خبرگزاری کار ایران

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی
کد خبر : ۱۳۴۳۴۹۵

طعم نقل و حلوای ارومیه بسیار دلچسب و فراموش نشدنی است به همین دلیل مسافران شهر زیبای ارومیه این محصولات شیرین و خوشمزه را تهیه کرده و به عنوان سوغاتی همراه خود به شهرشان می برند.

به گزارش خبرنگار ایلنا،ارومیه شهری با مردمان مهربان و مهماندوست در آذربایجان غربی است. شهری با سوغات متنوع بسیار. شهری با شیرینی های بسیار خوشمزه و نقل ها و حلواهای خوش عطر و طعم. که شبیه آن را در هیچ‌کجای دنیا نمی توان  پیدا کرد.

ارومیه سوغاتی های  بسیاری  چون انواع عرقیات گیاهی،صنابع دستی،شیره انگور، نقل و حلوا دارد.ولی بین این همه سوغاتی ،سوغاتی های شیرین نقل و حلوا با قدمتی ۱۰۰ ساله مهمترین سوغاتی این شهر محسوب می شود.

نقل ارومیه انواع مختلفی دارد که هر کدام طعم و مزه بخصوص خود را داشته و در مراسمات مختلف برای از میهمانان مورد استفاده قرار می گیرد.

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

 نقل بیدمشک یا نقل ابریشمی

نام بیدمشک که می‌آید جشن و شادی روزهای پیش از نوروز را به یاد می آوریم. گیاهی معطر با خواص درمانی بسیار که عطرش روح و جان را طراوت می بخشد. بیدمشک گیاه بومی ارومیه است و مردمان این دیار به خوبی از آن بهره می برند.

برای تهیه نقل بیدمشک، ابتدا خلال بادام را در گیاه بیدمشک می خوابانند و بعد روکش سفید آن که ترکیبی از شکر ذوب شده و آب است، آماده کرده و در نهایت عرق بیدمشک را برای عطر بیشتر به مواد اضافه می کنند. به این نقل  به خاطر ظاهر سفید و زیبای آن نقل ابریشمی می گویند.

نقل بید مشک در سال ۹۷ در فهرست آثار ناملموس ملی به نام ارومیه به ثبت رسیده است.

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

 نقل زعفرانی

نقل زعفرانی و دیگر نقل ها مراحل تهیه مشابهی دارند و تنها تفاوت آن ها در استفاده از مغز و طعم دهنده آنهاست. برای تهیه نقل زعفرانی به جای بیدمشک از زعفران استفاده می شود و مغز آن را تکه های گردو می گذارند. رنگ زرد و عطر زعفران این نقل بسیار وسوسه انگیز است و با یک چای خوش دم، می تواند عصری دل انگیز را رقم زند.

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

 نقل گل محمدی

نقل گل محمدی را تنها در ارومیه پیدا خواهید کرد. البته در برخی از سوغات فروشی ها هم پیدا می شود اما به فراوانی دیگر نقل ها نیست.

طرز تهیه آن شبیه دیگر نقل هاست با این تفاوت که در ترکیب روکش آن از برگ گیاهان معطری چون گل محمدی استفاده می شود. این نوع نقل طعمی متفاوت و دلچسب دارد که اگر یکبار آن را تجربه کنید، همیشه طعمش در ذهنتان خواهد ماند

از دیگر سوغاتی های ارومیه انواع حلواها است که از مرغوبترین  نوع حلواها می توان به حلوای هویج و گردوی این شهر اشاره کرد.

این حلواها در کارگاه های بزرگ و کوچک پخت می شوند و مردم ارومیه در شب یلدا  و میهمانی های  خود  آن را تهیه می کنند.

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

 حلوا هویج ارومیه

یکی از سوغاتی های بسیار خوشمزه و پرطرفدار ارومیه حلوای هویج بوده که بسیار پرانرژی و مغذی است.

برای تهیه این دسر لذیذ از هویج رنده شده، شیره انگور و مغز گردو استفاده می کنند. حلوای هویج یکی از شیرینی های اصلی شب یلدا در خانه های اهالی ارومیه است. در زمستان های سرد، خوردن حلوای مغذی هویج بسیار سودمند و انرژی بخش است.

طرز تهیه حلوای هویج به این صورت است که ابتدا هویج را رنده کرده و می پزند، بعد شیره انگور و شکر  را به آن اضافه می کنند و پس از خوب پخته شدن مواد گردو را به آن اضافه می کنند. برخی برای عطر بیشتر برگ گل محمدی به آن می افزایند.

از نقل بیدمشک تا حلوای هویج ارومیه ؛ زینت بخش سفره های نوروزی مردم آذربایجان غربی

حلوا گردو ارومیه

اگر حوالی شب یلدا به ارومیه سفر کنید، در شهر پشت در برخی ازمغازه ها جمعیتی را خواهید دید. آن ها اهالی ارومیه هستند که منتظرند تا  حلوای گردو شب یلدای خانواده را تهیه کنند.

مردم آذربایجان غربی، علاقه بسیاری به حلوا گردو دارند و یکی از تنقلات اصلی آن ها در شب نشینی ها و میهمانی هایی چون شب یلداست.

برای تهیه آن از مواد طبیعی و مغذی چون گردو، شیره انگور و... استفاده می شود. به همین دلیل برای ماه رمضان و روزهای سرد سال بسیار مفید است و انرژی خوبی به بدن می بخشد. 

برای آماده کردن حلوا گردو ابتدا شیره انگور، شکر و گلوکز را در داخل دیگ مسی حرارت داده، پس از به جوش آمدن مواد به آن گیاه چوبک اضافه می کنند. این مخلوط را داخل دستگاهی مخصوص مثل همزن، به مدت دو الی سه ساعت هم می زنند تا ماده ای سفت  و روشن به دست آید. پس از این مرحله مغز گردو و گاهی پسته را به آن اضافه می کنند.

محبوبیت این نوع شیرینی آنقدر زیاد است که از کارگاه های ارومیه به اغلب شهرهای ایران صادر می شود.

اگر به ارومیه سفر کردید حتما سری به نقل فروشی ها بزنید و برای سوغاتی نقل و حلوای ارومیه را با خود به شهرتان ببرید.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز