ایلنا گزارش میدهد:
"انتخاب شهردارِ سیاسی" نخستین اقدام شورای ششم/ ابراز نگرانی از اداره غیرکارشناسی پایتخت
عضو شورای شهر تهران در واکنش به اینکه اعضای شورای ششم به عهد خود وفادار نبودند و شهردار را برخلاف وعدههای داده شده به پرسنل شهرداری انتخاب کردند، گفت: درست است، اما شورا یک نهاد دموکراسی است و رای اکثریت تعیین کننده است. اگر آقای زاکانی موفق شوند نظر اکثریت آرا را جلب کنند، شهردار تهران هستند و این انتخاب قانونی قابل احترام است. امیدواریم خواسته پرسنل شهرداری تهران مدنظر ایشان قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، انتخاب شهردار تهران در حالی به مرحله نهایی شدن رسیده است که نداشتن سابقه مدیریتی و اجرائی زاکانی و شناخته شدنش به عنوان یک چهره سیاسی با انتقادات فراوانی روبرو است. این در حالی است که اعضای کنونی شورای شهر تهران در زمان تبلیغات انتخابات شوراهای شهر با تاکید بر انتخاب مدیران غیرسیاسی برای اداره شهر، سیاسی کاری در شوراهای پنجم را مورد نقد قرار داده بودند. مهدی چمران در گفتوگویی با خبرنگار ایلنا گفته بود «اعتقاد من بر این است که افراد شورا درست است که دارای دیدگاههای سیاسی هستند، اما شورای شهر جای سیاست بازی نیست. اداره و مدیریت شهر کاری کاملا تخصصی است و نباید سیاسی شود. هر زمانی که شورا سیاسی شود به مشکل میخورد.» در همین راستا نیز با برگزاری چندین جلسه برای انتخاب شهردار و اخذ برنامه از چندین کاندیدا اعلام کردند که شهردار علاوه بر داشتن تخصص باید فردی جهادگر باشد که شهر را شناخته و سابقه اداره آن را داشته باشد. حال انتخاب چهرهای سیاسی از سوی شورای شهریها اظهارنظرهای پیش از انتخابات را با زیر سوال برده است.
امانی: امیدوارم عدم ورود به مسائل سیاسی توسط شهردار تهران رعایت شود.
«ناصر امانی» عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در واکنش به انتخاب چهرهای سیاسی برای اداره شهر تهران اظهار کرد: امیدوارم بعد از تکیه زدن زاکانی بر صندلی شهرداری مسائلی را که قبلا دوستان از جمله آقای سروری و چمران پیش از انتخابات مطرح کردند مبنی بر اینکه شهر باید فارغ از جهت گیری سیاسی اداره شود، مدنظر قرار گیرد و شهرداری به شکل تخصصی و فنی اداره شود و عدم ورود به مسائل سیاسی رعایت شود و یک دوره کاری خوب را در پیش داشته باشیم.
او تاکید کرد: شهردار منتخب شورای شهر تهران مورد حمایت همه اعضا خواهد بود، امیدوارم شهردار منتخب هم از سیاست زدگی و ورود به مسائل سیاسی پرهیز کند.
کار سیاسی زاکانی به کار اجرایی تبدیل میشود
عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه آقای زاکانی چهره سیاسی هستند، آیا قرار است اعضای شورا از ایشان تعهدی بگیرند که شهر با رویکردی سیاسی اداره نشود؟ اظهار کرد: اگر ایشان وارد شهرداری بشوند و بیشتر با مسائل شهرداری ارتباط کاری مستقیم بگیرند، حس خواهند کرد شهرداری محل کار، خدمت و نوکری مردم است. مطمئن هستیم که گذشته عمده کار ایشان که سیاسی بوده به کار اجرائی تبدیل میشود و شهر تهران با بهره برداری از بدنه مدیریت شهری و کارمندان خدوم آن قابل توسعه و بازگشت به روزهای خوب است.
ارائه راهکار به زاکانی برای کاستن از نگرانی پرسنل شهرداری
او در واکنش به اینکه در بدنه شهرداری معتقدند اعضای شورای ششم به عهد خود وفادار نبودند و شهردار را برخلاف وعدههای داده شده به پرسنل شهرداری انتخاب کردند، در حالی که تقاضای آنها انتخاب شهردار دیگری بود، گفت: درست است، اما شورا یک نهاد دموکراسی است و رای اکثریت تعیین کننده است. اگر آقای زاکانی موفق شوند نظر اکثریت آرا را جلب کنند، شهردار تهران هستند و این انتخاب قانونی قابل احترام است. امیدواریم خواسته پرسنل شهرداری تهران مدنظر ایشان قرار گیرد.
امانی افزود: مطمئنم آقای زاکانی گوش شنوایی برای شنیدن به درددل پرسنل شهرداری دارند و امیدواریم با پرسنل صحبت کنند و ما نیز کمک میکنیم که این خواسته پرسنل شهرداری را به نوعی مدیریت کنند که نگرانی آنان برطرف شود.
نژادبهرام: شورای ششم چه پاسخی برای کارنامه سیاسی زاکانی دارد؟
«زهرا نژادبهرام» عضو دوره پنجم شورای شهر تهران در واکنش به انتخاب شهردار تهران و انتقاداتی که به شورای پنجمیها مبنی بر سیاسی کاری اصلاح طلبها در دوره گذشته مدیریت شهری وارد بود به خبرنگار ایلنا گفت: حرفهای او بر اساس گمانه زنی است، چرا که رای گیری رسمی انتخاب شهردار انجام نشده و رای گیری استمزاجی بوده است.براساس رای استمزاجی اعضای شورا به کاندیداهای شهرداری دو اشکال اساسی به این انتخاب وارد است. اشکال اول اینکه براساس مصوبه وزارت کشور، تحصیلات شهردار مشخص شده است. شهردار منتخب پزشک هستند و در چارچوب تحصیلی مشخص شده قرار نمیگیرند که شورای ششم حتما باید به آن توجه کند. از طرفی باید توجه کنند که آیا سابقه اجرائی از شهردار منتخب وجود دارد یا خیر.
او ادامه داد: ایشان بیشترین وقت خود را در مجلس گذراندند که جای قانونگذاری است و نه جای اقدامات اجرائی. در حالی که شهرداری یک پست اجرائی است. این دو اشکال جدی است که این انتخاب را زیر سوال میبرد و تاکنون پاسخگویی در این زمینه صورت نگرفته است. شورای ششم درباره این دو اشکال چه پاسخی دارد که بگوید؟
انتخاب شهردار با ادعای اداره غیرسیاسی شهر همسو نیست
نژادبهرام در ادامه با اشاره به وعدههای انتخاباتی اعضای شورای ششم گفت: نکته دوم درباره وعدههایی است که شورای ششم قبل از انتخابات داده بود، مبنی بر اینکه سعی میکنیم شهر را سیاسی اداره نکنیم و به طور مداوم شورای پنجم را متهم به سیاسی کاری میکرد در حالی که شهردار ما سابقه سالها حضور در دبیرخانه شورای عالی معماری و شهرسازی را داشت و سالها معاون وزیر راه و شهرسازی بود و تحصیلات شهرسازی داشت و به حوزه شهر کاملا تسلط داشت.
عضو دوره پنجم شورای شهر تهران اضافه کرد: آقای افشانی نیز به کار اجرائی انجام داده بود. در مورد آقای نجفی شاید تا حدی قابل تامل بود، اما سابقه مدیریتی داشتند و در عرصه اجرائی کشور حضور داشتند.
او با تاکید بر اینکه شورا یکی از نهادهای سیاسی-مدنی است که در امتداد مجلس شورای اسلامی قرار میگیرد و جزو بخشهای سیاسی است، افزود: اما نزدیکترین بخش به نهادهای مدنی محسوب میشود، چرا که به شدت در ارتباط نزدیک با شهروندان است. این دوستان مدعی بودند که نمیخواهیم این شیوه را به کار بگیریم و میخواهیم افراد متخصص حوزه شهری را به کار گیریم، اما انتخاب آقای زاکانی در این راستا تعریف نمیشود و اگر دوستان به انتخاب ایشان رسیدهاند، باید به این مساله پاسخگو باشند، چرا که چیزی را که خودشان به آن تاکید داشتند را مورد توجه قرار ندادهاند.
نژادبهرام ابراز امیدواری کرد که مصالح شهر بر مصالح افراد غلبه کند و نمایندگان شورای شهر وظیفه خود را نسبت به شهر در چارچوب قانون انجام دهند و شهر را در مسیر بهبود و توسعه پیش ببرند.
ایمانی جاجرمی: شوراها کاملا سیاسی هستند و دنبال کردن مسائل شهری توسط فعالان اجتماعی شانس چندانی ندارد.
«حسین ایمانی جاجرمی» جامعهشناس شهری نیز در واکنش به این انتخاب شورای ششمیها برخلاف وعدهها داده شده به خبرنگار ایلنا گفت: شوراها به ویژه در تهران کاملا سیاسی هستند و برخلاف انتخابات انجمنهای شهر در شهرهای مختلف دنیا که انتخابات معمولا به صورت محلهای برگزار میشود، اما در اینجا به گونه دیگری است و فعالان شهری که به دنبال فضای سبز شهری و کاهش فاصله طبقاتی شمال و جنوب و... هستند، اصلا شانسی ندارند.
انتخاب شهردار غیرسیاسی جای تعجب داشت
ایمانی معتقد است که اگر شهرداری غیرسیاسی انتخاب میشد جای تعجب داشت و ادامه داد: اگر غیر از این عمل میشد، جای تعجب داشت و ممکن بود نشان دهنده تغییر رویکرد و فهم مسائل عمیق شهر باشد. بنابر این خیلی طبیعی این انتخاب انجام شد و انتظار چنین انتخابی نیز دور از ذهن نبود. در حالی که اگر قرار بود چرخهای شهرداری خوب بچرخد، یک تکنوکرات بیشتر برای اداره شهر مناسب بود. هرچند در تهران ما شهردار به معنای اصلی نداریم و به این افراد مدیر شهر گفته میشود، چرا که از طرف مردم و با رای مستقیم شهر انتخاب نشده است.
این کارشناس حوزه شهری در واکنش به اینکه سابقه سیاسی منتخب شهرداری تهران بر سابقه اجرائی او غلبه دارد، در حالی که تاکید اعضای شورای شهر انتخاب فردی غیرسیاسی و مطلع در اداره شهر بود، گفت: قطعا بخش عمدهای از اعضای شورای شهر اطلاع دارند که باید فردی را انتخاب کنند که دستگاه شهرداری را بچرخاند اما حتما ملاحظاتی هست و بنابر آن ملاحظات این فرد انتخاب شده است.