در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
تضارب آراء موجب زنده بودن فضای دانشگاهی است/ محدودیت خاصی برای دیدگاههای دانشجویان در دانشگاه وجود ندارد/ امروز دانشگاهها به بلوغ رسیدهاند
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران گفت: دانشگاهها هر کدام به یک بلوغ خوبی رسیدهاند که میتوانند فعالیتهایشان را خودشان انجام میدهند بنابراین باید دخالتهایی که خارج از چارچوبها آیین نامهها و ضوابط دانشگاهیان است، کمتر شود.
«محمدعلی زارع» معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در واکنش به مواجه و نوع برخورد دانشگاهیان و جامعه به نگاه مخالف دانشجویان نسبت به جریان موجود در جامعه اظهار داشت: دانشگاه محل تضارب آرا است و دیدگاههای مختلفی در آن وجود دارد. به عبارتی همین موضوع موجب زنده بودن فضای دانشگاه شده، به این صورت که هم اعضای هیئت علمی و هم دانشجویان به شکل آزادانه دیدگاههای خودشان را دارند و از این جهت ما محدودیتهای خاصی نداریم.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران ادامه داد: افراد میتوانند در چارچوب قانون اساسی فعالیت خودشان را در دانشگاه انجام بدهند و هیچ منعی برای آنها وجود ندارد، به نظر من همین تضارب آرا موجب میشود که نشاط و تنوع در دانشگاهها ایجاد شود، ضمن اینکه تضارب آرا موجب پیشرفت جامعه خواهد بود.
وی در خصوص نقش معاونتهای فرهنگی دانشگاهها در فعالیتهای جمعی دانشجویی بیان کرد: در واقع آن تعریفی که از خروجی دانشگاه داریم این است که دانشآموختگان ما اساساً علاوه بر اینکه مهارتهای تخصصی کسب میکنند، باید مهارتهای عمومی را هم بیاموزند. به عبارتی ما باید بتوانیم در طول چهار سال دوره کارشناسی، ارشد و دکترا دانشجویان را برای ورود به جامعه و کسب و کار آماده کنیم.
زارع توضیح داد: یک بخش مسئولیت دانشگاهها، بُعد آموزشهای رسمی است که در طی سال تحصیلی صورت میگیرد و یک بخش دیگر آموزشهایی است که در حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی دنبال میشود. حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی تشکلهای مختلف و برنامههای دانشجویی متعددی دارد که بستری برای مشارکت گروهی دانشگاه در فعالیتهای علمی و… است.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه خاطر نشان کرد: تلاش ما این است که با تعریف فعالیتهای مختلف و مشارکت دانشجویان بتوانیم روند کارهای گروهی را بیشتر کنیم به این شکل که یک سری کارگاههای آموزشی و یا مهارت افزایی برای دانشجویان برگزار شود، حال این کارگاهها میتوانند در حوزه مهارتهای تخصصی و یا حتی در حوزه مهارتهای عمومی باشد. ما معتقدیم بخش مهمی از یادگیری میتواند در زمینههای فعالیتهای اجتماعی بروز و ظهور یابد زیرا همین فعالیتها بخش زیادی از یادگیری دانشجویان را تشکیل میدهند.
وی در پاسخ به این سوال که دانشجویان چقدر میتوانند از بابت فعالیتهای سیاسی این اطمینان را داشته باشند که عقیده سیاسی خود را بیان کنند؟ گفت: در مورد تشکلهای سیاسی و صنفی باید بگویم که ما تشکلهای مختلفی داریم که انواع سلایق و دیدگاهها را در بر میگیرد و دانشجویان میتوانند در چارچوب آیین نامه و ضوابطی که وجود دارد، فعالیت کنند.
زارع افزود: این فعالیتها میتواند چه در تشکلها و چه در نشریاتی که دانشجویان دارند صورت بگیرد یعنی آنها آزادی عمل کامل دارند. اکنون فضای فعلی به علت شیوع کرونا و عدم حضور دانشجویان، موجب کاهش نشاط در دانشگاهها شده است. ولی در فضای مجازی بسترهای خوبی فراهم شد. به عنوان مثال در زمینه انتخابات، حدود ۸۰ برنامه برای معرفی کاندیدها در نظر گرفته شد که طی دو تا سه هفته در دانشگاه انجام شد این نشان میدهد که دانشگاه تهران فضای خوبی برای حضور تشکلهای دانشجویی دارد.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران بیان کرد: تشکلهای صنفی در ذیل معاونت دانشجویی قرار دارد. شورای صنفی میتواند با نظرات خوب مدافع حقوق دانشجویان باشد ضمن اینکه اکنون شورای صنفی به عنوان یک ناظر خوب در دانشگاه تهران عمل میکند.
وی در خصوص مشکلات بودجهای دانشگاه که انتظار میرود مورد توجه دولت جدید قرار بگیرد، گفت: یکی از مشکلات ما در حوزه بودجه و امکانات است. متاسفانه ما نتوانستیم آن چنان که باید و شاید بودجهای برای بخش فعالیت فرهنگی و اجتماعی فراهم کنیم. باید سرانه بودجه فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها به صورت دقیق مشخص شود و مطابق آن چیزی که برای سایر بخش بودجه تخصیص مییابد برای به بخش فرهنگی اجتماعی نیز تخصیص یابد. نباید به بخش فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها نگاه فوق برنامهای داشت بلکه باید به عنوان بخشی که اصل و اساس همه کارها هست در نظر گرفته شود.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران گفت: دانشگاهها هر کدام به یک بلوغ خوبی رسیدهاند که میتوانند فعالیتهایشان را خودشان انجام دهند بنابراین باید دخالتهایی که خارج از چارچوبها آیین نامهها و ضوابط دانشگاهیان است کمتر شود. پس اهمیت دارد که استقلال دانشگاهها به رسمیت شناخته شود، خوشبختانه این موضوع را در وزارت علوم و در دورههای مختلف شاهد بودهایم.
وی ادامه داد: تشکلهای دانشجویی هم اهمیت ویژهای دارند. علاوه بر این باید به کسب و کارهایی که در جامعه وجود دارد و نسبت به پذیرش به ظرفیتهای دانشگاهی نیز توجه شود.
زارع در پاسخ به این سوال که چه موضوعی استقلال دانشگاهها را تحت شعاع قرار میدهد؟ گفت: دانشگاهها هرکدام آیین نامهها و شرایط خاص خودشان را دارند، از این رو ممکن است که در برنامههای مختلفِ تشکلها نکتههایی گفته شود که فعالیت دانشگاهها را تحت شعاع قرار دهد. به هر حال ما چارچوب و آیین نامههای خاص خودمان را داریم اما ممکن است نکاتی باشد که مستقل بودن فعالیتها را در دانشگاه تحت شعاع قرار دهد پس باید به آن توجه شود و دخالتهایی از این دست و صورت نگیرد.