علی مطهری در نشست بررسی وضعیت فرهنگی کشور:
به بهانهٔ ممیزی جلوی کتابهای انتقادی را نگیریم

تعدد زوجات منافی تساوی زن و مرد نیست/تفکر باید به طور کامل آزاد باشد/تا زمانی که این دولت وجود دارد، نمیشود حجاب را درست کرد/مكتب ایرانی فکر بسیار خطرناکی است/رمانهایی که سبب تحریک جنسی میشود خلاف ادب است.
ایلنا: علی مطهری؛ نمایندهٔ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، صبح امروز (سهشنبه ۱۱ مهرماه) در نشستی که در دانشکدهٔ حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، به بررسی وضعیت فرهنگی کشور پرداخت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مطهری در این نشست که ابتدا قرار بود با حضور او و مرتضی آقا تهرانی برگزار شود، به سفر آقا تهرانی به همراه وزیر ارشاد به مسکو اشاره کرد و دلیل عدم حضور او را این مساله دانست.
او با بیان اینکه باید بدانیم جایگاه عفاف و حجاب در اسلام کجاست، ادامه داد: باید بدانیم که آیا ما در این کشور افراط میکنیم و اسلام آنقدر هم بر این مساله تاکید ندارد و ما از روی تعصب خود این کار را میکنیم یا نظر اسلام هم همین است.
نمایندهٔ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: خداوند در سورهٔ نور، به اختصار در مورد اخلاق جنسی توضیح داده است. مسائل مربوط به عفاف از نوع تذکری است، یعنی خودتان هم باید به این نتیجه میرسیدید و تذکر برای دریافتن آنها کافی است.
مطهری به نوع روابط آزاد در غرب اشاره کرد و گفت: در آن کشورها، این مسائل کوچک و بیاهمیت جلوه داده میشود و آثار آن در زندگی افراد وجود دارد. به طوریکه در غرب خانواده معنایی ندارد، اما اسلام برای حفظ خانواده مسائل مختلفی را مطرح کرده است. نکاتی مثل پوشش زن، عدم اختلاط بین زن و مرد و احکام نگاه کردن و وضعیت زنان بیوهٔ بدون همسر. با توجه به اینکه در جامعه تعداد زنهای آماده به ازدواج بیشتر است، قانون تعدد زوجها برای مردان مطرح میشود و این منافی تساوی زن و مرد نیست.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به بحث ازدواج موقت در اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: ازدواج موقت برای کسانی است که تحت فشار قرار دارند و امکان ورود عقدههای روحی و روانی در آنها وجود دارد؛ بر این اساس ازدواج موقت در اسلام تعریف شده است.
او با اشاره به وضعیت عفاف و حجاب کشور گفت: اگر وضعیت عفاف کشورمان را نسبت به کل دنیا در نظر بگیریم، نمیتوان گفت وضعیت اسفناک است. در مجموع شرایط عفاف و حجاب کشورمان قابل قبول است. در این میان گاهآ به مواردی ناهنجار بر میخوریم که مشکل دارند و باید اصلاح شوند.
نمایندهٔ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مسالهٔ مورد انتقاد این است که وقتی نظام خانوادگی اسلام وجود داشته باشد، باید همه چیز بر مبنای آن شکل بگیرد. یعنی نمیتوان گفت که تحریک جنسی آزاد است و روابط جنسی ممنوع. این نوع رفتار باعث ایجاد عقده در افراد میشود و به قول فروید در ناخودآگاه انسان نهادینه میشود و بعد به شکل پرخاشگری و حتی جنایت خود را نشان میدهد. به این ترتیب نمیتوان گفت نوع پوشش آزاد است و روابط جنسی ممنوع. چطور دولت میگوید ما کاری به پوشش مردم نداریم و یا خود رئیس جمهور میگوید به جوانها گیر ندهید. مشکل نگاه فرهنگی دولت است و من از سال ۸۵ گفتم که نگاه فرهنگی این دولت لیبرال است. البته ما طرفدار سختگیری نیستیم و نمیخواهیم با زور و باطوم این کار انجام شود، اما اگر دولت هم در این راستا فعال باشد، مردم هم مجاب میشوند. تا زمانی که این دولت وجود دارد، نمیشود کاری را درست کرد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه اگر مردم احساس کنند موضوع حجاب و عفاف برای دولت مهم است، قطعاً تأثیر خواهد داشت، تصریح کرد: فیلم گشت ارشاد نکات مثبتی داشت ولی دقیقاً تفکرات دولت را نشان میدهد که لزومی برای برخورد با بدحجابی و مسئله پوشش ندارد.
