خبرگزاری کار ایران

رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر اعلام کرد:

افزایش موارد ابتلا به سرخک در کشور/ تولید کیت‌هایی که همزمان آنفولانزا و کووید را تشخیص می‌دهند

افزایش موارد ابتلا به سرخک در کشور/ تولید کیت‌هایی که همزمان آنفولانزا و کووید را تشخیص می‌دهند
کد خبر : ۱۱۵۶۰۳۴

رییس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت از افزایش موارد ابتلا به سرخک در کشور خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، «محمدمهدی گویا» رییس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، در نشست خبری به مناسبت هفته اطلاع‌رسانی مقاومت میکروبی گفت: امروز اولین روز هفته اطلاع‌رسانی مشکل بهداشتی مقاومت میکروبی در سراسر جهان است. این مساله یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی در سطح جهان است. در دنیا خیلی از مشکلات بهداشتی که برای کنترل آن‌ها در سطح جهان برنامه ریزی شده بود تحت تاثیر پاندمی کرونا قرار گرفت و به فراموشی سپرده شد. یکی از مهم‌ترین آن‌ها مقاومت میکروبی است. سال‌ها مسئولین بهداشتی دنیا اعلام می کردند که خطر قریب الوقوعی مردم را تهدید می کند و آن مقاوم شدن میکروارگانیسم‌ها به داروهای درمان آن است. به تدریج این نگرانی‌ها به واقعیت پیوست و شاهد آن بودیم که میکروارگانیسم‌های مختلفی در دنیا به داروهای ساده و موجود درمان آن‌ها مقاومت پیدا کرد. این مقاومت بیشتر هم شد و به جایی رسید که برخی از آن‌ها درمانی ندارند و برخی نیز اگر هم درمان دارند در حد یک داروی  بسیار گران قیمتی است که دسترسی راحتی ندارد.

او افزود: هر میکروبی که در بدن انسان یا حیوان ایجاد بیماری می کند خصیصه ویژه‌ای دارد که آن خصیصه این است که با تغییراتی که در ساختار ژنتیکی‌اش در مرور زمان به دلیل انتقال میکروارگانیسم و از فردی به فرد دیگر صورت می گیرد میتواند مقاومت ایجاد کند، مگر اینکه منطق قوی و حساسیت و درایت خاص برای درمان وجود داشته باشد تا بروز چنین پدیده‌ای تا جای ممکن به تعویق بیافتد. عوامل مختلفی هستند که در بروز مقاومت میکروبی تاثیرگذارند. اکثر موارد مقاومت میکروبی نسبت به میکروارگانیسم‌ها متاسفانه در بیمارستان‌ها به خصوص آی سی یو که بدحال‌ترین مریض‌ها را پذیرش می کند، رخ می دهد.

گویا گفت: چنانچه با برنامه ریزی مناسبی جلوی چنین اتفاقاتی را بگیریم شاید بتوانیم امیدوارانه‌تر به این مساله نگاه کنیم. تغییراتی که در مصرف داروها صورت می گیرد، داروهایی که تجویز می شود اگر با یک حساب و کتاب مناسب باشد می شود امیدوار بود این پدیده دیرتر رخ دهد. برخی داروهای ضد میکروبی بوده‌اند که به مدت کوتاهی از تجویز سراسری در دنیا، مقاومت نسبت به آنها ایجاد شد. شاید چند مثال کمک کننده باشد. برای مثال در کرونا، مریضی که به علت ابتلا به آن در بیمارستان بستری می شود، حداکثر ۱۵ درصد از آن‌ها نیاز به آنتی بیوتیک دارند اما متاسفانه شاهد هستیم که بیش از ۷۵ درصد آن مریض‌ها آنتی بیوتیک مصرف می کنند که درصد بالایی است.

او افزود: برخی بیماران در بیمارستان و چه خارج آن به صورت سرپایی به دلیل مقاومت میکروبی با سختی‌های بسیار روبه رو شده اند، مانند سل‌های مقام به درمان که داروی اصلی برای آن‌ها به کار می رفت و در بازه شش ماهه مریض از آن بهبود پیدا می کرد. حال کار به جایی رسیده و سل‌هایی ناشی از مصرف بی‌رویه به وجود آمده که درمانهای سل در آن موثر نیستند و درمان‌های گران قیمت تر، کم اثرتر و پرعارضه‌تر دارند و اکثر مبتلایان باید مدتهای طولانی در بیمارستان بستری شوند و میزان خوب شدن آن‌ها از ۶۰ درصد تجاوز نمی کند.

