با محوریت فولاد مبارکه صورت گرفت؛
برگزاری بزرگترین همایش ملی نگهداری و تعمیرات در صنایع فولاد و معدن
بزرگترین همایش ملی نگهداری و تعمیرات در صنایع فولاد و معدن با همکاری دفتر فنی نگهداری و تعمیرات، آموزش و توسعه سرمایههای انسانی و روابط عمومی فولاد مبارکه و مشارکت انجمن نت ایران روزهای سهشنبه و چهارشنبه 15 و 16 اسفندماه سال 1402 در محل برگزاری همایشهای مجتمع نگین نقشجهان برگزار شد.
در آیین برگزاری بزرگترین همایش «نت» صنایع فولادی و معدنی کشور که با حضور حدود 280 نفر از مدیران و کارشناسان چهل شرکت زیرمجموعه صنایع فولاد و معدن کشور برگزار شد، مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات فولاد مبارکه گفت: مأموریت اصلی فولاد مبارکه پس از تولید، توسعه سطح فناوری صنعت فولاد کشور است. ضمن اینکه فولاد مبارکه در صنعت «نت» کشور پیشتاز بوده و همواره الگویی برای دیگر شرکتهاست.
محسن کفیل، ضمن تشریح سیر پیشرفت جهانی نگهداری و تعمیرات، هدف از برگزاری این همایش ملی را ارتقای دانش نت صنایع فولادی و معدنی کشور و اشتراکگذاری دانش و تجارب فولاد مبارکه با دیگر صنایع اعلام کرد.
وی تصریح کرد: از سال ۲۰۱۰ صنعت ۴ و نت هوشمند در دنیا رشد چشمگیری داشته است و ما برای عقب نماندن در این حوزه نیاز است شتاب بیشتری داشته باشیم.
کفیل افزود: از منظر ارزش و تأثیرگذاری، تحولات نت در دنیا در طول زمان از نت عملیاتی به سمت نت راهبردی حرکت کرده است.
مأموریت فولاد مبارکه در کنار تولید،توسعه سطح فناوری صنعت فولاد کشور است
وی در ادامه به بیان مأموریت فولاد مبارکه در این زمینه پرداخت و بیان داشت: مأموریت اصلی فولاد مبارکه توسعه سطح فناوری صنعت فولاد کشور و پس از آن، تولید بیش از ۵۰ درصد فولاد کشور است.
به گفته مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات شرکت فولاد مبارکه، گروه فولاد مبارکه شامل حدود 24 شرکت فرعی و وابسته است؛ ظرفیت فولاد مبارکه ۷.۲ میلیون تن است که در ابتدا کار خود را با ۲.۴ میلیون تن شروع کرده است. ظرفیت کلی هلدینگ نیز 10.8 میلیون تن هم است.
وی در ادامه ضمن بیان افتخارات فولاد مبارکه گفت: شرکت در سال ۱۳۹۷ تندیس زرین جایزه تعالی اروپا EFQM و در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ تندیس زرین جایزه تعالی سازمانی را برای پنجمین بار دریافت کرد که در سال ۱۴۰۲ در این جایزه برای اولین بار در کشور امتیاز بیشتر از ۷۰۰ را کسب کردیم.
کفیل ادامه داد: فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۱ تندیس زرین جایزه تعالی نگهداری و مدیریت دارایی را بهعنوان تنها شرکت ایرانیِ دریافتکنندۀ این جایزه، کسب کرده است.
وی مسیر رشد نت در فولاد مبارکه از بدو راه اندازی شرکت تابهحال را توضیح داد و اضافه کرد: در مسیر تعالی نت فولاد مبارکه در سال 70 نگهداری پیشگیرانه، در سال ۷۹ نگهداری پیشگویانه و در سال ۸۰ نت بهرهور فراگیر تعریف و اجرا شد. در سال ۹۳ طراحی مدل تعالی نت انجام شد و پس از آن از نظامهای مختلف در حوزه نت، شامل نگهداری مبتنی بر قابلیت اطمینان، تحلیل ریشهای خرابیها و بهینهسازی استانداردهای تعمیراتی استفاده شد.