مطهری دربارهٔ نشر و چاپ کتاب و موضوع ممیزی نیز گفت: آنچه در ممیزی کتاب باید مورد توجه قرار گیرد، مسائل اخلاقی است. مثلآ رمانهایی که سبب تحریک جنسی میشود خلاف ادب است. به بهانهٔ ممیزی نباید جلوی کتابهایی که انتقادهای اجتماعی و فرهنگی را مطرح میکنند، بگیریم.
نمایندهٔ مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: در زمینهٔ کتابهایی با مباحث فکری هم، باید این کتابها منتشر شوند. حتی ممکن است کتابی از طرف کسی که اعتقادی به خدا ندارد نوشته شود که در آن بر اساس تحقیق به نفی خدا پرداخته شده باشد. اگر چنین کتابهایی بر اساس مطالعات و تحقیقات شخصی بدست آمده است، باید اجازه انتشار داشته باشند.
او افزود: شهید مطهری میگفت که باید در دانشگاه الهیات از اساتیدی که تفکرات مارکسیستی دارند برای تدریس دعوت کنیم و بعد ما جواب آنها را بدهیم تا جوانان انتخاب کنند و منطق اسلام را ببینند. تفکر باید به طور کامل آزاد باشد.
علی مطهری با نقل قولی از پدرش؛ شهید مطهری پرداخت و گفت: اگر کسی به این نتیجه رسیده باشد که خدایی وجود ندارد و از روی تحقیق به این نتیجه رسیده باشد، در روز قیامت معذب نخواهد بود، چون برای آن کار تحقیق کرده و از روی بغض و دشمنی به این نتیجه نرسیده و کار فکری صورت گرفته است. او به هر حال در پی حقیقت بوده و معاند نبوده است. به هر حال به نظر من در حوزهٔ کتابهای تخصصی نباید جلوی آنها را گرفت.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در انتقادی از وضعیت سینما نیز گفت: در این دولت که به نام اصولگرا نیز آمده است وضع سینمایی خوبی مشاهده نمیشود. علت اصلی این است که در مرحله تصحیح فیلمنامه، میگویند خلاصه آن را بیاورید ولی بعد میبینیم یک فیلم دیگری ساخته میشود.
او با بیان اینکه صدا و سیما نیز باید زبان فارسی که توأم با هویت ایرانی ماست را رعایت کند، اظهار داشت: یک قانونی وجود دارد که در آن قانون بر منع استفاده از الفاظ بیگانه در رسانه ملی تأکید میکند. ولی در صدا و سیما مشاهده میکنیم که اجازه تبلیغ به برخی اسمهای بیگانه داده میشود. تلویزیون ما بیشتر از آنکه فرهنگی باشد، سیاسی است.
مطهری در مورد مکتب ایرانی که از سوی اسفندیار رحیم مشایی مطرح شده است گفت: این مطلب واقعاً مهم است که بگوییم به جای مکتب اسلام از مکتب ایران صحبت شود و بعد هم برای اینکه بخواهیم این سخن را درست کنیم بگوییم منظور ما برداشت ایرانی از اسلام است؛ این همان معنی قومگرایی را زنده خواهد کرد.
مطهری با اشاره به اینکه همیشه در صحبتهای رئیسجمهور چهارگانه توحید، عدالت، آزادی و عشق به انسانها مشاهده میشود، اظهار داشت: ما به انسان به علاوه ایمان عشق میورزیم و همه انسانها را دوست نداریم.
به گفته وی از یک جهت که انسان گمراه بخواهد هدایت شود میتوانیم بگوییم انسانها را دوست داریم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: مکتب ایران به همین راهها ختم نمیشود و نگاه آنها به مسئله حجاب نیز در این تفکرها ریشه دارد و این فکر بسیار خطرناکی است، مخصوصاً اگر از طرف رئیسجمهور مطرح شود.
مطهری در پاسخ به سؤال دانشجویی مبنی بر اینکه آیا به نظر شما خانه نشینی احمدینژاد برای جوانفکر هم تکرار خواهد شد، گفت: نمیتوانم ادعا کنم که به خانهنشینی منجر میشود ولی قطعاً آقای احمدینژاد مقاومت خواهد کرد. به نظر من در مورد جوانفکر سختگیرانه عمل شده است و یک مقداری با آزادی بیان در تضاد است که بخواهند حرف و انتقادی را به عنوان توهین محسوب کنند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال دانشجویان مبنی بر اینکه وظایف دولت برای برخورد با بدحجابی با شخص بدحجاب نیست، اظهار داشت: در قانون ۲۶ دستگاه و سازمان حکومتی وظیفه دارند که در مقابل شئون مختلف فرهنگی اقداماتی را انجام دهند که وزارت ارشاد، وزارت کشور و... جزو نهادهای مسئول به حساب میآیند.
وی افزود: در مورد برخورد با افراد نیز نیروی انتظامی مسئول است و من معتقدم باید یک سازمان امر به معروف و نهی منکر وظیفه برخورد با خاطیان را بر عهده بگیرد.