خبرگزاری کار ایران

معاون درمان وزارت بهداشت:

هنوز وارد پیک ششم نشده‌ایم/ امکان استفاده از طب ایرانی در درمان سرپایی بیماران کرونا

هنوز وارد پیک ششم نشده‌ایم/ امکان استفاده از طب ایرانی در درمان سرپایی بیماران کرونا
کد خبر : ۱۱۵۱۶۳۸

معاون درمان وزارت بهداشت گفت: هنوز وارد پیک ششم کرونا نشده ایم و در پیک پنجم هستیم و روندی رو به نزول داریم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، «قاسم جان بابایی» معاون درمان وزارت بهداشت در پایان جلسه کمیته علمی کشوری کرونا در جمع خبرنگاران گفت: در مورد چند موضوع بحث شد که یکی از آنها جایگاه طب ایرانی در درمان بیماری کرونا بود. ما طب غنی داریم که تجربیات خیلی خوبی دارد.

او افزود: در کرونا درمان سرپایی خاصی نداریم و درمان ها بیشتر علامتی است یعنی مریضی که دچار کرونا می‌شود و نیاز به بستری ندارد، فقط در حد برطرف شدن علایمی مانند درد و تب و سرفه است و می توان از مکمل هایی که در طب ایرانی وجود دارد برای درمان استفاده کرد که انواع اینها مورد بحث است، مانند استفاده از عناب، زعفران، سیر و شیرین بیان و موارد دیگری که انشالله به زودی اعلام خواهد شد که البته قسمتی از آن ها را مردم نیز استفاده می کنند.

معاون درمان وزیر بهداشت گفت: البته باز هم تاکید می‌کنم که بعد از اینکه بیمار از سوی پزشک ویزیت شود و تشخیص داده می‌شود که کرونای سرپایی یا نوع متوسط تا خفیف است و نیاز به بستری ندارد، می شود از مکمل ها استفاده کرد. همان طور که گفتم مطالعات دانشگاهی شده و اثربخشی شان قابل توجه است.

او افزود: در موارد بستری توصیه می کنیم که به هیچ وجه خوددرمانی اتفاق نیافتد، ما اساتید رشته طب ایرانی داریم و در بیمارستان ها نیز می توانند مشاوره بدهند، حتما باید در موارد بستری صرفا براساس نظر پزشک معالج یا پزشک مشاور باید اقدام شود.

جان بابایی گفت: مورد دیگری که بحث شد مساله واکسیناسیون است. چیزی که مطالعات داخل کشور نشان داده است، واکسیناسیون با این حجم وسیعی که انجام شده است، باعث شده که مرگ و میر ما در موارد افراد بالای 60 سال به طور قابل ملاحظه ای در پیک پنجم نسبت به پیک چهارم و پیک های قبلی کاهش پیدا کند. به این دلیل که ما در شروع پیک پنجم، جمعیت بالای 65 سال و کادر بهداشت و درمان واکسینه شده بودند. این گروه خوشبختانه در پیک پنجم مبتلای جدی نداشتند و حتی میزان مرگ و میر ما در گروه سالمندان کمتر بود.

او افزود: در پیک پنجم ما یک واکسیناسیون وسیع در کشور داشتیم و خوشبختانه بخش اعظم مردم واکسینه شدند و هرچه زمان می گذرد این آثار واکسیناسیون را بیشتر خواهیم دید. روند بیماران بدحالمان رو به کاهش است.  میزان فوتی های ما مقداری سرعت کمتری دارد که بالاخره بیمارانی که از یکی دو ماه قبل در بیمارستان بستری بودند، برخی به درمان جواب نمی دهند و متاسفانه فوت می کنند اما در مجموع روند فوتی ها رو به کاهش است. ما وارد پیک ششم نشده ایم و در پیک پنجم هستیم و روندی رو به نزول داریم که خواهشمندم این اطلاعاتش که گاهی افراد می دهند و اطلاعاتشان هم گاهی جامع نیست، واقعا باعث نگرانی مردم نشود.

او افزود:  البته این به معنای کمرنگ کردن رعایت پروتکل ها نیست، در برخی از استان ها، موارد بیمار سرپایی شان بیشتر شده است اما اگر انشالله مدیریت شود آنها هم میزان مراجعتشان کمتر خواهد شد.

جان بابایی گفت: نکته ای که همیشه بر آن تاکید شده است این است که بیشترین تاثیر واکسن در کاهش مرگ و میر و بیماری شدید است.

او در ادامه گفت: در مطالعات نشان داده شده، خوشبختانه واکسن های داخلی و تولید داخل، واقعا هم اثربخشی قابل قبولی دارند و هم عوارضشان قابل چشم پوشی است. ما یک کمیته عوارض واکسن داریم و خوشبختانه واکسن های داخلی که درحال استفاده هستند، جزو واکسن هایی‌اند که کمترین عارضه را دارند و اثربخشی شان هم در بالین و هم آزمایشگاه ثابت شده است.

او افزود: دوز بوستر دوز یادآور است و برای کسانی است که بیش از شش ماه از واکسن دوز اولشان گذشته و جزو افراد پرخطر هستند، مانند کادر پزشکی. الان بیشتر از 100 هزار نفر از کادر پزشکی دوز بوستر را دریافت کرده اند. بحث شده بود که برای افراد جزو گروه پرخطر دوز اضافه یا سوم را مطرح کنیم که دوز سوم مقداری از دوز بوستر زودتر تزریق می‌شود، که انشالله در ستاد ملی کرونا مطرح خواهد و در صورت تصویب انشالله این کار را هم می‌توان شروع کرد. به این دلیل که خداراشکر واکسن های داخلی کشور که اثربخشی شان ثابت شده و آثار قابل چشم پوشی دارند، می‌توانند به عنوان بوستر و هم دوز سوم استفاده شود.

او درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مستندات مطرح شده از سوی دو واکسن فخرا و رازی برای گرفتن مجوز مصرف اضطراری کافی بود، گفت: قطعا همینگونه است. مستندات بررسی شده است. فراتر از واکسن حتی داروهای شیمی درمانی نیز قبل از آن که مجوز بگیرند، توسط سازمان غذا و دارو ارزیابی و تایید می شود، قطعا برای واکسن هم که نسبت به داروهای شیمی درمانی دارای عوارض کمتر است، این کار انجام می شود و هیچگونه اغماضی صورت نمی‌گیرد، برای اینکه واکسن های قبلی هم که مجوز داده شده، آثارش را می بینیم. مجوز واکسن برکت یا پاستور داده شده و ما درحال حاضر اثربخشی اش را می بینیم و هم اثربخشی بالایی دارند و هم عوارضشان کمتر بوده است. آزمایشگاهی که در اختیار سازمان غذا و داروست، قضاوت می کند و تاییدیه می دهد و نشان دهنده این است که این کار به درستی انجام می شود.

جان بابایی گفت: مواردی از آنفولانزا در کشور درحال حاضر شناسایی است و افتراقش از کووید سخت است، به این دلیل که علایمشان شبیه هم است، امکان تست گرفتن از همه وجود ندارد به این دلیل که مقرون به صرفه نیست. واقعیت این است که مراقبت های کووید برای آنفولانزا نیز لازم است و مهم این است که رعایت کنیم که اتفاق نیافتد. الان هم واکسن برای آنفولانزا در داروخانه ها برای افراد پرخطر در اختیار است.

او افزود: الان چندان نمی‌توان میان شهرهای قرمز با میزان مشارکت در واکسیناسیون ارتباطی قائل شد، اما متاسفانه در برخی از استانها مقداری مشارکت در واکسیناسیون کم است. در برخی از اینها که مشارکت کمتر بوده است، مقداری روند سرپایی ها بیشتر شده است. قطعا اگر مشارکت استان ها به طور کامل بالا نیاید، به خصوص استان هایی که عقب هستند، ما باید نگران آن استان ها باشیم. هم تجربه کشوری و هم تجربه بین المللی داریم که واکسیناسیون به عنوان موثرترین اقدام درمانی است. قطعا هر استانی که واکسن می زند میزان مشارکتش بالا باشد و  دوز یادآور یا دوز سوم را هم بتوانیم برای آن ها تکمیل کنیم، می تواند شرایط را آرام تر کند.

جان بابایی در پاسخ به این سوال که چنددرصد از بیماران بدحال در آی سی یو، افراد واکسن نزده هستند، گفت: این مطالعه در حال انجام است ولی درصد بیمارانی که بستری شده اند و بیماری شان شدید بوده است، در کسانی که واکسن زده اند بسیار کم و کمتر از چهار یا پنج درصد بوده است. بیش از 95 درصد بیمارانی که در بیمارستان به دلیل کرونای شدید بستری بودند، کسانی بودند که واکسنی نزده بودند. این آمار کلی است و دقیق تر آن اعلام خواهد شد.

او افزود: سویه جدیدی فعلا در ایران نداشته ایم. حتی سویه مو و لاندا که مطرح شد هم الان جای نگرانی ندارند. سوش غالب همان دلتاست منتها در برخی کشورها دلتا پلاس هم شناسایی شده است.

جان بابایی درارتباط با پانسمان های بیماران ای بی گفت: ما در خصوص پانسمان این بیماران مشکلی نداریم. ما تا شش ماه آینده پانسمان بیماران ای بی را داریم و برای شش ماه بعد نیز تقریبا 50 درصد اقلام پانسمان را داریم و درحال تکمیل 50 درصد دیگر هستیم. تمام پیگیری ها از طریق وزارت امورخارجه و سازمان غذا و دارو انجام می شود.

او درمورد گفته دبیر خانه ای بی مبنی بر گم شدن 2800 کیلو پانسمان این بیماران گفت: در مورد این ادعا، این حوزه بنده نیست و ادعای ایشان به بازرسی و سازمان غذا و دارو مربوط می شود که باید ورود کنند که ببینند چنین چیزی وجود دارد یا خیر. من به عنوان معاون درمان اولین چیزی که برایم مهم است این است که آیا ما پانسمان کافی برای بیماران داریم یا نه و اینکه چه قدر نشت کرده و احیانا به سرقت رفته مربوط به حوزه های نظارت و بازرسی است.

او در پاسخ به این سوال که با توجه به پایان رسیدن سهمیه واردات واکسن از سوی هلال احمر، آیا برنامه ای برای دادن مجوز واردات محموله های دیگر از سوی این سازمان توسط ستاد کرونا وجود دارد یا خیر، گفت: این موضوع در ستاد ملی تصمیم گیری می شود. ما الان ظرفیت واکسن تولید داخلی مان قابل توجه است. بالاخره این همه زیرساخت در کشور طراحی شده که واکسن تولید شود و ما بتوانیم به نوعی از روزی در واکسن خودکفا شویم. اینکه دولت در شرایطی واکسن وارد کرد به این دلیل بود که نخواست واکسیناسیون عقب بیافتد. اما با این زیرساخت هایی که در برکت، پاستور، فخرا، نورا و غیره مطرح شده است، اینها زیرساخت هایی است که کشور برایش هزینه کرده است. خیلی از مراکز ما واکسن تولید داخل به اندازه کافی دارند و می توانند از واکسن داخلی بزنند و قرار نیست که ما همیشه واکسن از خارج وارد کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز