وزیر بهداشت:
آینده ویروس کرونا نامعلوم است
وزیر بهداشت گفت: بخشی از نقاط کشور دچار موجی از ویروس پتاسیم یافته شده است، ولی طبق گزارشی که به ما رسیده این ویروسها از نوع انگلیسی است و هنوز گزارشی از نوع دیگر نداشتیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «سعید نمکی» وزیر بهداشت در مراسم دیدار با مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت بیان کرد: خوشبختانه ما تیم بسیار قوی و کارشناسی تشکیل دادیم و تمام علوم پزشکی استانها و معاونتهای وزارتخانه در این چند ماه حتی یک روز هم مرخصی نرفتند و سیزده ماه همکاران من به صورت شبانهروزی در تلاش هستند.
وی گفت: اما یکی از چالشهای ما در این روزها پتاسیم ویروس است، حتی من همان روزهای اول به همکارانم گفتم که این ویروس یک ویروس جهش یافته است این ویروس بسیار ویروس پیچیدهای است و تنها چیزی که ما میدانیم، تاثیر فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکلها در برابر ویروس است.
نمکی افزود: این ویروس بسیار پیچیده است و اصلا قابل پیشبینی نیست و کسی نمیداند آینده این ویروس چه خواهد شد، حال ما مجبوریم با این ویروس شطرنج بازی کنیم و دردسر تازه با وجود تمام رعایتهایی که انجام دادیم این است که بخشی از نقاط کشور دچار موجی از ویروس پتاسیم یافته شده است ولی طبق گزارشی که به ما رسیده این ویروسها از نوع انگلیسی است و هنوز گزارشی از نوع دیگر نداشتیم.
وزیر بهداشت افزود: همه میدانیم که ویروس به پاسپورت و ویزا نیاز ندارد، همانطور که از ووهان به قطب جنوب رسید میتواند در نقاط دیگر هم گردش کند و این یکی از چالشهایی است که در جهان باید همه در کنار هم برای آن فکری کنیم.
وی بیان کرد: ما ایرانیها هیچ وقت محبتها را فراموش نمیکنیم گرچه شما هم هرگز به ما بدی نکردید ولی ما بدیها را هم می بخشیم، ما سرزمینی گسترده با فرهنگی دیرینه هستیم و این گستردگی یک نقطه قوت است اما با توجه به گستره اقلیم مدیریت چنین کشوری در شرایط پاندمی دشوار است که توانستیم در اوج تحریمهای ظالمانه که حتی کوچکترین امکانات پزشکی از مردم ما دریغ شد، اقدامات مناسبی در عرصه مدیریت کرونا انجام دهیم و شروع کار ما برای مدیریت اپیدمی حداقل به یک ماه و نیم قبل از ورود ویروس به کشور بازمیگردد.
نمکی گفت: ما به محض گزارش وجود ویروس در ووهان چین تیمهایی بسیج کردیم و مردم را از خطرات کرونا آگاه کردیم، بیش از ۱۰۰ هزار تخت نقاهتگاهی آماده کردیم و حدود یک ماه قبل از گزارش اولین موارد کرونا، مرزهای خودمان را با چین بستیم و دانشجویان ایرانی ساکن ووهان چین را به کشور آوردیم و قرنطینه کردیم و بدون کوچکترین آلودگی به زندگی عادی بازگشتند و در زمانی که هیچ کیت تشخیص کرونا به دستمان نرسیده بود با انستیتو پاستور ایران طراحی کیت تشخیصی انجام دادیم و دو آزمایشگاه تشخیص PCR در انستیتو پاستور و دانشکده بهداشت راه اندازی کردیم و سپس در مدت کوتاهی به ۶۴ مرکز برای pcr در کشور رسیدیم.
وی ادامه داد: آنچه حاصل این حرکت شد این بود که وقتی موج کرونا به ما رسید برخلاف سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی که زیرساخت بهتری داشتند هرگز در ایران هیچ بیمار ما در پشت درب هیچ بیمارستانی نماند و بیش از ۲۰۰ هزار تبعه افغانستان را که حتی برخی کارت اقامت نداشتند رایگان درمان کنیم و پس از گذر از پیک اول بیماری در دو اپیسنتر قم و گیلان، خود را آماده کردیم برای بیماریابی بیشتر و بسیج ملی علیه کووید ۱۹ تشکیل دادیم و از تمام امکانات کشور کمک گرفتیم تا از این طریق سرریز بیماران به بیمارستان جلوگیری کنیم و سبب شد تا در زودترین زمان مریضها را شناسایی کرده و به آنها مراقبت لازم را ارائه دهیم.
وی ادامه داد: بسیج ملی که در فاز سوم بیماری با نام شهید سلیمانی راهاندازی شد علاوه بر بیماریابی و افزایش تستهای کرونا از روزی ۱۲۵۰۰ تست به بیش از ۷۰ هزار مورد، توانستیم مرگها را در عرض ۵۰ روز به ۲۰ درصد از رقم قبلی کاهش دهیم. ما سرزمین گستردهای هستیم و مرزهای فراوان داریم، از روزهای اول در مرزها تیمهای مراقبتی گذاشتیم و علاوه بر تست PCR، رپید تست هم به خدماتمان اضافه شد و امروز بحث سکانسینگ ویروس را دنبال میکنیم و در جاهای مختلف کشور این موضوع را هم مستقر کردیم و با همین شیوه هم جهشهای موتاسیون یافته را تشخیص دادیم. البته ما انتظار داریم سازمان بهداشت جهانی در بحث سکانسینگ به کمک بیشتری کند.
نمکی گفت: به دلیل فشار ناشی از تحریمها ما سریعا پروتکلهایی تدوین کردیم که مردم بتوانند کارهای اقتصادی را دنبال کنند و خوشبختانه هیچ مرکز تولید و هیچ کارخانهای در روزهای اپیدمی تعطیل نشد. اخیرا در یکی از استانهای جنوبی که صنایع پتروشیمی دارند دیدم که حتی یک روز هم تعطیل نشدند حداکثر و مورتالیتی رِیت مجموعه در میان هزاران کارگر فقط ۴ نفر بود و این نشان میدهد اجرای پروتکلها در مراکز صنعتی ما بسیار جدی است.
وزیر بهداشت گفت: اولین واکسن وارداتی اسپوتنیک وی از روسیه است که چند هزار دوز وارد کرده ایم و به زودی ۳۰۰ هزار دوز دیگر وارد می شود. همچنین، واکسن چینی و هندی را نیز در دستور کار داریم که بتوانیم وارد کنیم و تقاضای ما این است که هر چه زودتر سهمیه کووکس را دریافت کنیم تا قبل از اینکه گرفتار موج جدید بیماری شویم، بتوانیم گروه های در معرض خطر را واکسینه کنیم.
وی ادامه داد: در خواست ما شفاف سازی آمارهای کرونا در منطقه است و ما نمی توانیم قبول کنیم کشوری که مورتالیتی بالایی دارد، آمار مبتلایان آن کشور پایین باشد.