وزیر آموزش و پرورش خبر داد:
اصلاح مبادی ورود نیرو به آموزشوپرورش
وزیر آموزشوپرورش در گفتوگو با اعضای ستاد بزرگداشت مقام معلم و جمعی از معلمان سراسر کشور اظهار کرد: نقش «معلم» با توسعه فضای مجازی، برجستهتر شد.
وی افزود: اگر عمیقتر بیندیشیم در بین آنچه در جهان هستی تقسیمشده، آنچه به معلمان داده شده است؛ بسیار بالاتر، با منزلتتر و رفیعتر از سایر قسمتها است، بنابراین سهم معلمان در هستی، سهم بالایی است و خداوند بخشی از سهم خود را به معلمان داده است و کار معلمان همان نقش پیامبران و اولیای خداست.
حاجی میرزایی تصریح کرد: افرادی که با عشق و علاقه این شغل را انتخاب کردند، میدانند که در چه شرایطی قرار دارند اما بهتر است شأن این مقام را به یکدیگر یادآوری کنیم، وقتی انسان در جایگاهی رفیع قرار دارد باید، منش، رفتار، کلام، پوشش و سکوتش نیز در مرتبهای بالا قرار داشته باشد، زیرا رفتارش، شادی و غمش نیز الهامبخش و آموزنده است.
وی، «معلم» را کانون تربیت و انتقال مفاهیم دانست و ادامه داد: اگر در تمام عمر، شکرگزار خداوند باشیم، نمیتوانیم شکر یک روز از معلمی را بهجای آوریم، زیرا خداوند «معلمی» را موقعیت بسیار بالا و والایی تصویر کرده است، بنابراین مسئولیت معلمان خطیر است و همه باید به عظمت و بزرگی حرفه معلمی، افتخار کنیم.
وزیر آموزشوپرورش خاطرنشان کرد: خدمت به جامعه فرهنگی، ایجاد رضایتمندی بیشتر، کاستن از رنج و آلام معلمان و فراهم کردن محیطی که در آن آرامش بیشتری داشته باشند و بتوانند بهتر کار کنند، همه آرمان من است و در این مسیر لحظهای غفلت نمیکنم و تمام تلاشم را برای انجام این مسئولیت به کار میگیرم.
وی ضمن تأکید بر دعا درحق یکدیگر، عنوان کرد: سال تحصیلی جاری، سالی خاص و ویژه بود، همه روشهای گذشته از کار افتاد و معلمان سالی سخت و پیچیدهای را پشت سر گذاشتند. همواره راههای نرفته با تشویش و نگرانی همراه است و در مسیرهای مبهم نمیتوان سریع گام برداشت، در شرایطی که فشارهای روانی روی جامعه دانشآموزی و خانوادهها است و شرایط اقتصادی نامطلوب و تنگناها وجود دارند، شرایط کار کردن، بسیار سخت و دشوار است.
عضو کابینه تدبیر و امید، «نقشآفرینی معلمان» در شرایط سخت جامعه را ستودنی دانست و اظهار کرد: افتخار میکنم در جامعهای خدمت میکنم که چنین معلمان بزرگی در آن زندگی میکنند و مفتخرم که خدمتگزار چنین انسانهایی باشم که جلوههای پرفروغی از ایثارگریها را از خود به نمایش گذاشتهاند.
وی ادامه داد: «معلم» مسئول آموزش دانش آموزان است، در دوران کرونا نهتنها کار معلمان کاهش نیافت، بلکه کار آنان سختتر و پیچیدهتر شد، زیرا دانش آموزان در سطح جامعه پراکنده شدند.
حاجی میرزایی گفت: در دوران کرونایی همه قشرهای جامعه در دنیا با مشکل روبهرو شدند و به تکاپو افتادند، بسیاری از کسبوکارها تعطیل شد، بسیاری از افراد جانشان را از دست دادند، بنابراین همه مردم با سختی مواجه شدند. همکاران ستادی ما نیز از آغاز شیوع کرونا، روزانه بیش از 12 ساعت فعالیت میکردند و تعطیلات خود را منتفی کردند و تماموقت خود را صرف مدیریت شرایط ناخواسته جدید کردند.
وی کارنامه معلمان در دوران کرونایی را کارنامهای درخشان دانست و اذعان کرد: معلمانی که غیرت نشان دادند و پرتلاش ظاهر شدند شایسته تقدیر هستند.
وزیر آموزشوپرورش، ایثارگریهای معلمان در این شرایط را نشانه باهوش بودن آنها برشمرد و اظهار کرد: معلمان هریک بهگونهای برای ادامه آموزشها تلاش کردند و ازخودگذشتگیهایی داشتند و این باعث افتخار است، برخورد خوب معلمان با این پدیده غیرمنتظره نشانه هوشیاری و پویایی این قشر از جامعه است.
وی با برشمردن مصداقهایی از ایثارگریهای معلمان، تصریح کرد: این دوره موجب افزایش سرمایه اجتماعی معلمان شد، زیرا خانوادهها به کمک معلمان آمدند و شرایط سخت و پیچیده آموزش دانش آموزان را مشاهده کردند و بهسختی کار معلمان واقف شدند.
عضو کابینه تدبیر و امید خاطرنشان کرد: در ابتدای شیوع کرونا مسئولان بهداشتی دنیا معتقد بودند، مدرسه اولین مکانی است که باید تعطیل و آخرین جایی است که باید بازگشایی شود و همین کار نیز انجام شد؛ اما یک سال کرونا نشان داد که معلم و مدرسه جایگزین ندارد و این دستاورد مهمی است، هرچند با ورود فناوریهای نوین، بسیاری از مشاغل از بین میرود اما فناوری، نهتنها نتوانست جایگزین معلم و مدرسه شود، بلکه نقش معلم را برجستهتر کرد.
وی اضافه کرد: گزارش خروجی اجلاس وزرای آموزشوپرورش جهان، حاکی از این بود که مدرسه و معلم جایگزین ندارد و هیچ صفحهنمایشی نمیتواند جایگزین معلم شود که این موضوع دستاورد مهمی است. البته در ابتدای آموزشهای مجازی زمزمههایی مبنی بر عدم نیاز به آموزشهای حضوری به وجود آمد، اما بهتدریج این باور جهانی شکل گرفت که هر تحولی پیش بیاید، مدرسه و معلم در جایگاه خود قرار دارند.
حاجی میرزایی ادامه داد: معلم در پیوند عمیق با انسانها هم خودش رشد میکند و هم دیگران را رشد میدهد. معلم بیش ازآنچه به دانشآموز، میآموزد خود فرامیگیرد و اینیک عرصه دوطرفه است و معلم درحالیکه آموزش میدهد خود نیز میآموزد و رشد میکند و این در بین شغلها بینظیر است.
وی، جایگاه معلم را بلند و رفیع برشمرد و گفت: این روزها در اذهان جامعه ماندگار خواهد شد و تلاشهای معلمان فراموش نخواهد شد، بنابراین تصویر باشکوهی از خود ترسیم کنید.
وزیر آموزشوپرورش گام برداشتن در جهت خدمت به فرهنگیان را برای خود عبادت خواند و اظهار کرد: تلاش میکنم هیچ کوتاهی در این زمینه صورت نگیرد، البته در دو سال اخیر توانستیم گامهایی را در حد بضاعت و در جهت بهتر کردن شرایط کاری معلمان برداریم، هرچند شرایط ایدهآل نیست، اما وظایف خود را انجام دادیم.
وی گفت: در تبدیل وضعیت معلمان، بیش از یکصد هزار نفر از افرادی که در گذشته با ما همکاری کردند، از بلاتکلیفی خارج شدند. این بلاتکلیفی، مسئله رنجآوری بود که موجبات نارضایتی نیروهای حقالتدریس را فراهم کرده بود و در این زمینه همه تعهدات قانونی خودمان را اجرایی کردیم. بهزودی مربیان قرآنی و آموزشدهندگان طرح امین نیز تعیین تکلیف میشوند.
عضو کابینه تدبیر و امید از اصلاح مبادی ورود نیرو به آموزشوپرورش خبر داد و افزود: برای قدردانی از معلمانی که صلاحیتهای خود را ارتقا میدهند، «لایحه رتبهبندی» را تنظیم کردیم و اکنون برای تصویب آن با مجلس شورای اسلامی در تعامل هستیم. اعتبار این لایحه تأمین شده و هر زمان مصوب شود، از اول فروردینماه اجرایی خواهد شد، البته رتبهبندی یک مکانیزم عمومی نیست و شامل همه افراد نمیشود، بلکه شامل افرادی میشود که در تلاش برای کسب رتبههای بالاتر هستند و شایستگیهای خودشان را آشکار میکنند.
حاجی میرزایی در پایان گفت: میخواهیم «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» را اجرایی کنیم تا جامعه بداند چه تحولی در آموزشوپرورش انجام میشود. سند تحول آموزشوپرورش را به جایگاه اصلی خود هدایت و در موقعیت آینده سازی قرار میدهد و موجب شکلگیری فرهنگ و تمدن کشور می شود. در سالهای گذشته تلاش فراوانی برای اجرای سند تحول صورت گرفته و هرچه این تلاشها به ثمر بنشیند، درخشش نهاد تعلیم و تربیت بیشتر خواهد شد، بنابراین، دِین همه ما به جامعه، تلاش برای تحقق سند تحول به بهترین شکل ممکن است.