رئیس سازمان غذا و دارو:
تهیه داروی بیماران نادر توجیه اقتصادی ندارد
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: برای تامین مواد اولیه دارو و انتقال ارز به هند و چین مشکلات فراوانی داریم که علت آن هم ترس این کشورها از تحریمها است که اگر با ایران کار کنند مورد تنبیه آمریکا و همپیمانان آنها قرار گیرند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، «محمدرضا شانه ساز» معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری روز دوشنبه در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت تامین مواد اولیه ساخت دارو در داخل کشور بیان کرد: با کمال بی رحمی رفتارهایی میشود تا دارو به دست ما نرسد، در حالی که ژست بشر دوستانه میگیرند و در مقابل تمام دنیا میگویند ما دارو و تجهیزات پزشکی را تحریم نکردیم.
وی ادامه داد: علیرغم تمام این تحریمها داروی مورد نیاز با وجود سختی ها در حال تامین است، همان طور که میدانید چین و هند بزرگترین تولید کنندگان مواد اولیه دارو در دنیا هستند و تقریباً تمام کمپانیهای داروسازی دنیا از آمریکا تا اروپا و آسیا همه منابع اصلی تامین مواد اولیهشان از هند و چین است و برای نقل و انتقال ارز به هند و چین هم بی مشکل نیستیم و مشکلات فراوانی را داریم که علت آن هم این است که شرکتها و بانکهای هندی و چینی از تحریمها میترسند که اگر با ایران کار کنند مورد تنبیه آمریکا و همپیمانان آنها قرار گیرد.
شانه ساز افزود: اما طبق برنامهریزی که کردیم مواد اولیه به کشور ما میآید و اگر مشکل تامین ارز ما حل شود هیچ نگرانی برای تامین دارو نخواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد کمیاب و گران بودن داروی بیماران نادر که در بیشتر موارد تحت پوشش بیمه هم نیستند، گفت: همانطور که میدانید، چون تعداد کمی بیمار نادر داریم، تهیه داروی این بیماران توجیه اقتصادی ندارد و علت گران بودن داروی آنها این است که امکان دارد یک خط تولید برای ۲ الی ۵ هزار نفر در کل دنیا راه اندازی شود که مثلا در ایران هم زیر ۱۰۰ نفر از آن بیمار را داشته باشیم و باید داروی آنها تهیه شود و به لحاظ اینکه هم تأمین کننده این داروها در دنیا کم است و هم تیراژ تولید پایین است، معمولاً هزینهی آن بالا است.
شانه ساز ادامه داد: یک سری از این داروها را شرکتهای دانش بنیان برای تولیدش اقدام کردند و خیلی از نیازها برطرف شده است، اما یک تعداد از این داروها هستند که منابعشان در آمریکا است و شرکتهایی هستند که تحت نفوذ آمریکا قرار دارند و اجازه صدور داروها به ما داده نمیشود و مجبوریم با واسطه و با زحمت بسیار این اقلام را تهیه کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو بیان کرد: کمپانیهای بزرگ علاقهمند به همکاری با ما هستند و از هر مسیری شده بدون کسب اطلاع آمریکاییها داروها و مواد اولیه شان را به ما میرسانند که البته باید تاکید کرد که فقط به دلیل حس بشر دوستانه آنها نیست، بلکه بازار ایران بزرگ است که باعث این اتفاق می شود و در بدترین شرایط تحریم یک دلار از پول شرکتهای خارجی در ایران گم نشده و به دلیل حسن اعتمادی که به وجود آمده میدانند ایران در معاملهها هیچ بدقولی ندارد.
واردات تجهیزات پزشکی به ۱۵ درصد رسیده است
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: سازمان غذا و دارو به عنوان حوزه نظارتی وزارت بهداشت در امر سلامت غذا دارو و تجهیزات پزشکی و سایر کالاهای سلامت محور همواره سعی کرده در جهت ایجاد کیفیت و کمیت مناسب برنامه ریزیهای لازم را داشته باشد. در جهت تحقق شعار جهش تولید میزان واردات دارو در سال ۹۷ حدود ۳۰ درصد بازار دارویی از نظر ریالی را به خود اختصاص داد و در سال ۹۸ به ۲۲ درصد و امروز به کمتر از ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است که این کاهش درصد نیازمندی به داروهای وارداتی، توانمندی صنعت داروسازی کشور را نشان میدهد.
وی ادامه داد: در این مدت هم هر دارویی که در زمینه بیماری کرونا مطرح شد ما در عرض دو ماه آن را در کشور خودمان تولید کردیم.
شانه ساز بیان کرد: یکی دیگر از اتفاقات خوبی که در حوزه غذا و دارو اتفاق افتاده مجوزهای پروانه است که حالا در کمتر از ۲۴ ساعت تقلیل یافته در حالی که قبلاً طولانی بودن روند کسب مجوز پروانه باعث ایجاد گلایههایی شده بود، اما امروز ۱۵۰۰ پروانهای که ۶ ماه در نوبت بودند به صفر رسیده و اگر تمام مدارک کامل باشد همان روز پروانه صادر خواهد شد.
وی افزود: موضوع دیگر در رابطه با نیاز و تولید ماسک در داخل کشور است که اوایل کرونا بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار ماسک تولید میکردیم اما امروز بیش از ۳۵ میلیون ماسک تولید میکنیم.
شانه ساز گفت: در رابطه با ماسک اول بحث کمیت را در نظر داشتیم و بعد قیمت پایین آن که امروز توانستیم خودمان را با ضوابط بینالمللی همسو کنیم و امکان صادرات به خارج از کشور هم فراهم شود.
وی گفت: در این هفته بیش از دو میلیون عدد انواع انسولین وارد بازار شده امیدوارم نگرانی که در زمینه انسولین وجود داشت رفع شود، افرادی که انسولین را از داروخانههای منتخب دریافت میکنند نامشان ثبت میشود و بر اساس کد ملی داروی مورد نیاز یعنی انسولین به آنها داده میشود، با این روش کمتر شاهد خروج محصولات از زنجیره رسمی خواهیم بود و امیدواریم در آینده نزدیک این دارو را در همه کشور تسری دهیم و شاهد کم شدن صف های بیماران برای دریافت انسولین باشیم.
ادامه دارد...