معاون درمان وزارت بهداشت:
آمار مراجعان آنفولانزا بالاست/ بیماریهای ویروسی ترکیبی با کرونا فعلا گزارش نشده است
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: تجمع امکانات در مناطقی کم و در مناطقی زیاد است. شاید لازم باشد که در تهران درمانهای بسیار تخصصی داشته باشیم اما نباید مانع شود امکانات اصلی را در دیگر مناطق نداشته باشیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «سعید کریمی» معاون درمان وزارت بهداشت در نشستی خبری گفت: شاید مهمترین رسالت ما در درمان است که بتوانیم خدمات درمان موثر و به هنگام و اقتصادی برای هموطنانمان و مراجعان فراهم کنیم.
او افزود: از محورهای کار ما تعالی سلامت است. یعنی اینکه بتوانیم کیفیت خدمات را در حد اعلی برسانیم. یکی از مهمترین کارها این است که پوشش سلامت را همگانی کنیم که همه مردم به آن دسترسی داشته باشند. ما منابعمان محدود است و حتما باید ارتقاء بهره وری داشته باشیم. دستگاهها و نیروها محدود است و باید بهره برداری بهینه از آنها وجود داشته باشد. برای این کار فرایندها را باید اصلاح کنیم و یکی از کارها در این زمینه داشتن اطلاعات است. داده های ما باید به روز باشد. باید سامانههای متعدد را تجمیع کنیم و اطلاعات را به صورت آنلاین داشته باشیم.
کریمی با اشاره به اولویت بودن مساله عدالت افزود: ما با عدالتی که مدنظر است فاصله داریم. تجمع امکانات در مناطقی کم و در مناطقی زیاد است. شاید لازم باشد که در تهران درمانهای بسیار تخصصی داشته باشیم اما نباید مانع شود امکانات اصلی را در دیگر مناطق نداشته باشیم. باید محرومیتزدایی کنیم. سند درمان نوشته شده و آن را آنالیز کردیم که مشخص شود به اهداف مدنظر رسیدهایم یا خیر. بعضی استانها از میانگینهای دسترسی به خدمات درمانی پایینتر هستند. برای استانهای بسیار محروم جلساتی با نهادهایی گذاشتیم و سندهای جدایی برای استانهای بسیار محرومتر داریم. بسیاری از توزیع منابع و نیروها را باید سامانهای انجام دهیم که سلیقهای نباشد.
او در ادامه گفت: یکی دیگر از نکات تکریم ارباب رجوع است. در ادارات باید همه تکریم شوند. باید بدانیم که مرکز همه امور بیمار است و همه باید حول محور او کار کنند. به همین دلیل این را در بدنه معاونت درمان جا میاندازیم که براساس مردم یا بیمار محور بودن به صورت منطقی درمان صورت بگیرد.
کریمی گفت: فسادستیزی حتما مدنظر ماست. در هر دستگاهی ممکن است فسادهایی باشد و باید با آنها مقابله کرد. باید بسترهای فساد را حذف کنیم و نظارتها را بالا ببریم تا در فسادستیزی موفق باشیم.
او افزود: نسخهنویسی الکترونیک نکته دیگری است که بر آنها تاکید داریم. البته نسخهنویسی الکترونیک بخشی از پرونده سلامت الکترونیک است که باید انجام شود و مدیریت الکترونیک را نوشته می دهیم تا بتوانیم به صورت علنی و به روز مدیریت را اجرا کنیم.
کریمی گفت: نکته دیگر بسترسازی برای مشارکت دولتی و غیردولتی است. بنابراین باید بسترسازی کنیم که واحدهای دولتی و غیردولتی و مردم نهاد در بحث درمان مشارکت کنند.
او افزود: مساله دیگر پیادهسازی قانون جوانی جمعیت است. اگر جمعیت پیر شود در همه حوزهها گرفتار خواهیم شد. البته همه بحثهای درمان ناباروری روشهایی مانند آی وی اف نیست و میتوان با کارهایی سطح دو مانند کنترل دیابت، کاهش وزن و کارهای بهداشتی، هزینههای درمان در زمینه باروری را کاهش داد. قانون جوانی قانون خوبی است، تاکید داریم انجام شود. برنامه ریزی مفصلی انجام دادهایم و تاکید داریم که باید جمعیتمان جوان باقی بماند.
او در پاسخ به این سوال که وضعیت مراجعین کرونا و آنفولانزا به چه صورت است، گفت: علایم ویروسهای تنفسی از نظر ظاهری شبیه هم است. تعداد کل مراجعین سراپایی ما ۱۳۰۰ نفر است که این میزان مراجعه از پیک قبلی کمتر شده و در روزهای اخیر افزایش قابل توجهی در میزان مراجعان نداشتیم. درمورد بستریها هم از پیک عبور کردیم و در حد ۵ هزار و ۸۰۰ تا است و افزایش قابل توجهی در روزهای اخیر نداشته ایم. بستری در آی سی یو درحال حاضر در حدود ۱۴۰۰ نفر است و موارد بستری در آی سی یو افزایش خاصی نداشته است.
کریمی گفت: تعداد موارد مبتلا اومیکرون زیاد شده است و ۱۹۴ تشخیص قطعی داشته ایم. افزایش موارد اومیکرون جای نگرانی دارد زیرا تکثیر این ویروس بسیار زیاد است. موثرترین چیز در رعایت این مساله زدن دوز سوم واکسن است.
او افزود: از نظر درمان اومیکرون تفاوتی با دیگر سویههای کرونا ندارد. بیمارستانها در آماده باش هستند تا اگر موارد زیاد شد به بهترین نحو خدمات را ارائه دهند. انشالله وارد پیک بعدی نشویم زیرا مدت فاصله از واکسیناسیون کم است. اما اصلا نباید به این دلیل غافل شویم و رعایت پروتکلها اهمیت دارد.
کریمی گفت: مشکلاتی در مورد نسخهنویسی الکترونیک وجود دارد اما درحال کم شدن است. نسخهنویسی الکترونیک پروژهای ملی است و باید فرصت دهیم که به چیزی که مطلوب است برسیم.
او افزود: با توجه به اینکه واکسنهای داخلی مقابل دلتا موثر بوده اند، به نظر می رسد برروی اومیکرون هم موثر باشند. البته این مساله در دست بررسی است و مطالعات درادامه این مساله را به اثبات خواهد رساند.
کریمی گفت: ایجاد هر محدودیتی در اختیار ستاد کروناست. کمیته علمی کرونا از نظر علمی مسائل را بررسی می کند و ستاد علمی باید آن را به تصویب برساند. درباره محدودیتها باید از ستاد ملی کرونا پیگیری کرد که به چه صورت است.
او در ادامه گفت: تعداد مراجعه بابت آنفولانزا درحال حاضر زیاد است اما بیماریهای ترکیبی یعنی آنفولانزا با کرونا فعلا گزارش نشده اند.
کریمی درارتباط با حذف ارز ترجیحی و تاثیر آن در بودجه سال آینده گفت: طرح حذف ترجیحی فعلا در مجلس است و باید تصویب شود. حمایت از بحث دارو و سلامت در این لایحه دیده شده که پس از تصویب در مجلس دراین ارتباط اطلاعرسانی میشود.
او در ادامه گفت: برای اینکه یک پزشک بعد از دوره طرحش در مناطق محروم بمانند، باید ماندگاری آنها تسهیل شود و برای پزشکان در مناطق محروم تسهیلاتی فراهم کنیم. باید کاری کنیم که پزشکان بعد از دوره تعهد با رضایت در منطقه محروم کار کنند و مردم در مناطق محروم پزشک متخصص ماندگار داشته باشند. این جزو برنامههای ماست. ما حدود ۳۰ درصد سهمیه مناطق محروم داریم که از طریق بومی گزینی می توانیم ارائه دهیم. باید کاری کنیم که خود پزشک با رضایت به این مناطق برود.
کریمی در ادامه با اشاره به دوز سوم واکسیناسیون گفت: اینکه دوز سوم واکسن کرونا چه پلتفرمی باشد هنوز مورد اختلاف است و کمیته علمی دراین باره بررسیها را انجام میدهد. وقتی واکسن می زنیم هدفمان کم کردن میزان ابتلا شدید و مرگ و میر است.
او درارتباط با داروهای جدید درمان کرونا مانند مولنوپیراویر و پکسلوید گفت: درباره داروهای جدید باید در کمیته علمی بررسی شود که هزینه اثربخشی و تاثیر آن مشخص شود و بعد به پروتکلها اضافه میشود. داروهایی که می دانیم موثر است را پس از بررسی تصویب می کنیم. اگر طول میکشد به این دلیل است که زمان میبرد. این کارها به صورت علمی انجام میشود و در صورت تایید در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
کریمی با اشاره به قانون جوانی جمعیت گفت: اصل بر اجرای قانون جوانی جمعیت است. ما برروی این قانون اصرار داریم که از نظر علمی برگزار شود و برنامه ریزی برای انجام آن صورت میگیرد. باید اهتمام داشته باشیم که این قانون اجرا شود که با پیری جمعیت مواجه نشویم.
او درارتباط با وضعیت بیمارستانهای فرسوده و ناایمن و نظارت معاونت درمان بر آنها گفت: اگر بیمارستان ناایمن باشد ما در اعتبار بخشی و صدور پروانه سختگیری خواهیم کرد که اصلاح کنند و بعد اطلاعاتشان را وارد کنند. برخی بیمارستانها بسیار فرسوده و حتی مربوط به ۸۰.۹۰ سال پیش هستند. اما اصل قضیه که برطرف کردن مشکل بیمارستانهای فرسوده است، مربوط به معاونت توسعه است.
کریمی درارتباط با نظارت بر تخلفات صورت گرفته در بیمارستانها از جمله رقم های خارج از تعرفه گفت: عمده تخلفات در بیمارستانها اتفاق میافتد و اگر پول خارج تعرفه در عمل جراحی گرفته شود در خود بیمارستان دریافت میشود.به غیر از برخورد با پزشک متخلف با بیمارستان آن هم برخورد خواهیم کرد. بیمارستانها باید نظارت و ساماندهی شوند و فساد ستیزی در اولویت کار ماست.
او در انتها در ارتباط با مشکل کمبود پزشک در مناطق محروم گفت: تعداد پزشکان در مناطق محروم کفایت نمیکند. اما به معنای کافی نبودن تعداد پزشکان متخصص در کشور نیست و مشکل در تجمع آنهاست. ما باید شرایط ماندگاری آنها را فراهم کنیم که انشالله پزشکان علاقه داشته باشند در مناطق محروم بمانند و خدمت کنند.