خبرگزاری کار ایران

رقابت بیش از ۲۳۰ شرکت واکسن سازی در دنیا برای مهار کرونا

رقابت بیش از ۲۳۰ شرکت واکسن سازی در دنیا برای مهار کرونا
کد خبر : ۱۰۳۵۷۳۴

استاد تمام ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر این که ۶۳ واکسن کرونا درحال طی کردن مراحل کلینیکال هستند، گفت: کارآزمایی‌های بالینی در این واکسن‌ها در حال انجام است و علاوه بر این تعداد، ۱۷۴ واکسن نیز در دنیا مرحله مطالعه مقدماتی و پیش از مرحله بالینی قرار دارد.

به گزارش ایلنا، علیرضا ناجی با اشاره به این که با گذشت یکسال از شیوع ویروس کرونا کل جهان دچار مشکلات روانی، بیولوژیک و اقتصادی فراوان قرار گرفته‌اند، تاکید کرد: لازم است هر چه زودتر پاندمی کرونا با واکسیناسیون جمعی کنترل شود.

وی افزود: کرونا با رعایت بهداشت و دستورالعمل‌ها، افزایش تست‌های تشخیصی، درمان مناسب، قرنطینه و ایزلاسیون و در نهایت واکسیناسیون کنترل خواهد شد.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که درمان‌های کرونا خصوصا در فرم‌های شدید بیماری درمان‌های معجزه آسایی نیستند، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط موجود مهمترین بخش کنترل ویروس کووید واکسیناسیون است.

دکتر ناجی گفت: ایمنی جمعی هرگز به واسطه عفونت‌های طبیعی به وجود نمی‌آید و با توجه به سوابق  متعددی که در دنیا وجود دارد، هرگز ایمنی طبیعی تضمینی برای کنترل یا محدود شدن جولان کرونا نیست.

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی با بیان این که در مسیر تضمین سلامت مردم نیاز به واکسن‌های باکفایت داریم تاکید کرد: باید ایمنی به میزان قابل توجهی ایجاد شود تا گردش ویروس بسیار کاهش یافته و بیماری کنترل شود. در این میان واکسن‌هایی را می‌توانیم واکسن مناسب بنامیم که حداقل کارایی و اثربخشی آن‌ها بین ۷۰ تا ۷۵ درصد باشد.

وی یادآور شد: بطورکلی در حال حاضر بیش از ۲۳۰ واکسن در دنیا در مرحله کارآزمایی بالینی و یا مرحله مقدماتی قرار دارند، به طوری که حتی برخی از شرکت‌های داروسازی اقدام به تولید بیش از یک واکسن کرده‌اند، این مهم نشان از اهمیت کنترل کرونا در سراسر جهان دارد.

استاد تمام ویروس شناسی دانشگاه در مورد ۶۳ واکسن موجودی که با تاییدیه سازمان جهانی بهداشت در حال طی کردن مراحل بالینی هستند افزود: بعضی از این واکسن‌ها پس از گرفتن مجوز مصرف اورژانسی به نوعی می‌توان گفت وارد فاز چهارم کارآزمایی بالینی شده‌اند.

دکتر ناجی با اشاره به این که پروتئین اسپایک هدف اصلی واکسن‌هاست، خاطرنشان کرد: به طور مثال واکسن نوواوکس یکی از واکسن‌ های پروتئینی است که در حال گذراندن فاز سوم بالینی است و نتایج آن اخیرا منتشر شده است. واکسن مشترک بین ایران و کوبا نیز که در حال ورود به فاز سوم کارآزمایی بالینی در ایران و کوبا است، از نوع واکسن های پروتئینی به حساب می آید.

واکسن‌های غیرفعال از دیگر واکسن‌های مقابله با کروناست که رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی توضیحاتی درباره آن ارائه داد و افزود: از جمله واکسن‌های غیر فعال می‌توان به  واکسن سینوفارم چین اشاره کرد و در نوع ایرانی واکسن کوویران ایرانی در این پلتفرم قرار دارد.

این استاد دانشگاه واکسن‌های وکتورال را دسته دیگری از واکسن های ضد کرونا معرفی کرد و افزود: واکسن معروف آکسفورد-آسترازنکا، اسپوتنیک وی و واکسن جانسون-جانسون از واکسن‌های وکتورال هستند.

به گفته دکتر ناجی واکسن‌های وکتورال نیز به دودسته تقسیم می شوند، گروه اول واکسن‌هایی هستند که تکثیر نمی‌شوند و فقط بیان یک پروتئین هدف را انجام می‌دهند و گروه دوم واکسن‌های وکتوری تکثیری هستند.

وی با بیان این که واکسن فایزر و مدرنا از دسته واکسن‌های ژنومی mRNA هستند گفت: جالب است بدانید یکی از واکسن‌هایی که در ایران در دست مطالعه و تولید خواهد بود از همین خانواده است.

استاد تمام ویروس شناسی دانشگاه واکسن‌های ذرات مشابه ویروس را از دیگر واکسن های موجود در دنیا معرفی کرد و افزود: این واکسن ها شبیه ویروس هستند و با پروتئین‌هایی که در ویروس است ساخته می‌شوند و هیچ ژنومی در این واکسن ها وجود ندارد.

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ادامه یکی دیگر از واکسن‌های موثر در مقابله با ویروس کووید را واکسن‌های ضعیف شده معرفی کرد و ادامه داد: تعداد زیادی از شرکت‌های داروسازی برای تولید این واکسن فعالیت می‌کنند.

دکتر ناجی تاکید کرد: تقریبا بیشتر واکسن‌های موجود پروتئین s یا اسپایک ویروس را مورد هدف قرار می‌دهند، چرا که این پروتئین، پروتئین سطحی شاخکی ویروس است که عامل اتصال و ورود به سلول می‌باشد. این پروتئین حاوی آنتی ژن‌های متعدد بوده که هدف سیستم ایمنی هستند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: اولین واکسنی که مجوز ورود به کارآزمایی بالینی ۳ را گذراند واکسن فایزر است که بیش از ۹۴ درصد اثربخش بوده و به شکل وسیع در دنیا در حال تزریق است.

عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که تمام واکسن های موجود تنها مجوز اضطراری استفاده اخذ کرده‌اند گفت: مراحل تولید واکسن زمانبر است و به هیچ عنوان با تولید دارو قابل مقایسه نیست چرا که دارو برای جامعه خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی واکسن‌ها محصولات پزشکی هستند که میلیاردها نفر از آن استفاده می کنند.

دکتر ناجی اطمینان از بی‌ضرر بودن واکسن‌ها را یکی از مهمترین ابعاد تولید واکسن ذکر کرد و ادامه داد: آزمایش واکسیناسون و تست‌ها در مراحل مختلف بر روی افراد، نژادها، گروه‌های سنی و گروههای بیماران مختلف بسیار زیادی انجام می شود.

وی با تاکید بر این که مراحل تولید واکسن بسیار زمانبر است گفت: به دلیل شرایط اضطراری کرونا و تلفات بسیار زیاد و این موضوع که تنها با واکسیناسیون می‌توان ایمنی جمعی در جامعه بوجود آورد، واکسیناسیون در کرونا اهمیت ویژه‌ای به خود گرفته است.

رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه خاطرنشان کرد: در حال حاضر واکسن‌هایی که دربازار وجود دارد اگر چنانچه مجوزی هم دارند واکسن‌هایی هستند که دارای مجوز های اضطراری هستند در واقع همچنان باید به دنبال اطلاعات جدید درباره واکسن‌ها در پی تزریق‌های گسترده در جهان، یعنی طی کردن فاز چهارم باشیم.

دکترناجی یادآور شد: همه واکسن‌های کرونا مجوز استفاده اضطراری دارند و هیچ واکسنی مجوز قطعی تزریق را ندارد وحتی این موضوع شامل واکسن‌هایی با ایمنی بالا و مورد تایید مجامع بین المللی همانند فایزر هم می‌شود.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این استاد تمام دانشگاه با تاکید بر این که واکسن مدرنا بعد از واکسن فایزر تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را کسب کرد، ادامه داد: این واکسن نیز از دسته واکسن های mRNAژنومیک با کفایت ایمنی بسیار بالا می‌باشد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که تمامی واکسن‌های عرضه شده دارای معایب و مزایایی هستند خاطرنشان کرد: مهمترین مزیت واکسن‌های mRNAامکان تولید انبوه واکسن است. این مدل از واکسن‌ها موجب تحریک سیستم ایمنی هومورال  سلولار می‌شوند، در ضمن به دلیل تکنولوژی بالا، این واکسن‌ها چابکی فراوانی در تولید دارند و می‌توان در واکنش به رخداد واریانت‌های جدید، به سرعت تغییراتی در ساختارها و ترکیب آنها ایجاد کرد.

وی افزود: به طور مثال شرکت مدرنا به سرعت واکسنی را در مقابل وریانت‌های جدید طراحی و به بازار عرضه کرده است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر ناجی در ادامه درباره واکسن‌های وکتوری توضیحاتی داد و گفت: واکسن آکسفورد، اسپوتنیک وی و جانسون-جانسون از ژنوم آدنو ویروس‌های انسانی و حیوانی به عنوان وکتور یا حامل استفاده‌ می‌کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز