خبرگزاری کار ایران

عاملی در نشست روز ملی جمعیت تاکید کرد:

جامعه علمی، باید با سیاست‌های جمعیتی همراه باشد

جامعه علمی، باید با سیاست‌های جمعیتی همراه باشد
کد خبر : ۱۰۷۹۱۱۶

مراسم گرامیداشت روز ملی جمعیت، صبح امروز پنج‌شنبه ۳۰ اردیبهشت‌ماه با همکاری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا در محل بیمارستان نجمیه تهران برگزار شد.

به گزارش ایلنا از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: جامع‌نگری و دوراندیشی و حکمت مقام معظم رهبری راهنمای جامعه بوده است و اگر نبود نگاه دقیق و عمیق ایشان، امروز مسئله جمعیت برای ما وجود نداشت. در نگاه جمعیت‌شناسی، الگوواره حاکم در کشور بحث کنترل جمعیت بود و سیاست‌های کنترل جمعیت در دانشگاه‌ها تدریس می‌شد و تاثیر هم گذاشته است. این دکترینی بود که از غرب آمد و فقط هم در ایران نبوده است. مقام معظم رهبری خیلی دقیق این درد را تشخیص دادند و فرمودند هدف رسیدن به جمعیت ۱۵۰ و حتی ۲۰۰ میلیونی در ایران است و این هدف‌گذاری سیاست‌ها را برای ما روشن‌تر می‌کند. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه هر روز تأخیر در این حوزه پیامدهایی را برای کشورمان به همراه دارد، ادامه داد: مهمترین سیاست، قوی کردن بنیه جمعیت و افزایش‌زاد و ولد و بالا رفتن نرخ جمعیت جایگزین و رسیدن به رشد منطقی در جمعیت کشور است. 

وی افزود: جمعیت ۰ تا ۱۴ از ۴۵ درصد در سال ۶۵ به ۲۲.۵ درصد در سال‌های اخیر رسیده است. باید مجدد پایه حرم جمعیت ۰ تا ۱۴ساله تقویت شود و به سهم ۴۴ درصد از کل جمعیت دست پیدا کنیم.

 عاملی تصریح کرد: مسئله دیگر بحث کیفیت جمعیت است که استفاده از آن در مقابل کمیت جمعیت کار غلطی است. هر دو این‌ها مهم هستند. بنیه جمعیت مهم است و کیفیت آن هم اهمیت دارد. کیفیت جمعیت زمانی حاصل می‌شود که به اهداف جمعیتی الهی توجه کنیم. خداوند بنیان هستی را تبیین کرده است. ما زمانی به رشد و پیشرفت متعادل دست پیدا می‌کنیم که پیوند عمیق با مکتب الهی داشته باشیم و قدر و منزلت خداوند را درک کنیم و این آیه شریفه که می‌فرماید «وَ ما قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ» نشان‌دهنده همین امر است. 

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: نظام سکولار روز به روز این ارزش را نادیده انگاشت و این نادیده گرفتن، جوامع را از حقیقت زندگی و سبک و فرهنگ زندگی شایسته دور کرد. جامعه غرب از خدا دور شد و به صورت نسبی موفقیت‌هایی کسب کرد، ولی شکست‌های بنیادین بزرگی به جامعه خود وارد کرد.

وی ادامه داد: انسان، گمشده نظام جامعه غرب است و از ارزش او کاسته شد، چرا که می‌بینیم امروز هر امری مشروعیت پیدا می‌کند، به این دلیل که عده‌ای آن را می‌خواهند. نظام دموکراسی بدون خدا جامعه را به سمت فرسودگی و اضمحلال می‌کشاند. 

استاد دانشگاه تهران افزود: از سوی دیگر، کیفیت جمعیت منوط به این است که ارزش‌هایی که خداوند برای انسان تبیین کرده مورد توجه قرار گیرد. تاکید بر سواد در هر زمینه و حیطه‌ای داریم، اما بر سواد معرفت اسلامی تاکید نداریم. امروز سواد معرفت اسلامی است که نگاه به حقیقت اسلام را تقویت کند، بسیار تعیین کننده است. 

وی گفت: اگر جامعه تشنه زندگی سالم، صالح و بانشاط و با کیفیت است، این زندگی از مسیر تبعیت از قانون خدا بدست می‌آید و سایر مسیرها انسان را به انحراف می‌کشاند. نظام سکولار یک زمانی جدایی دین از سیاست را مطرح کرد ولی به مرور دین از تمامی عرصه‌های جامعه جدا شد. باید بتوانیم به مسیری برگردیم که دین محوریت همه جانبه در زندگی داشته باشد تا ظرفیت‌های گذشته فراهم شود. 

عاملی افزود: فرهنگ‌سازی در سبک زندگی سالم مسئله مهم دیگر است که اهمیت آن از قانون‌گذاری بیشتر به نظر می‌رسد. هر چقدر هم نظام تشویقی قائل شویم تا جامعه به عنوان خواسته عمیق آن را دنبال نکند، با قوانین و سیاست‌ها نمی‌توان کاری از پیش برد. 

وی با تاکید بر لزوم مشارکت جامعه تخصصی با توجه به اثرگذاری آن‌ها، اضافه کرد: جامعه علمی جمعیت باید با سیاست‌های جمعیتی همراه و جمعیت‌شناسان باید در این حیطه دغدغه‌مند باشند و حقایق را روشن کنند و صاحبان اندیشه در این زمینه، منطق صحیح و قابل قبولی را ارائه دهند. جامعه جمعیت‌شناسان کشور و سایر اندیشمندان از جمله حوزویان باید در این مسیر ایفای نقش کنند. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: مظلوم‌ترین موجود این جهان جنین است و بدترین کار کشتن اوست، باید مراقبت کنیم که سقط جنین هم امر حرامی است، مگر اینکه موقعیتی پیش بیاید که بین زندگی جنین وحیات مادر باشد، در غیر این صورت هر نوع اقدامی برای سقط جنین حرام است. 

عاملی با بیان اینکه باید به دنبال استقرار جامعه اسلامی باشیم، گفت: برای اینکه این امر به خوبی محقق شود باید در پنج سال آینده شاهد تغییر روند نرخ رشد جمعیت باشیم. در زمینه نرخ موالید، سال ۹۸ نسبت به ۹۷، با ۱۷۰ هزار تولد کمتر روبرو بودیم و این خطری برای جمعیت است. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ضمن تقدیر از تلاش‌های مجلس شورای اسلامی، شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، کمیته جمعیت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و تمامی فعالان این عرصه اظهار امیدواری کرد در آینده ظرفیت‌های سایر دستگاه‌های کشور نیز در این حوزه ببش از گذشته فعال باشد.


 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز