یادداشت / به مناسبت ۱۲ آذر (۳۰ دسامبر) روز جهانی معلولان؛
سرنوشت معلولان در دستان دیگران
![سرنوشت معلولان در دستان دیگران](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/CNVV017BkPzN/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pp87CTIMZrNA7otfNPZWXfo,/%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B2%D9%84+%D9%85%D8%B9%D9%84%D9%88%D9%84%D8%A7%D9%86+%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%AA%D8%A7%DB%8C%DB%8C+%D8%A7%DB%8C%D9%84%D8%A7%D9%85+%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B3%D8%A8+%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C+%D8%B4%D8%AF.jpg)
برابری فرصت ها، از بین بردن موانع دسترسی برای معلولان و توانمندسازی افراد دارای معلولیت از جمله شعارهای برگزار کنندگان روز جهانی معلولان و مسئولان در داخل کشور است . اما براستی چند درصد از این شعارها جامه عمل به خود می پوشد؟
امسال روز جهانی معلولان با تم" توانمندسازی افراد معلول و تضمین هم افزایی و برابری" به عنوان شعار امسال انتخاب شده است. واقعیت این است که در ایران نیز مانند سایر کشورها یکی از چالش های مهم، برابری فرصتها، توسعه عادلانه، فراگیر و پایدار برای تمامی شهروندان است.
با نگاهی گذرا به سالهای اخیر، این سوال مطرح میشود که چه قدمهای بنیادین و موثر برای جامعه معلولان کشور برداشته شده است؟
سیاستهای جهانی بر توانمند سازی و حفظ استقلال معلولان تاکید دارد ، آیا بر این مبنا اقداماتی صورت پذیرفته است؟
نکتهای دیگر که درباره معلولان نگران کننده است حفظ استقلال و توانمندسازی و کرامت انسانی معلولان نباید با پرداخت مستمری و سبد حمایتی اشتباه گرفته شود.
عدم تخصیص بودجه در برنامه سال 98 در راستای مصوبات قانون جامع حمایت از حقوق معلولان است سوال اینکه قانونی دست و پا شکسته که دستاورد فراکسیون معلولان مجلس به شمار می آید آیا ضمانت اجرایی دارد؟
یکی از مهمترین مواد قانون جامع حمایت از حقوق معلولان کشور ماده 3 (تشکیل ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور) است در این ماده قانونی آمده است:
نماینده شبکه های ملی سازمان های مردم نهاد معلولان( به عنوان عضو ناظر و بدون حق رای)
نماینده سازمان های مردم نهاد جانبازان ( به عنوان ناظر و بدون حق رای)
بدون حق رای! نکته ای که از این دو بند می توان برداشت کرد در قانون حمایت از حقوق معلولان تعیین کننده حقوق و سرنوشت و آینده معلولان خودشان نخواهند بود و مسئولان امر همچون گذشته باید تصمیمات بهتر و موثرتری در رشد جایگاه و حفظ کرامت انسانی معلولان بگیرند.
از این نکته که بگذریم ، بایستی عزمی ملی و راسخ ایجاد شود تا با بستر سازی و حمایت از نهادهایی که در این حوزه فعالیت می کنند مشکلات و موانع موجود رفع شده و فرصت های برابر ایجاد شود.
بایستی دولت، مجلس شورای اسلامی، سایر نهادهای حاکمیتی ، نهادهای مدنی ، کنشگران رسانهای ، دانشگاهیان همه و همه نقش فعال خود را در مسیر ایجاد جامعه ای متمدن با شعار "هیچ کس را پشت سر نگذاریم" موجب توسعه فراگیر ، پایدار و جامعهای با فرصت های برابر برای شهروندان بشویم.
علی رمضانی - مدافع حقوق معلولان