خبرگزاری کار ایران

هشدار کارشناسان هواشناسی درباره آلودگی هوای ‌تبریز در روزهای اخیر ؛

تبریز زیر ونتیلاتور

تبریز زیر ونتیلاتور
کد خبر : ۱۱۷۶۹۵۰

مدتی هست که مردم تبریز در حسرت تنفس هوای پاک هستند، شهری که روزی باغ شهر و هوای پاکش زبانزد هر ایرانی و غیر ایرانی بود، امروز دیگر هوایی برای نفس کشیدن ندارد و این حال و روز تبریز ، نتیجه تصمیمات و تدابیر غلط مسئولان کشوری و استانی است و جمع بندی خروجی جلسات و کارگروه های مختلف آلودگی هوا است.

ایلنا ؛  شاید با شنیدن اسم ونتیلاتور یاد بیماری کرونا یا شاید یاد بیماران بدحال کرونایی در اذهان نقش بسته شود؛اما موضوع امروز ما کرونا و یا بیماران بدحال کرونایی نیست بلکه تبریزی است که دیگر نفسی برای تنفس ندارد.

از عوامل مهم آلودگی هوا می‌توان به سوزاندن سوخت های فسیلی،گازهای خروجی صنایع،عملیات های حفاری معادن و فعالیت های غیر اصولی کشاورزی اشاره کرد که تمام این عوامل در زندگی انسان‌ها و گیاهان موثر است و سبب دچار اختلال در سیستم زندگی می‌شود.

همزمان با رخنه کردن سرما در خانه‌ها و کاهش دمای هوا، مصرف گاز هم بیشتر شد. اما گرمایی که با افزایش درجه شعله‌های بخاری و رادیاتورها در منازل ایجاد شد و خودروهایی که تنها با یک سرنشین در سطح شهرتردد داشتند، در کنار خبر مازوت سوزی دوباره نیروگاه تبریز و سایر آلودگی‌های  شهری   باعث شد تا شاخص آلایندگی در تبریز تا ۱۶۰ و حتی ۱۷۰ برسد.

وقتی شاخص آلایندگی یک شهر به این حد رسید، یعنی خروج  از خانه برای هیچ شخصی حتی اگر فردی سالم باشد هم مضر است. اما گویا این شاخص هشداری برای مردم، مسئولان و به خصوص صاحبان صنایع نیست و فقط ملاکی برای تعطیلی مدارس شهر و خوشحالی دانش آموزان از لغو امتحانات تلقی می‌شود.

در حوزه محیط زیست، گوگرد موجود در هوا طی فرایندی تبدیل به اسید شده و در قالب باران های اسیدی و برف اثرات مخرب دیگری نیز بر جای می‌گذارد و به عدم توانایی خاک در نگه داری از ریشه درختان و در نتیجه به فرسایش خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی منجر می‌شود.

حل مسئله آلودگی هوا در گرو توقف مصرف سوخت مازوت بوده و این موضوع به تنهایی به یکی از چالش برانگیز‌ترین و ترندترین مسائل روز کلانشهر تبریز و همچنین استان مبدل شده است، چرا که نماینده ای اظهار می‌کند مصرف مازوت ممنوع شد، بعد دو روز مجدداً مصرف آن از سر گرفته می‌شود، همه مسئولان عالی رتبه استان در مقام سخن همه مصرف مازوت را نهی می‌کنند ولی در مقام عمل شاهد انفعال هستیم.

جدای از بحث ترافیک و معضلات ناشی از آن و عدم فرهنگسازی صحیح در رابطه با کاهش استفاده از خودروهای شخصی و رواج بهره گیری از وسایل نقلیه عمومی، در وهله دوم مصارف خانگی گاز و صنایع و به خصوص نیروگاه‌ها مطرح است.

موضوعی که طی هفته‌های گذشته نیز جزو دغدغه مردم این شهر و نمایندگان و مسئولان ارشد استانی بوده، بحث مازوت سوزی نیروگاه تبریز است. این‌که در کل کشور تنها دو نیروگاه تبریز و سهند واقع در آذربایجان شرقی از سهمیه گاز محروم باشند و به اجبار از مازوت که آلوده کننده اصلی هوا است استفاده کنند، جای پذیرش ندارد.

مازوت اگرچه ارزان است و جایگزین سایر سوخت ها شده ولی   دولت باید جان مردم و محیط زیست شهری و روستایی مهم تر  باشد چون در صورت غفلت صدمات جبران ناپذیری بر محیط و انسان‌ها می‌گذارد.

 

مهدی داداش زاده

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز