دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی در گفتوگو با ایلنا:
"دور زدن کنکور" هدف برخی دانشجویان ایرانی متقاضی انتقال به داخل/ تاثیر قیمت ارز بر ماندن یا بازگشت
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی گفت: مسئله دانشجویانی که برای تحصیل به خارج از کشور میروند و بعد متقاضی انتقال به دانشگاههای کشور میشوند، دور زدن کنکور است.
«غلامرضا حسن زاده» دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در مورد آزمون صلاحیت علمی که ۱۵ دی ماه برای دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در رشتههای علوم پزشکی دانشگاههای خارج از کشور که متقاضی انتقال به دانشگاههای کشور برگزار شد، توضیح داد: این آزمون برای کسانی بود که قبل از سال ۲۰۱۹ در خارج از کشور شروع به تحصیل کردهاند. همچنین برای دانشجویان ایرانی است که در اوکراین و شرایط جنگی قرار گرفتند و تقاضا کردند که به کشور برگردند.
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی تصریح کرد: این آزمون ۲۰۰ سوال داشت و از دروس مختلفی که در سایت مرکز خدمات آموزشی اعلام شده بود، سوال مطرح شده است. افرادی که در این آزمون نمره بالای ۶۰ درصد بگیرند این امکان را دارند که وضعیتشان در شورای انتقال برای ادامه تحصیل بررسی شود.
او افزود: در گذشته یعنی قبل از سال ۲۰۱۹ وقتی مورد انتقالی در شورای نقل و انتقال مطرح و تایید میشد، این فرد معرفی نامهای برای ثبت نام در دانشگاههای کشور دریافت میکرد و بعد از آن خودش باید دانشگاهی را که رشته تحصیلی او را داشت پیدا میکرد. اما بعد از سال ۲۰۱۹ کسانی که متقاضی انتقال هستند و باید آزمون صلاحیت علمی بدهند، همانطور که گفتم از بین آنهایی که ۶۰ درصد نمره آزمون را بیاورند، ۲ درصدشان میتوانند در رشته مربوطه ثبت نام کنند و این همان آماری است که سازمان سنجش آموزش کشور ارائه داده و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم قبلا مطرح کرده است و این ۲ درصد همان آمار قبولیهای ما در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی است.
حسن زاده ادامه داد: بعد از سال ۲۰۱۹ شورای گسترش این کار را پیگیری میکند و دیگر لازم نیست پذیرفته شدگان دنبال دانشگاه بگردند و از طریق شورای گسترش در دانشگاههای کشور جاگیری میشوند.
او تاکید کرد: البته این دانشجویان انتقالی شهریهپرداز هستند و ممکن است در دانشگاههای روزانه هم پذیرش شوند، اما باید براساس سرانهای که سازمان برنامه و بودجه سالانه اعلام میکند، شهریه پرداخت کنند و به هیچ عنوان به صورت دانشجوی رایگان نمیتوانند در هیچ کدام از دانشگاههای کشور تحصیل کنند.
دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی در خصوص پیشنهاد برگزاری آزمون «علوم پایه» به جای آزمون «صلاحیت علمی» برای دانشجویان انتقالی رشتههای علوم پزشکی نیز توضیح داد: از ابتدا یکی از بحثهایی که داشتیم همین بود تا بسنجیم که کدام آزمون برای متقاضیان انتقال به دانشگاههای کشور مناسبتر است و واقعیت این بود که آزمون علوم پایه به دلیل شرایط خاصی که دارد، قابلیت این را نداشت که بتواند دانشجویان را به طور کامل بسنجد، چراکه نمره آزمون علوم پایه متغیر است و نمیتواند شناسایی دقیقی انجام دهد و به همین دلایل آزمون صلاحیت علمی را برای ورود افراد به رشتههای پزشکی، علوم پزشکی و دندانپزشکی انتخاب کردیم.
حسن زاده در مورد تغییرات قیمت ارز و افزایش انگیزه دانشجویان به بازگشت به دانشگاههای کشور نیز اظهار کرد: به طور کلی کسانی که برای تحصیل به خارج از کشور میروند اکثرا همان افرادی هستند که در کنکور سراسری ما قبول نشده اند. ما با این افراد مشکل خروج ارز از کشور را داریم و عمدتا برای اینکه خرجشان کمتر شود، در دانشگاههایی در خارج از کشور تحصیل میکنند که خیلی سطح بالا نیست و وقتی قیمت ارز در کشور بالا و پایین میشود، در تصمیم آنها به ماندن یا برگشتن اثر دارد، اما واقعیت این است که برنامه دانشجویانی که میروند این است که در نهایت به دانشگاههای داخل کشور منتقل شوند.
او خاطرنشان کرد: به هر حال با وجود این مشکلات، مساعدتی برای آنها شده و امکانی ایجاد کردهایم که آزمون صلاحیت علمی بدهند و اگر صلاحیت دارند به دانشگاههای کشور وارد شوند. بزرگترین مسئله برای این دانشجویان در واقع دور زدن کنکور است و ما به این موضوع واقف هستیم و علاوه بر اینکه کنکور را دور میزنند، مسائل و مشکلات فرهنگی که برخی از کشورهای خارجی برای ما ایجاد میکنند هم هست. ما قبلا بدون آزمون این افراد را میپذیرفتیم، اما حالا آزمون صلاحیت علمی را ایجاد کردیم تا از نظر علمی صلاحیت آنها برای تحصیل در رشتههای علوم پزشکی در کشور سنجیده شود.
حسن زاده در مورد آمار شرکت کنندگان در آزمون صلاحیت علمی که ۱۵ دی ماه برگزار شد نیز گفت: در این آزمون ۳۱۸ نفر شرکت کرده بودند. متقاضیان باید ۷۲ واحد از دروس خود را در کشور خارجی گذرانده باشند تا بتوانند در آزمون صلاحیت علمی ما شرکت کنند.