وزیر بهداشت:
هیچ بیمار کرونایی نباید بدون درمان از بیمارستان خارج شود/تشکیل کمیته علمی کشور
وزیر بهداشت گفت: چیزی که باعث مرگ و میر در کرونا میشود عوارض بعد از حمله اولیه ویروس است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «بهرام عین اللهی»، وزیر جدید بهداشت امروز درجمع روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور گفت: درروزهای ماه محرم همه دلها متوجه آقا اباعبدالله است و ما هم دست به دامن آقا میشویم و از ایشان میخواهیم ملت مسلمان ما را در همه کارها یاری کنند. به هرحال ما امروز در یک پیچ تاریخی قرار داریم که شاید در کل تاریخ کشور ما بی نظیر باشد و یک معضل جهانی نیز است و ما هم بخشی از آن جامعه هستیم که باید با این بیماری مقابله کنیم.
او افزود: جا دارد که از همه کادر زحمتکش سلامت که در این روزها حماسههای عظیمی را آفریدند تشکر کنیم. ما شهدای بسیار گران قدری را از عزیزان خودمان برای درمان و پیشگیری از بیماری از دست دادیم و جا دارد که هم از آنها تقدیر کنیم و هم از کلیه عزیزانی که این روزها شاهد هستید که چه حماسههایی را میآفرینند و تا چه اندازه در نجات جان هموطنانشان کوشش میکنند. همچنین از کادر اداری در همه حوزهها که در تلاشند که این مشکلات را حل کنند تقدیر میکنیم.
عین اللهی گفت: درضمن در شروع هفته دولت قرار داریم و باید یاد شهیدان رجایی و باهنر را گرامی بداریم. این عزیزان برای ارتقا کشور زحمت کشیدند و به شهادت رسیدند.
وزیر جدید بهداشت گفت: برنامه ها بسیار متعدد است و فکر نمیکنم بتوانیم به صورت تفصیلی راجع به آن صحبت کنیم. همانطور که ریاست محترم جمهوری مرتبا صحبت کردهاند و مقام معظم رهبری هم فرموده اند. اولویت اول وزارت بهداشت اداره و مقابله با بیماری کروناست. متاسفانه با آمارهای بدی مواجه هستیم و خیلی از خانوادهها به خاطر این وضعیت عزادار هستند و این ویروس تلفات زیادی در سطح جهان میگیرد و در کشور ما نیز همینطور است.
عین اللهی گفت: دررابطه با درمان کرونا، باید همه امکانات را در استانها به کارگیریم. هیچ بیمار کرونایی نباید در بیمارستانها بدون درمان بمانند و باید همه امکانات خود را بسیج کنیم. پروتکلها را کمیتههای علمی مشخص کردند. خواهشم از عزیزان این است که کارها را مطابق با پروتکل ها انجام دهند، چه در تجویز دارو و درمان آن ها، از نیروهای متخصصی که در این زمینه فعالیت میکنند، براساس پروتکلها این کار انجام گیرد. تا جایی که امکان دارد تختهای ویژه را بیشتر کنند و آن ها را تجهیز کنند.
او در ادامه افزود: در بیماری کرونا ما دو فاز داریم، یک فازی است که مستقر میشود و دیگری هم عوارض بعد از آن است. من همیشه کرونا را به عوارض زلزله تشبیه میکنم، در لحظه زلزله اتفاقاتی میافتد، اما بیشتر رخدادها برای بعد از زلزله است. زمانی که زلزله رخ میدهد ممکن است چراغی از سقف بیافتد و ستون جابه جا شود. اما بعد از زلزله اتفاقات مهم تری رخ میدهد. در ویروس کرونا هم همین اتفاق میافتد و ویروس در بدن انسان، در مرحله اول کل سیستم بدن را به هم میزند و اختلال ایجاد میکند. بعد از آن با کنترل بیماری میتوانیم از عوارض بعدی آن جلوگیری کنیم. چیزی که باعث مرگ و میر در کرونا میشود عوارض بعد از حمله اولیه ویروس است. بنابراین نگه داشتن بیمار و اهمیت زیادی دارد و در این رابطه دوستان باید کار کنند.
او در ادامه گفت: ما باید تا حد امکان نبایدها را رعایت کنیم. بنابراین در نگه داشتن بیمار مساله رساندن اکسیژن است که باید از راه های مختلف پیش بینی و تهیه شود و تقشی حیاتی دارد. من از روسای دانشگاهها خواهش میکنم که مانند همیشه حتما در مراکز حضور داشته باشند و سرکشی از واجبات است که خودشان و معاونان در محل حضور پیدا کنند.
عین اللهی در ادامه گفت: مدیریتی که من بر آن تاکید دارم مدیریت در عرصه است. مدیر ما باید احساس کند که خدمتگذار مردم است. ما همهمان نوکر مردمیم و باید احساس نوکری و خدمتگذاری کنیم. خداوند این توفیق را داده است که خدمتگذار مردم باشیم. بنابراین این را باید در عرصه نشان دهیم. حضور مسئولان در عرصه از شاخصهای مهم ماست و هرمسئولی که در عرصه حضور پیدا کند، برای ما ارزش بیشتری دارد. بنابراین حضور مرتب در بیمارستانها و مراکز درمانی بسیار مهم است.
او در ادامه افزود: اینکه در استانی مریض روی زمین بماند مساله بدی است. مردم عزیز ما نشان دادهاند که پای کار هستند و در صحنه حاضرند. حماسه هایی در دفاع مقدس داشتیم و امروز هم مردم نشان دادهاند که آماده همکاری هستند و ما باید از همه عرصهها برای اداره بیماری کرونا استفاده کنیم. این مساله صرفا محدود به وزارت بهداشت نیست و از همه امکانات ممکن و سازمانها، ارتش، سپاه، هلال احمر و آموزش و پرورش باید استفاده کرد. مردم عزیز ما هم آشنایی پیدا کردند که چگونه بتوانند با بیماری مقابله کنند.
عین اللهی گفت: فاصلههای بین افراد باید رعایت شود. گاهی با تعداد زیادی مریض مواجه میشویم. این زمانی است که ماسکها برداشته میشود و فاصلهها رعایت نمیشود. درمهمانیها و مجالس مواردی داشتهایم که بسیاری از اعضای یک خانواده مبتلا شده اند.
او افزود: نکته مهم این است که تنها راه حلی که میتواند بیماری کرونا را کنترل کند واکسیناسیون است. این مساله یک تجربه جهانی است و فقط به کشور ما محدود نیست. الان در همه کشورها، در جاهایی که واکسیناسیون را به صورت کامل انجام دادهاند، بیماری کنترل شده و از میزان مرگ و میر کاسته شده است. اگر واکسیناسیون انجام شود اینطور نیست که افراد به کل بیمار نشوند. بیماری را میگیرند اما شدت بیماری کم میشود و منجر به مرگ و میر نمیشود. بنابراین ما راه حل اساسی که برای کنترل بیماری داریم واکسیناسیون است و دولت با تمام قدرت خودش درحال کار کردن برروی این مساله است که انشاالله بتوانیم واکسیناسیون را انجام دهیم. انتظار داریم مردم و عزیزان همکاری کنند که واکسیناسیون انجام گیرد.
عین اللهی گفت: از همه مردم عزیزمان میخواهم که کمک و همکاری کنند. ما صحنههای بسیار خوبی را در بازدیدهای میدانی که داشتیم دیدیدم. من دراهواز که رفتم دیدم که یک حسینیه را به مرکز واکسیناسیون 24 ساعته تبدیل کردهاند و یک نفر رابط وزارت بهداشت در آنجا حضور داشت، اما خود مردم کمک میکردند و حتی خودشان واکسن میزدند. واکسن زدن کار سختی نیست و میشود آن را آموزش داد.
او در ادامه افزود: ما فقط دو شرط در واکسیناسیون داریم. یکی اینکه ورود اطلاعات داشته باشیم و اطلاعات کسی که واکسن میزند باید ثبت شود و سرمای واکسن نیز باید رعایت شود که این مساله پیچیده نیست و به راحتی قابل انجام است . انشاالله باهمکاری مردم آمادگی داریم که با همکاری سازمان ها و ارگان ها و نظارت وزارت بهداشت مراکز واکسیناسیون بیشتر شود که همزمان با ورود بیشتر واکسن به کشور و تولید واکسن در داخل، واکسیناسیون هم انجام شود. بالاخره این خدمات درحال انجام است اما باید کاری انجام دهیم که باعث رضایت مردم شود.
عین اللهی گفت: اینکه مردم در صفهای طولانی بایستند قابل قبول نیست و باید عزیزان در دانشگاهها کارهای ابتکاری کنند و هدفشان این باشد که مردم را به نحو احسن واکسینه کنند. از هفته آینده هم شاهد میزان قابل توجهی واکسن در داخل کشور خواهیم بود و در استان ها توزیع میشود. خواهشمان این است که همزمان با واکسن که وارد یا تولید میشود، به همان اندازه واکسیناسیون به سرعت انجام بگیرد. این کار میتواند جلوی پیک های بعدی را بگیرد.
او در ادامه گفت: دانشگاه ما از علمای بسیار برجسته ای تشکیل شده است. باید حتما کمیته عملی در کشور تشکیل شود. درست است که ما یک کمیته کشوری داریم اما کمیته علمی در دانشگاه از ضرورتهاست و هر دانشگاه باید با توجه به شرایط خود و بیمارستان برای این کمیته علمی تصمیم گیری کند.
عین االهی گفت: بحث بعدی ما تجویز درست دارو است و مهم است هم در بیماری کرونا و هم در بیماری های دیگر دارو را به موقع و به جا تجویز کنیم. لازم است که عزیزان در کمیته علمی این مساله را هم مشخص کنند که چه کسانی این داروها را تجویز کنند. این باید مشخص و مرزبندی شود.
او افزود: در کمیته های علمی باید ارزیابی شود که چرا مرگ و میر اتفاق می افتد و در کجا ایجاد میشود و مقدارش چه قدر است. این را باید به عنوان شاخص داشته باشیم و اگر آمار بیمارستانی بالاست باید موردارزیابی قرار بگیرد و مشکلاتش را سعی کنید به نحو احسن مطرح کنید.
عین اللهی گفت: اولویت ما در وزارت بهداشت مساله بهداشت است. امروز در دنیا ثابت شده است که هرچه قدر در بهداشت سرمایه گذاری کنیم سلامت مردم بهتر تامین میشود.
او گفت: تاکید میکنم که پرسنل بهداشت به هیچ وجه نباید جا به جا شوند. دیده میشود که پرسنل بیمارستانها را جابه جا میکنند. این از خط قرمزهای ماست. برنامه این است که به زیرساخت های پرونده الکترونیک سلامت، پزشک خانواده و نظام ارجاع توجه کنیم.
عین اللهی افزود: خواهش من این است که برنامه پزشک خانواده را در همه دانشگاهها حداقل در یک یا دو قسمت به صورت پایلوت اجرا کنند. بحث آموزش مساله دیگر است که به دلیل بیماری کرونا و تعطیلی مراکز آموزشی، آموزش کشور و کل دنیا دچار صدمه شده است. بهترین روش آموزشی آموزش چهره به چهره است. آموزش مجازی هیچوقت نمیتواند جای آموزش حضوری را بگیرد. یکی از برنامه های اصلی مان بازگشایی دانشگاهها خواهد بود. برنامه ای که در واکسیناسیون داریم واکسیناسیون هدفمند است. بخش اعظم اساتید واکسیناسیونشان انجام شده است، دانشجوها را هم واکسینه میکنیم و دانشگاهها باید باز شوند. این وضعیت اگر ادامه پیدا کند برای آینده کشور ما خطرناک است و ما باید افراد دانشمندی را تحویل جامعه دهیم که بتوانند سلامت مردم را تامین کنند. بازگشایی دانشگاه ها از نکات مهم است. از الان همه ریاست دانشگاه ها میخواهم که این زمینه را فراهم کنند.
او افزود: ما نباید کمبود دارو داشته باشیم و داروهایی که در کشور هست به اندازه کافی است اما ممکن است در توزیع دارو اشکال پیش بیاید. از عزیزان خواهش میکنم که در مراکز درمانی خودشان، مخصوصا داروهای بیماری های خاص حتما ثبت شود. ثبت داروها حتما در بیمارستان ها انجام شود که هم ببینیم که تجویز منطقی داروها انجام میگیرد و هم اینکه ببینیم دارو در کجا و چه قدر مصرف میشود.
عین اللهی گفت: تامین سرم انجام گرفته است و مشکلی در این زمینه نداریم. ممکن است در توزیعش مشکلی باشد که با معاونت غذا و دارو در این باره صحبت شد که در مراکز این توزیع انجام بگید تا کمبود کاذب به وجود نیاید. مصرف دارو البته براساس گایدلاین ها خواهد بود و پروتکلهایی که مشخص میشود. متاسفانه برخی فکر میکنند که هرچه بیشتر دارو بنویسند خوب است. اینطور نیست و دارو باید به جا مصرف شود و بیمهها هم باید این داروها را به جا قبول کنند.