در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
نخستین اولویت تالاب میقان تأمین حقابه آن است / جلوگیری از برداشتهای معدنی در تالاب

تالاب میقان اراک یکی از 10 تالاب مهم کشور است که در 15 کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی شهر داودآباد قرار گرفته است. وسعت تالاب میقان حدود 25 هزار هکتار برآورد شده که شامل دریاچه با 3 جزیره در وسط، قسمت کویری و دشتهای اطراف است. ارتفاع این تالاب از سطح دریاهای آزاد 1700 متر است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، منابع تأمین آب این تالاب از بارشهای جوی، آب 3 رودخانه قرهکهریز، فراهان و شهراب و پساب تصفیهخانه فاضلاب اراک تأمین میشود. در سالهایی که میزان بارندگی مناسب است، دریاچه این تالاب دارای آب قابل توجهی میشود، اما در سالهای کمبارش، دریاچه فصلی تالاب در فصول گرم سال خشک شده و با تبدیل شدن به چشمه غبارهای نمکی، سلامت هوای شهر اراک را در معرض مخاطره جدی قرار میدهد.
این تالاب دارای ویژگیهای بومشناسی خاصی است، از جمله اینکه سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در فصل کوچ پذیرا است و در میان پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی که اقامت موقت در این زیستگاه دارند، بعضی از گونههای نادر و حمایت شده نظیر درناهای خاکستری دیده میشوند. جمعیت بالای درناهای خاکستری در تالاب میقان نسبت به زیستگاههای دیگر کشور، این زیستگاه آبی را به یکی از کانونهای اقامت موقت ایران در عرصه مهاجرت پرندگان تبدیل کرده و در فصل کوچ جلوههای زیبایی را فرارو مینهد.
همچنین پوشش گیاهی منطقه بیشتر از نوع گیاهان شورپسند یا هالوفیت بوده که از این نظر نیز تالاب میقان یکی از ذخیرهگاههای مهم گیاهان شور کشور به شمار میرود. علاوه بر پرندگان و گونههای پستانداران، آرتمیا و انواع جلبگ آب شور نیز از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن محسوب میشوند که هر یک در نوع خود دارای اهمیت است. به علت شوری آب، لایههای نمکی در منطقه دیده میشود، علاوه بر این گنبدهای نمکی نیز در سطح زیرین منطقه وجود دارند که تحت تأثیر گسلهای منطقه باعث لرزهخیزی خفیف در منطقه میشوند. این تالاب دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است.
نخستین اولویت تالاب میقان تأمین حقابه آن است
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک با تأکید بر اینکه تالاب میقان اراک مسئله بسیار مهمی است که همواره در استان مرکزی بسیار مهم جلوه میکند، گفت: در این راستا میبایست مسئله حقابه طبیعی این تالاب با جدیت پیگیری شود. باید در نظر داشت که نخستین اولویت تالاب میقان، تأمین حقابه آن است. اما متأسفانه مسئله اینجاست که این حقابه طبیعی به صورتهای مختلف و به روشهای متعدد از تالاب دریغ میشود.
حمید اخوان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: موضوع مهم در مورد تالاب میقان این است که سال گذشته یک اجماع نسبتاً خوبی بین دستگاههای اجرایی ایجاد شده بود تا این منطقه به سطح مناطق حفاظت شده ارتقاء پیدا کند. قرارگیری منطقه تالاب میقان اراک در مناطق چهارگانه محیطزیستی که یکی از آنها مناطق حفاظت شده است، فواید فراوانی برای این تالاب خواهد داشت و در فرایندهای حفاظتهای مختلف از این تالاب از منظرهای قانونی و فنی و اجرایی بسیار کمک خواهد کرد.
وی ادامه داد: این موضوع نیازمند پیگیریهای اجماع شده از سوی مقامات و مسئولین دستگاههای اجرایی استان مرکزی از جمله حفاظت محیطزیست، منابعطبیعی و آبخیزداری، صنعت و معدن و تجارت است تا این موضوع را در کارگروههای خود به تصویب برسانند. در نهایت استانداری به عنوان هماهنگکننده این موضوع بتواند برنامهریزیهای لازم را انجام دهد و دستگاههای اجرایی ذیربط را در این رابطه پاسخگو کند. قاعدتاً تا زمانی که تالاب میقان اراک را به سطح مناطق حفاظت شده نرسانیم، در بزنگاههای خاص نیز نمیتوانیم از منظر قانونی حفاظتهای لازم را از این تالاب اجرایی کنیم.
جلوگیری از برداشتهای معدنی در تالاب میقان
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک به موضوع فعالیتهای معدنی در تالاب میقان اشاره کرده و اظهار داشت: موضوع دیگری که در خصوص تالاب وجود دارد و باید به صورت خط قرمز تعریف شود، جلوگیری از برداشتهای معدنی در تالاب میقان است. در این راستا هر گونه طرح توسعهای از سوی شرکت معدنی املاح ایران در خصوص افزایش برداشت ماده معدنی از تالاب، باید در رده خط قرمز استان قرار گیرد و به هیچ وجه چنین موضوعی تصویب نشود.
اخوان تصریح کرد: پیش از این نیز در طرح مدیریت جامع زیستبوم تالاب میقان اراک این موضوع در سطح شورای توسعه و برنامهریزی تصویب شد و در این راستا هیچگونه طرح توسعهای در این تالاب نباید تصویب شود. متأسفانه زمزمههایی در این خصوص شنیده شده که در این راستا لازم است با قاطعیت جلوی این موضوع ایستادگی شود. در کنار این موضوع باید به شرکت املاح معدنی ایران تکلیف داده شود تا طرحهای ترمیمی و بهبوددهنده وضعیت تالاب میقان را در این منطقه انجام دهد.
وی بیان داشت: در این راستا لازم است از بودجههایی که در قانون معادن و در قانون تالابها به عنوان خسارتهای وارده بر تالاب تعریف شده، منابع لازم را اخذ کنیم و در همان منطقه و استان پیگیریهای لازم را انجام دهیم، تا اجرایی شود. چرا که قاعدتاً این منابع در سالهای گذشته به استان اختصاص پیدا نکرده و یا اینکه تنها درصدی از آن به استان اختصاص داده شده است. باید پیگیریهای لازم انجام شود تا این مبالغی که تحت عنوان خسارت به تالاب و یا بودجههای ترمیمی که در قانون معادن پیشبینی شده است، تماماً به استان مرکزی و به تالاب میقان اراک اختصاص پیدا کند. تا تخریبهایی که در این تالاب انجام میشود، از طریق این منابع مالی جبران شود.