او افزود: برخی از بیماری‌های آمیزشی به دلیل مصرف بی‌رویه دارو برای درمان، به دلیل اینکه بیمار مبتلا با پزشک خوب هماهنگ نکرده و پزشک دارو را به صورت کامل تجویز نکرده، مبتلا به بیماری آمیزشی مقاوم به درمان شده‌اند و درمانشان به سادگی نیست. برخی از انواع سوزاک هیچ درمانی ندارند. این افراد علاوه بر رنج و عذاب، عفونت خودشان را به همسرشان می توانند منتقل کنند. ما مواردی از میکروبهای بیمارستانی داریم که با گران قیمت‌ترین داروها هم به سختی می شود آن را کنترل کرد.

گویا گفت: متاسفانه مصرف و تجویز بی‌رویه دارو، مصرف کنترل نشده دارو، مصرف بیش از حد داروهای ضدمیکروبی، کار را بسیار سخت کرده است. فرد تجویزکننده موظف است که حتما بیمار را آموزش دهد که چه قدر دارو مصرف و چند روز مصرف کند و از بیمار به صورت دقیق بخواند که توصیه‌ها را رعایت کند. با میکروارگانیسم‌های مقاوم به دارویی مواجه هستیم که تعدادشان زیاد می شود و برای مثال مواردی از عفونت اچ آی وی به دلیل اینکه داروهای ساده آن‌ها درست مصرف نشده، تبدیل به یک عفونت اچ آی وی مقاوم شده‌اند که میلیون‌ها تومان هزینه درمان آن‌هاست. کسی که برای اولین بار پنی سیلین را اختراع کرد، در سال ۱۹۴۵ اعلام کرد من این دارو را کشف کردم اما از همکارانم میخواهم اگر رعایت نکنند به زودی این دارو غیرمؤثر خواهد شد و دارویی که این دقت‌ها درباره آن صورت نگیرد، تبدیل به داروی غیرمؤثر می شود.

او افزود: هماهنگی بین پزشک و بیمار و بخش‌های مختلفی که با این داروها سرکار دارند، به ویژه بخش‌هایی که برای سلامت دام و انسان کار می کنند با سازمان‌های دیگری که در تولید دارو نقش دارند و سازمانهایی که کار نظارت بر سلامت دارو را به عهده دارند، چنانچه وجود نداشته باشد، ممکن است شاهد روزهای بدتری باشیم. باید دقت کافی به عمل بیاید که نظارت مصرف دارو در بخش سلامت دام و تولید مواد غذایی، حتما با سازمان غذا و داروی کشور باشد که از چنین خطری دور شویم.

او در ارتباط با تاریخ مصرف واکسن‌های وارد شده گفت: نظارت بر واکسن‌هایی که برای مردم تجویز می شود، از جمله واکسن کرونا، حساس و پیچیده است. می خواهم به مردم این اطمینان را بدهم که واکسنی که از فیلترهای سخت گیرانه سازمان غذا و دارو رد نشود اجازه مصرف ندارد. از جمله مهم‌ترین فیلتر، تاریخ مصرف، نحوه نگه داری و عوامل دیگر است. امکان ندارد واکسن تاریخ مصرف گذشته اجازه مصرف داشته باشد. ذخیره واکسن ما در کشور با همه این ملاحظات است و واکسن‌های دراختیار با تاریخ انقضای مناسب نگه داری می شود.

تعداد موارد آنفولانزا در کشور کم است

گویا درارتباط با میزان موارد آنفولانزا گفت: تعداد موارد آنفولانزا کم است. در چندین استان کشور موارد آنفولانزا دیده شده، آنفولانزای h۳n۲ بوده و به شدت این مسئله را مراقبت می کنیم. یکی از کارهای ما با همکاری انستیتو پاستور ایران تولید کیت‌هایی است که همزمان آنفولانزا و کووید را تشخیص می دهند. این اطمینان خاطر را اینجا هم می دهم که به محض اینکه مشاهده کنیم موارد آنفولانزا تبدیل به نگرانی می شود اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. پیشگیری از آن هم با کرونا تفاوتی ندارد. سالی که آنفولانزا کم باشد این خطر وجود دارد که برخی افراد ایمنی به این ویروس در بدنشان کاهش پیدا کند و شانس اینکه مبتلا شوند در سال بعد افزایش پیدا کند. به همین دلیل ممکن است در سال جاری موارد آنفولانزا بیشتر شود.

او افزود: درمورد شرایط بستری آنفولانزا تفاوتی با بیمار کرونا فکر نمی کنم وجود داشته باشد. موارد ابتلا به آنفولانزا در سال گذشته خیلی کم بوده و به حد آستانه نرسید. خوشبختانه امسال واکسن‌های تولید کشور خودمان هم داریم. سال گذشته عمدتا از خارج از کشور وارد می شد و امسال به هردو آن‌ها دسترسی داریم. در صورتی که واکسن برای استفاده کم بیاوریم، از منابع خارجی هم امکان استفاده هست.

گویا گفت؛ تقریبا می توانم بگویم بیماری نیست که همه گیری بیماری کرونا درکشور بر آن تاثیر منفی نگذاشته باشد، برای مثال بیماری‌یابی اچ‌ای وی دچار مشکل شده است. الان هم به دقت برنامه ریزی می کنیم که خلأهای یکسال و نیم گذشته را برطرف کنیم.

او درادامه گفت: جدی‌ترین بیماری واگیر درکشور، به تعداد موارد بالای ابتلا آن‌ها بستگی ندارد. برای مثال سل حتی یک موردش هم اهمیت دارد، زیرا این بیماری یک مشکل بزرگ جهانی است و دیر بجنبیم تبدیل به سل غیرقابل درمان می شود. ایدز نیز همینطور و هرچه زودتر باید فرد تحت شناسایی و درمان قرار بگیرد.

افزایش موارد ابتلا به سرخک در کشور

او در ادامه گفت: موارد ابتلاء به سرخک یکی دوسالی است که افزایش پیدا کرده اما این تعداد بسیار کمتر از چیزی است که در دنیا رخ می دهد. در یکی از کشورهای همسایه ما یکی از بزرگترین همه گیری‌های سرخک درتاریخ آن به وقوع پیوسته و ما هم روابط و ترددهای زیادی با این کشورها داریم. اکثریت موارد ابتلا به سرخک یا در میان مهاجرین و مسافرانی بوده که به کشور آمده‌اند یا افرادی که با این افراد درارتباط بوده اند. نکته مهم این است که هفته گذشته ما یک برنامه واکسیناسیون گسترده سرخک در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بخش‌های جنوبی کرمان برای کودکان زیر ۵ سال و همچنین افراد زیر ۱۵ سال دارای خطر بیشتر انجام دادیم که با موفقیت انجام شد.

پوشش ۹۰ درصدی دوز اول در کشور

گویا درمورد واکسیناسیون کرونا گفت: درمورد تزریق دوز اول، با پوشش بالای ۹۰ درصد رو به رو هستیم، هرچند می خواهیم از این هم بالاتر برود. ما همانطور که گفتم می خواهیم به پوشش‌های خیلی بالاتر برسیم و امیدواریم خصوصا خانواده‌های محترم و افراد در معرض خطر بیشتر حتما واکسن‌شان را دریافت کنند. سیاست‌های تشویقی دیگر براین اساس است که واکسیناسیون سیار در مناطقی که واکسیناسیون به حد دلخواه نیست صورت بگیرد.

او افزود: هرکسی که دوز اول را زده باشد دوز دوم را هم می زند و ما اطمینان داریم که برای نوبت دوم مراجعه خواهد کرد. برای بعضی از واکسن های مورد استفاده حتما نیاز به دوز سوم است. دستورالعمل‌های نوبت سوم را به عنوان دوز بوستر از روز ۱۴ مهر ماه به دانشگاه‌ها اعلام کردیم. الان هم اعلام کردیم افراد بالای ۶۰ سال که بیشتر چهارماه از تزریق دوز دوم آن‌ها گذشته باشد، مراجعه کنند و دوز سوم را دریافت کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز