خبرگزاری کار ایران

"ورزقان نامه" به معرفی شهرستان ورزقان می‌پردازد

"ورزقان نامه" به معرفی شهرستان ورزقان می‌پردازد
کد خبر : ۸۴۰۲۰۵

«ورزقان‌نامه،تاریخی،جغرافی،اجتماعی و فرهنگی»، عنوان کتابی نوشته میخوش نوری است که به بررسی تاریخ، جغرافیا،آداب و رسوم و اماکن تاریخی و گردشگری،آبشارها،گورستان‌های تاریخی و اماکن متبرکه این شهرستان می پردازد.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛کتاب «ورزقان‌نامه» در ۷ فصل و ۳۳۰ صفحه نوشته شده و در شمارگان ۱۵۰۰ جلد توسط انتشارات فخرآذر تبریز به زیور طبع آراسته شده است.

در مقدمه کتاب در رابطه با جغرافیای شهرستان ورزقان چنین آمده است:

سرزمین وسیع گسترده و کوهستانی و جنگلی از شمال به رود ارس و از غرب به مرند و از جنوب به شهرستان تبریز و از شرق به اهر-  کلیبر محدود است و شامل دهستان های اوزمدل،دزمارخاوری،دزمار باختری،مواضع خان می باشد.ورزقان برابر گزارشات کارشناسان زمین شناسی مهم ترین کان های فلزی "مس،طلا،نقره" را داراست و از نظر مراتع و جنگل و منطقه فسیلی سرآمد دیگر مناطق آذربایجان است.شهر ورزقان در ۷۵ کیلومتری شمال مرکز استان و ۴۲ کیلومتری شهر اهر واقع است.

ورزقان در تقسیمات کشوری

در تقسیمات کشوری سال ۱۳۱۶ شمسی ورزقان یکی از دهستان های بخش اهر شهرستان تبریز بود.دیگر در تقسیمات سال ۱۳۲۳ شمسی بخش اهر به شهرستان ارتقا یافت.ورزقان همزمان به بخشداری تبدیل شد.در بین بخش های دیگر استان بزرگ ترین و وسیع ترین بخش آذربایجان به شمار می آمد و از چهار دهستان توزمدل،دزمارخاوری،دزمارباختری و مواضع خان تشکیل می یافت.

فصل اول کتاب به بررسی جغرافیا،اسامی دهستان ها،آب و هوا،کوه ها،چشمه ساران،خطوط ارتباطی و چشمه های آب درمانی ورزقان پرداخته است.

در فصل دوم با عنوان "ورزقان در گذر تاریخ"،شهرستان ورزقان را سرزمین عجایب الخلقه در ادوار دیرین معرفی کرده و آورده است: این سرزمین از یک سو آب و هوای پنج گانه خزری،سیبری،دریای سیاه،مدیترانه و فلات ایران را داراست و رودخانه های فراوان و خاک زرخیز و جنگل های انبوه و مراتع سرسبز و از طرف دیگر کان های عظیم فلزات از پتانسیل های موجود در شهرستان ورزقان است.

فصل سوم کتاب به بررسی آثار تاریخی، قلعه های تاریخی،تپه های تاریخی،گورستان های تاریخی و آثار به جامانده از تاریخ قدیم پرداخته است.

فصل چهارم کتاب،اماکن متبرکه،امام زادگان،آرامگاه مشایخ و اولیا،درختان مقدس،مساجد تاریخی،کاروانسراها،غارها و سنگ نگاره های تاریخی را معرفی کرده است.

فصل پنجم این کتاب به معرفی آرا و احوال علما و فضلا ورزقان، فصل ششم ویژگی های فرهنگی ،آداب و رسوم،جشن ها و اعیاد و باورهای مردم منطقه را معرفی کرده است.

فصل هفتم نیز شامل پوشش جنگلی و گیاهی،جانوران،زمین شناسی و معادن ورزقان و جاذبه های توریستی است.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز