی در بخش دولتی است.
او افزود: بسیاری از اطلاعات و مسائلی که تا الان مغفول بود با اجرای نسخه الکترونیک در این مدت به دست آمده است و بسیار فرصت مغتنمی است و حتما آن را جدی بگیریم.
ناصحی گفت: در مورد محرمانگی در نسخهنویسی الکترونیک در صدد هستیم امنیت را در حدی که در توان مجموعه است فراهم کنیم. بازهم ممکن است مشکلاتی باشد که کتمان نمیکنیم.
ناصحی درارتباط با فروش اینترنتی دارو گفت: فروش اینترنتی دارو فعلا آسیبهای بیشتری از فوایدش دارد. درمورد داروی بیماران خاص و مزمن طرحی در سال ۱۴۰۱ در دست اجرا داریم که تحویل به صورت غیرحضوری باشند.
ناصحی گفت: ۲۹ استان بالای ۹۹ درصد نسخ آنها الکترونیک است. دو استان تهران و خراسان رضوی حدود ۹۰ تا ۹۲ درصد نسخه الکترونیک اجرا شده است. ما در روز ۲۱۰ هزار نسخه داریم که ۲۰۵ هزار مورد آن تمام الکترونیکی است و ۵ هزار مورد نیمه الکترونیک است. این آمار بسیار خوبی از اجرای نسخه در سراسر کشور است. حداقل ۹۵ درصد پرداختها الکترونیک است.
او درارتباط با داروهای جدید کرونا افزود: اگر دارویی درمورد کرونا مفید باشد آن را تحت پوشش خواهیم برد.
ناصحی گفت: ما می خواهیم صندوق مکمل کنار بیمه روستایی ایجاد کنیم. بیمه روستایی اجازه خدمات بهداشتی و درمانی صرفا در بخش دولتی دارد و در بخش خصوصی در جاهایی که منابع دولتی نباشد ندارند. به دنبال این هستیم که مقداری پوشش را بسط دهیم و باید قانون اصلاح شود. به همین دلیل هزینههای آنها در بخش خصوصی آزاد محاسبه می شود. در بخش سرپایی عمده موسسات در بخش خصوصی هستند و دسترسی این ۳۰ میلیون در بخش سرپایی طبق قانون وجود ندارد.