پاکآیین در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد؛
بررسی ابعاد سفر رئیسجمهور به جمهوری آذربایجان/ در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات با آمریکا فرصتهای همکاری با آذربایجان هم افزایش پیدا میکند

سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان گفت: مهمترین مسئله برای جمهوری اسلامی ایران در زمینه همکاری با کشورهای همسایه و دیگر کشورها، این است که مبادلات بانکی به حالت عادی خود بازگردد و با لغو تحریمها، فرصتهای بیشتری برای همکاری با کشورهای همسایه، به ویژه آذربایجان، ایجاد شود. ارتباطات بانکی دو کشور نیز قویتر خواهد شد.
محسن پاکآیین سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با سفر رئیسجمهور به جمهوری آذربایجان و امکان افزایش روابط دیپلماتیک میان دو کشور، تصریح کرد: سفر آقای پزشکیان به جمهوری آذربایجان، سفری مهم است، زیرا ایشان به مهمترین کشور حوزه قفقاز وارد میشوند که از دوستان نزدیک ایران بوده و دارای مشترکات فراوان دینی، مذهبی، فرهنگی، تاریخی و حتی زبانی است و ظرفیتهای بسیار زیادی برای همکاریهای دو کشور وجود دارد.
وجود ثبات در قفقاز جنوبی فرصت خوبی برای همکاری ایران و جمهوری آذربایجان است
وی ادامه داد: در وهله اول، با توجه به اینکه سایه جنگ بعد از تفاهمی که بین ارمنستان و آذربایجان رخ داد، از سر قفقاز جنوبی رفع شده خوشبختانه شاهد وجود ثبات و امنیت در این منطقه هستیم، این فرصت بسیار خوبی است که همکاریهای دو کشور در یک محیط صلحآمیز و بدون مناقشه دنبال شود. حوزههای مهم همکاری شامل بخشهای تجارت، حمل و نقل و ترانزیت و همچنین انرژی است. در حوزه تجارت، هر دو کشور به دنبال مقاوم سازی اقتصاد و کاهش وابستگی خود از انرژیهای فسیلی هستند و توجه خاصی به مسائل تجارت، صادرات و واردات دارند.
ایران پلی بین آسیا و قفقاز و آسیا و اروپا است و جمهوری آذربایجان دریچه ورود ما به اروپا
این دیپلمات باسابقه با اشاره به این موضوع که جمهوری آذربایجان یک کشور در حال توسعه است و به خصوص در مناطق آزاد شده بعد از جنگ قره باغ به دنبال عمران و آبادی است، بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران نیز در این زمینه میتواند با صدور کالای ساختمانی و عمرانی و همچنین اعزام کادرهای فنی و مهندسی، فعالیت خوبی انجام دهد. حتی در قره باغ، توان فنی و مهندسی ایران برای آبادسازی این منطقه بسیار حائز اهمیت است. در بعد حمل و نقل و ترانزیت، جمهوری اسلامی ایران پلی بین آسیا و قفقاز و آسیا و اروپا است و جمهوری آذربایجان هم دریچه ورود ما از مسیر آذربایجان به گرجستان و دریای سیاه و منطقه اروپا میتواند باشد. این دو کشور میتوانند در فعالسازی کریدور شمال_جنوب نقش ایفا کنند. به خصوص در حوزه ریلی، خط آهن رشت-آستارا، چنانچه با مشارکت ایران و آذربایجان احداث شود، همانطور که طرف آذربایجانی اعلام کرد، حلقه مفقوده شمال و جنوب پیدا خواهد شد و این برای کشورهای منطقه، از جمله جمهوری آذربایجان، حائز اهمیت است.
اتصال به بندر کاسپین فرصتی مهم برای آذربایجان است
پاکآیین تاکید کرد: نکته دیگری که در زمینه حمل و نقل وجود دارد، اتصال بندر کاسپین در کنار بندر انزلی به بندرعباس از مسیر ریلی است که امکان آن فراهم شده و جمهوری آذربایجان میتواند کالاهای خود را از آن طریق یعنی از دریای خزر به بندر کاسپین برساند و از آن جا با مسیر ریلی به بندرعباس منتقل کند. همچنین، برای اینکه جمهوری آذربایجان بتواند به نخجوان دسترسی پیدا کند، قرار است یک خط آهنی از مناطق آزاد شده از مسیر ایران به نخجوان کشیده شود که این کار با هزینه خود آذربایجان و موافقت ایران انجام شده است. تمام اینها ظرفیتهایی است برای حمل و نقل که میتوانیم روی آن کار کنیم.
در حوزههای نفتی فرصتهای مشترک در دریای خزر داریم
این کارشناس روابط بیتالملل با بیان اینکه در بخش انرژی هم کماکان صادرات گاز آذربایجان از باکو به نخجوان ادامه دارد، گفت: ما در حوزههای نفتی فرصتهایی برای سرمایهگذاری در حوزه مشترک خزر داریم که فقط متعلق به ایران و آذربایجان است. قراردادهای مربوط به استفاده از این منطقه نیز امضا شده و میتوانیم از سرمایهگذاری کشورهای ثالث هم بهرهبرداری کنیم. همچنین، این امکان وجود دارد که همکاری های دو کشور در بخش امنیت، مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و جرایم سازمانیافته ادامه پیدا کند و در مجموع، ظرفیتهای همکاری بسیار زیاد است.
اگر مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا به نتیجه برسد فرصتهای همکاری با آدربایجان هم افزایش پیدا میکند
وی در پاسخ به این سوال که مذاکرات ایران و آمریکا چه تاثیری بر روابط ایران با سایر کشورهای حوزه قفقاز به ویژه جمهوری آذربایجان خواهد داشت، گفت: مهمترین مسئله برای جمهوری اسلامی ایران در زمینه همکاری با کشورهای همسایه و دیگر کشورها، این است که مبادلات بانکی به حالت عادی خود بازگردد و با لغو تحریمها، فرصتهای بیشتری برای همکاری با کشورهای همسایه، به ویژه آذربایجان، ایجاد شود.ارتباطات بانکی دو کشور نیز قویتر خواهد شد. لذا اگر مذاکرات غیرمستقیم ما با آمریکا به نتیجه برسد و تحریمهای ظالمانه علیه ایران لغو شود، به طور طبیعی فرصتهای بسیار خوبی برای تقویت همکاریهای اقتصادی در منطقه ایجاد خواهد شد.