درگفتگو با ایلنا مطرح شد:
نگران وقوع اپیدمی آنفلوانزا هستیم/ اطلاعات ما درباره ایمنی طولانی مدت واکسن هنوز کافی نیست
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: بسیاری از مسائل درمورد واکسن و کرونا هنوز مشخص نیست، از جمله اینکه واکسیناسیون در چه فاصله ای باید تکرار شود که ایمنی جامعه در سطح قابل توجهی حفظ شود.
«مهرداد حقازلی»، عضو کمیته علمی کشوری کرونا در گفت و گو با خبرنگار ایلنا درباره آخرین وضعیت شیوع این بیماری در کشور گفت: ما در شاخه پایینرو پیک پنجم هستیم و استان هایی که قرمز بودند به تدریج به رنگ های زرد و چند مورد آنها به رنگ آبی درآمده اند. در چند هفته گذشته یک افزایش جزئی داشتیم که کنترل شد و مجددا وضعیت ابتلا رو به کاهش است. میزان واکسیناسیون افزایش قابل توجهی پیدا کرده است و همانطور که میدانید روز چهارشنبه (۲۶ آبان ماه) صد میلیون دوز واکسن تزریق شده است که تعداد زیادی از واکسن های تزریق شده؛ دوز اول است. نزدیک به یک میلیون نفر نیز دوز سوم واکسن را دریافت کرده اند.
او افزود: این مساله باعث میشود بهتر بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم اما به مفهوم این نیست که پروتکل های بهداشتی و اجتماعی را رعایت نکنیم و فاصله اجتماعی را درنظر نگیریم. بهداشت دستها و همچنین زدن ماسک را باید رعایت کنیم و باید از تجمعات در فضاهای محدود حتما خودداری کنیم. وجود تهویه هوا هم مساله مهمی برای کنترل کروناست.
حقازلی در ارتباط با افزایش آمار ابتلا در کشورهای اروپایی با وجود پوشش بالای واکسیناسیون گفت: یک علت اینکه آمار ابتلا دوباره در کشورهای اروپایی افزایش پیدا کرده این است که جمعیتهای مخالف واکسن در این کشورها وجود دارند. دوم اینکه از فاصله نه ماه تا یک سال از تزریق واکسن در این کشورها گذشته بود و به این علت که تکلیف واکسن دوز سوم را روشن نکرده بودند، به نظر میرسد به دلیل افت سطح ایمنی جامعه درحال حاضر در برخی کشورها مانند اتریش، آلمان، انگلیس و دانمارک مجددا افزایش شیوع رخ داده است که آنها هم قرنطینه های شهری و منطقهایشان را دوباره شروع کردهاند و دوباره به صورتی قابل توجه محدودیتهای اجتماعی را رعایت میکنند.
او افزود: این نشان میدهد که واکسن توامان با رعایت پروتکلهای بهداشتی میتواند اپیدمی را کنترل کند. بسیاری از مسائل درمورد واکسن و کرونا هنوز مشخص نیست، از جمله اینکه واکسیناسیون در چه فاصلهای باید تکرار شود که ایمنی جامعه در سطح قابل توجهی حفظ شود. همانطور که میدانید در ایران مصوب شده است که افراد بالای ۶۰ سالی که واکسن سینوفارم زدهاند حتما دوز سومشان را بعد از چهار ماه تزریق کنند. بالاخره این ملاحظاتی است که ما در کشورمان براساس تجربیات خودمان و دیگر کشورها پیاده میکنیم تا بتوانیم ایمنی جامعه را در سطحی نگه داریم که دچار اپیدمی های گسترده با مرگ و میرهای بالا نشویم.
حقازلی گفت: مهم ترین نگرانی که درحال حاضر وجود دارد این است که وارد فاز اپیدمی آنفلوانزا شویم. چون همانطور که میدانید، تشابهات زیادی میان برخی علایم کرونا و آنفلوانزا وجود دارد. البته محافظت هایی که ما برای کرونا پیش بینی کرده ایم، میتواند به صورت قابل توجهی از اپیدمی آنفلوانزا هم جلوگیری کند. ما به صورت گسترده در افرادی که لازم بوده است واکسیناسیون آنفلوانزا را انجام دادهایم و این واکسیناسیون هنوز هم درحال انجام است. مهم ترین مساله باز هم رعایت پروتکلهای بهداشتی درمورد هردو بیماری است، زیرا شواهدی از مشابهت میان علایم این دو بیماری وجود دارد و میتواند اشتباهات قابل توجهی در تشخیص و درمان آن رخ دهد که در پیش آگهی مریض ها بسیار تاثیر گذار است.
او افزود: دیگر نگرانی درحال حاضر این است که سطح پروتکلها کاهش پیدا کند و این ویروس مجددا در سطح جامعه گسترش پیدا کند. گسترش همزمان بیماری آنفلوانزا و کرونا میتواند به سیستم درمان فشار قابل توجهی وارد کند و باعث شود بستری و مرگ و میر افزایش پیدا کند که امیدواریم مردم با رعایت پروتکلها به خودشان در وهله اول و بعد سیستم درمانی کمک کنند که از امکان ابتلای گسترده این دو بیماری جلوگیری کنند.
حقازلی گفت: چیزی که ثابت شده این است که افرادی که دو نوبت واکسینه میشوند، احتمال ابتلایشان در شش ماه اولیه بعد از واکسیناسیون به صورت قابل توجهی کم و احتمال ابتلا به فرمهای شدید بیماری و مرگ و میر برای آنها بسیار کمتر میشود. اما اطلاعات ما درمورد ایمنی طولانی مدت واکسن کافی نیست و واکسن ها هم ممکن است اثراتشان متفاوت باشد و هنوز تحقیقات در این مورد درست انجام نشده است.
او افزود: این تصور برای افراد واکسینه شده مبنی براینکه پروتکلها را رعایت نکنند، اشتباه ترین طرز فکر است. افراد واکسینه شده حتما باید پروتکل ها را رعایت کنند، به دو علت؛ یک اینکه خودشان مبتلا نشوند و دو اینکه برخی افراد واکسینه شده به دلیل ایمنی که دارند ویروس را دریافت میکنند و به راحتی به جامعه منتقل میکنند و افرادی که واکسینه نشده اند را مبتلا میکنند. به همین خاطر هم به خاطر خودشان و هم به خاطر شکسته شدن چرخه ویروس حتما افرادی که دو نوبت واکسن زده اند هم حتی اگر کم تر از شش ماه از واکسیناسیونشان گذشته باشد، باید پروتکل ها را به صورت گسترده رعایت کنند.
او درارتباط با قرنطینه هوشمند افزود: قرار نیست محدودیت ها برداشته شود، بلکه قرار است هوشمند شود و براساس اینکه افراد واکسینه شده اند یا نشده اند و علایم و تست هایشان، برخی محدودیت ها برای آنها برقرار میشود. براساس یکسان سازی بانک های اطلاعات افراد مشخص میشود که محدودیت ها برای افراد چگونه انجام شود. واکسینه شده ها محدودیت رعایت پروتکلها را دارند و مفهومش این نیست که این افراد نباید چیزی را رعایت کنند.
حقازلی گفت: سرعت واکسیناسیون ممکن است در برخی روزها کاهش پیدا کند اما درحال حاضر ذخیره مناسبی هم از واکسن های داخلی و هم خارجی در اختیارمان است و از این نظر نگرانی نداریم، مهم مراجعه مردم است که به موقع برای واکسیناسیون اقدام کنند.