وی ادامه داد: اولین الزام پیادهسازی نظام مدیریت داراییهای فیزیکی در شرکت داشتن سیستم مدیریت اطلاعات نت است که خوشبختانه در فولاد مبارکه وجود دارد. الزام دوم، شناسایی و ردیابی تجهیزات بهمنظور اعمال مدیریت هزینه و افزایش عمر آنهاست که در این راستا، پروژه تگگذاری تجهیزات را از چند سال پیش شروع کردیم و اکنون در مراحل پایانی آن هستیم.
مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات شرکت فولاد مبارکه بیان داشت: ساختار نگهداری و تعمیرات فولاد مبارکه بهصورت نیمهمتمرکز است.
برنامهریزی و برگزاری ۱۲۰۰ توقف تعمیراتی در سال
کفیل در تشریح فعالیت قسمتهای نت شرکت عنوان کرد: پایش وضعیت تجهیزات بحرانی از سوی بازرسی فنی انجام میشود و در این راستا، «نظام جامع پایش وضعیت» تدوین و جاریسازی شده است. از مهمترین محورهای این نظام میتوان به شناسایی تجهیزات بحرانی، تعیین و اختصاص عیوب بالقوه، تعیین پارامترها، مشخص کردن سطوح هشدار، برنامهریزیهای اولیه، انجام اقدامات اصلاحی در سیستمها و پایش اقدامات اصلاحی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: مدیریت کلان نظام نت شرکت در دفتر فنی تعمیرات انجام میشود و در این راستا، فعالیتهایی مانند برنامهریزی ۱۲۰۰ توقف در سال، مدیریت حدود ۳۰۰ هزار کدقطعه یدکی و تهیه 8 هزار و ۵۰۰ مدرک فنی ساخت داخل در سال صورت میپذیرد.
انجام حدود ۳۲ هزار درخواست کار تعمیراتی و ۹ هزار درخواست کار ساخت تجهیزات در تعمیرگاه مرکزی فولاد مبارکه
مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات شرکت فولاد مبارکه گفت: در تعمیرگاه مرکزی حدود ۳۲ هزار درخواست کار تعمیراتی و ۹ هزار درخواست کار ساخت تجهیزات مختلف انجام میشود. در تعمیرات مرکزی نیز حدود ۴۵ هزار درخواست کار تعمیراتی با 2.5 میلیون نفر ساعت در سال انجام میگیرد.
وی در خصوص آمار نیروهای بخش تعمیر و نگهداری فولاد مبارکه اظهار کرد: کارکنان امانی فولاد مبارکه ۱۲ هزار نفرند که از این تعداد 3 هزار نفر یعنی ۲۵ درصد در بخش نت فعالیت میکنند.
تعریف ۳۹ پروژه بهبود در حوزه «نت»
مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: مدل تعالی نت را در سال ۱۳۹۳ با همکاری مراکز دانشگاهی طراحی کردیم و بر اساس آن فولاد مبارکه را ارزیابی و در ادامه، نقشه راه نت شرکت تدوین و ۳۹ پروژه بهبود تعریف کردیم.
وی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ تا بهمنماه، ۴ میلیون و ۴۵۶ نفر ساعت تعمیرات در شرکت داشتیم که در مقایسه با سالهای قبل، حجم تعمیرات تقریباً در یک بازه بوده است. با توجه به افزایش تولیدی که در شرکت رقم خورده است، این امر نشاندهنده بهرهوری بیشتر تعمیرات است.
کفیل اضافه کرد: فولاد مبارکه در صنعت نت کشور پیشتاز بوده و همواره الگویی برای دیگر شرکتهاست.
دبیر انجمن نگهداری و مدیریت داراییهای ایران مطرح کرد: تأکید بر نگهداشت داراییهای فیزیکی در سال آزادسازی حاملهای انرژی
در ادامه این همایش، دبیر انجمن نگهداری و مدیریت داراییهای ایران نیز گفت: سال ۱۴۰۳ سال آزادسازی حاملهای انرژی است که هدف اول آن صنایع فولادی است؛ بنابراین باید بر نگهداشت داراییهای فیزیکی برای افزایش بهرهوری تأکید کرد.
نوید نصر اظهار کرد: ما امروز در دهه چهارم تحریم هستیم که اساس و هدف آن صنایع کشور است و در دهه سوم گریبانگیر صنایع فولاد کشور شد.
وی افزود: در گذشته توجه کافی به ضرورت «نگهداشت» نمیشد و با اینکه این کار از دهه ۹۰ آغاز گردیده، هنوز پرداخت اصولی و مهندسی به این مقوله در صنعت اتفاق نیفتاده است.
دبیر انجمن نگهداری و مدیریت داراییهای ایران گفت: وقتی اهمیت رکورد تولید بر اهمیت نگهداشتِ اصول داراییها ارجحیت دارد، در حق سهامداران خیانت میشود.
وی ادامه داد: مدیران اغلب نگهداشت را در تعمیر میبینند؛ اما هزینه را در فرصت ازدسترفته رصد نمیکنند. ما در صنایع فولادی با مسائل مختلفی سروکار داریم، مانند ناترازی انرژی و قطع برق در شش ماه اول سال و قطع گاز در شش ماه دوم سال؛ بنابراین اگر برنامه اصولی برای نگهداری دارایی نداشته باشیم، صنعت ما متوقف میشوند.
سال بعد با آزادسازی حاملهای انرژی روبهرو خواهیم بود
نصر با بیان اینکه سال بعد با آزادسازی حاملهای انرژی روبهرو خواهیم بود و هدف اول آن صنایع فولادی است، بیان داشت: بنابراین باید در زمینه نگهداشت داراییهای فیزیکی، بر افزایش بهرهوری تأکید کرد.
وی گفت: جایزه ملی تعالی نگهداری و مدیریت دارایی بهعنوان بازوی اجرایی و امین صنایع ایران قضاوت منصفانهای را برای سازمانها و صنایع ایرانی فراهم میآورد. ما در جایزه تعالی وظیفه داریم اول صنایع را در مسیر تحقق اهداف خودشان مورد قضاوت قرار دهیم تا ببینیم چقدر در مسیر تعالی، پیشرفت کردهاند.
وی با تأکید بر اینکه باید موقعیت خود را نسبت به رقبا بسنجیم گفت: علاوهبر چالش حاملهای انرژی، باید مبحث صنایع سبز را در نظر بگیریم. ما ناگزیریم وارد صنایع و تولیدات سبز شویم و با مدیریت آلایندهها و رعایت استانداردهای محیطزیستی از اجحاف در حق نسل آینده جلوگیری کنیم.
نصر ادامه داد: در سال ۱۹۸۰ با شکلگیری توسعه پایدار، اساساً از مفاهیم اقتصادی خطی به اقتصاد گردشی منتقل شدیم تا بتوانیم از ضایعات و پسماند استفاده و هزینه تولید بهینه شود.
وی از خدمات ارزنده فولاد مبارکه در مسیر تعالی تجلیل کرد و گفت: در پنجمین دوره این جایزه فولاد مبارکه برای پنجمین بار موفق به دریافت تندیس زرین تعالی سازمانی شد که آثار آن بهوضوح در این صنعت مشخص است.
تعالی یک پروژه خلقالساعه نیست، تعالی یک فرایند پیوسته و تدریجی است
دبیر انجمن نگهداری و مدیریت داراییهای ایران گفت: ما برای رسیدن به تعالی یک اصل داریم و آن این است که تعالی یک پروژه خلقالساعه نیست، بلکه یک فرایند پیوسته و تدریجی است. ما باید بدانیم از خودمان چه انتظاری داریم، میخواهیم به کجا برسیم و سیاستگذاری ما در حوزه مدیریت داراییها چگونه است.
باید طرحریزی درستی در حوزه مدیریت داراییها داشته باشیم
وی افزود: باید طرحریزی درستی در حوزه مدیریت داراییها داشته باشیم تا بر اساس آن مسیر تعالی را طی کنیم. در جایزه تعالی بهدنبال ارائه یک دورنما از مجموعه صنایع هستیم. ما در پی تشویق و ترغیب صنایع ایرانی هستیم تا تعالی حوزه نگهداشت را هموار کنیم.
رئیس هیئتمدیره انجمن نگهداری و تعمیرات ایران: صنعت باید دانشگاه را پای کار تعمیر و نوآوری بیاورد
در ادامه این همایش، رئیس هیئتمدیره انجمن نگهداری و تعمیرات ایران گفت: دانشگاه در زمینه تعمیر و نگهداری ضعیف عمل میکند. وظیفه صنعت است که دانشگاه را پای کار بیاورد.
در اقتصاد امروز، نگهداری از تجهیزات با خلق نوآوری بسیار کارآمد است
سعید رمضانی با اشاره به اینکه در نگهداشت، نوآوری و بهرهوری مهم است، افزود: باید به طرق مختلف، بهرهوری را در حوزه داراییها از طریق نوآوری افزایش دهیم.
وی ادامه داد: مطالبه سازمان ملی بهرهوری حکمرانی داراییهای فیزیکی است که از طریق نوآوری فراهم میشود.
وی بیان داشت: در اقتصاد امروز نگهداری از تجهیزات با خلق نوآوری بسیار کارآمد است و نوآوری از طریق تخریب خلاق، سیستمهای نابهرهور را از بین میبرد.
رئیس هیئتمدیره انجمن نگهداری و مدیریت داراییهای ایران گفت: نگهداشت تجهیزات باید اقتصادی شود؛ کشوری که مردم آن از نگهداری کردن، پول به دست نیاورند، از خراب شدن و تعمیر پول درمیآورند.
وی با بیان اینکه در سایر کشورها بهوسیله نوآوری در تعمیرات، با کمترین هزینه به نگهداشت رسیدهاند، گفت: نگهداشت تجهیزات امری بسیار مهم و حائز اهمیت در بسیاری از کشورهای دنیا محسوب میشود. بسیاری از کشورهای پیشرفته صنعتی در حوزه نگهداشت اقدامات بسیار اساسی انجام دادهاند و کشور ما هم باید به این سمت حرکت کند.
رمضانی تأکید کرد: باید به ایجاد مشاغل نگهداری و تعمیرات بهعنوان یک کسبوکار فعال، بهجای کسبوکارهای مبتنی بر تخریب و نوسازی، توجه بیشتری شود.
وی بیان داشت: برای بهینهسازی، مدل تعالی نگهداشت از داراییها و نقشه راه آن مطابق با ویژگیها و نیازهای کشور باید در اولویت قرار گیرد.
رئیس هیئتمدیره انجمن نگهداری و تعمیرات ایران ادامه داد: تاکنون به نگهداشت داراییهای فیزیکی در کشور توجه چندانی نشده است و با افزایش قیمت قطعات یدکی و شرایط سخت تحریم، حرکت به سمت روشهای صحیح و بهینه حکمرانی بر داراییهای فیزیکی در چرخه عمر تجهیزات حائز اهمیت است.
نماینده مدیرعامل در استقرار نظام مدیریت داراییهای فیزیکی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: مدیریت بر داراییها در سالهای اخیر استراتژیکتر شده است
علی سیدیپور، نماینده مدیرعامل در استقرار نظام مدیریت داراییهای فیزیکی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در این جلسه اظهار کرد: در جلسات مدیریتی در سطح وزارتخانهها و مدیران ارشد صنایع مختلف چالشهای زیادی داشتیم. برخی مدیران میپرسند آیا کشور ما با ۷۰ سال صنعت معدنی و ۱۲۰ سال صنعت نفت تاکنون در حوزه مدیریت داراییها اقدامی انجام نداده است.
وی در پاسخ به پرسش یکی از مهندسان شرکت ذوبآهن مبنی بر اینکه مدیریت نگهداری در بخش تعمیرات را چگونه باید آغاز کرد، بیان داشت: در این زمینه با دو مقوله Managing assets و asset management روبهرو هستیم. به دپارتمانهای پراکنده که هر سیستم کار خود را درست انجام میدهد Managing assets گفته میشود؛ اما اگر سیستم مشخصی که مختص سازمان است طراحی شود و در جهت اهداف آن سازمان و فعالیتهای آن برنامهریزی شود asset management نام دارد.
نماینده مدیرعامل در استقرار نظام مدیریت داراییهای فیزیکی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ادامه داد: برای آغاز به کار در مدیریت بر داراییها باید مشخص شود تاکنون با استفاده از Managing assets به کجا رسیدهایم؛ بعد بدانیم در asset management در کدام مرحله قرار داریم؛ سپس اقدام به یافتن عارضهها کنیم، با اولویتبندی عارضهها به آنها بپردازیم و برای ادامه راه، طراحی و برنامهریزی کنیم.
سیدیپور گفت: مدیریت بر داراییها در سالهای اخیر استراتژیکتر شده است و افراد را ملزم میکند که تصمیمات بلندمدتی بگیرند تا نیازهای گستردهتر شرکت را برطرف کند.
وی بیان داشت: برای این منظور، داراییها باید با هدف متناسب باشند، ضایعات را کاهش دهند و توانایی تصمیمگیری مبتنی بر داده را ارائه دهند.
نماینده مدیرعامل در استقرار نظام مدیریت داراییهای فیزیکی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تصریح کرد: تغییر به سمت مدیریت دارایی ناشی از نیاز تصمیمگیرندگان در همه سطوح به تصمیمگیریهای آگاهانهتر و مبتنی بر دادهها بوده است. بهطور مشابه، شرکتهای دولتی و خصوصی با بهروزرسانی قراردادهای خدمات و توسعه چارچوبهای مدیریت دارایی، با افزایش تمرکز استراتژیک بر این مقوله، بر عملکرد دارایی متمرکز شدهاند.
وی ادامه داد: جایگاه ایده آل مدیریت دارایی واحدی مستقل ذیل مدیرعامل است. سازمانی که مدیریت دارایی را شروع نکرده باشد، حداقل ۵ تا ۷ سال با ایده آل فاصله دارد.
دبیر انجمن تعمیرات و نگهداری ایران: مدیران عامل سازمانها باید از تعالی داراییها حمایت کنند
نوید نصر، دبیر انجمن تعمیرات و نگهداری ایران، در جلسه پرسش و پاسخ به ارائه توضیحاتی در خصوص سیستمهای ریداندانت یا افزونه پرداخت و گفت: ما در سیستمهای ریداندانت یا افزونه، حالات مختلفی داریم، از جمله آمادهبهکار سرد (Cold Standby)، افزونگی آمادهبهکار (Standby Redundancy) و آمادهبهکار گرم (Hot Standby) که بسته به شرایط و موقعیت کاری ممکن از هرکدام استفاده کنیم.
وی افزود: اما عموماً در صنایع (Continuous) که توقف تولید منجر به توقف پلن خواهد شد، توصیه میشود از سیاست آمادهبهکار سرد (Cold Standby) استفاده شود.
دبیر انجمن تعمیرات و نگهداری ایران در خصوص روند اقدام در عرصه مدیریت بر داراییهای فیزیکی در حوزه تعمیرات و نگهداری گفت: باید در سازمانها کمیتهای تحت عنوان تعالی دارایی تشکیل شود و با حمایت مدیرعامل یک پنل به مدیریت دارایی اختصاص داده شود تا بهصورت هفتگی موضوعات مربوطه رسیدگی شود؛ اما تا حمایت مدیرعامل برقرار نباشد، این کار ممکن نخواهد شد.
مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات فولاد مبارکه اصفهان: نت فولاد مبارکه نیمهمتمرکز است
مدیر دفتر فنی نگهداری و تعمیرات فولاد مبارکه اصفهان نیز در این نشست پرسش و پاسخ اظهار کرد: نت فولاد مبارکه نت نیمهمتمرکز است. دفاتر فنی تعمیرات زیر نظر مدیران نواحی است و دفتر فنی نگهداری و تعمیرات سیاستهای کلی در زمینه نت را تدوین و پیگیری مینماید. اجرای نت بهصورت متمرکز و غیرمتمرکز در عمل معایب و محاسنی دارد؛ به همین جهت، بهصورت تلفیقی یعنی نیمهمتمرکز در حال استفاده از آن هستیم.
محسن کفیل ادامه داد: قبلاً دفاتر فنی تعمیرات نواحی زیرمجموعه دفتر فنی تعمیرات بودند؛ سپس مدیران مربوطه تصمیم گرفتند دفاتر فنی زیر نظر تولید باشند.
مدیر دفتر فنی تعمیرات و نگهداری فولاد خراسان:کمبود انرژی بر روی صنایع فولادی تأثیر زیادی دارد
مدیر دفتر فنی تعمیرات و نگهداری فولاد خراسان هم در حاشیه این همایش گفت: مبحث کمبود انرژی بر فعالیت ما تأثیر زیادی دارد و لازم است کنسرسیومهایی در زمینه سرمایهگذاری بر منابع گازی تشکیل دهیم.
امین احمدیان اظهار کرد: جای تقدیر از شرکت فولاد مبارکه وجود دارد که در کنار تمام مسئولیتهای اجتماعی که دارد، نهتنها افتخار استان اصفهان، بلکه کل کشور است و ما فولادیها از این موضوع به خود میبالیم.
وی افزود: در دهههای قبل، تبادل اطلاعات چندان کامل نبود. شرکتهای کوچکتر از فولاد مبارکه، مانند فولاد خراسان به دانشهای کسبشده در این شرکت برای همدلی و همافزایی نیاز دارند تا به لطف همایشها و تبادل اطلاعات بتوانیم به همافزایی و تعالی در واحدهای فولادسازی برسیم.
مدیر دفتر فنی تعمیرات و نگهداری فولاد خراسان گفت: با توجه به سرمایهگذاری عظیم چین در حوزه فولاد و همچنین منابع گازی موجود در خاورمیانه، پیشبینی میشود فولاد در آینده در آسیا باشد.
وی تصریح کرد: قوانین اتحادیه اروپا تا ۲۰۳۵ در خصوص فولاد سبز وضع شده که البته تاکنون به ایران مجوز ورود ندادهاند. ما در این زمینه توانایی داریم و میتوانیم به سمت میدرکسها و واحدهای احیا مستقیم برویم و آلاینده کمتری نسبت به کورهبلندها خواهیم داشت.
وی بیان داشت: قوانین وضعشده ما را به سمت انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی میبرد که خوشبختانه فولاد مبارکه هم در این زمینه پیشتاز بوده است.
مهندس طلایی، مدیر اسبق بهرهبرداری فولاد مبارکه بهعنوان سخنران پایانی این مراسم، طی سخنانی ضمن تبیین جهتگیری مدیریتی حاکم بر فولاد مبارکه از بدو راهاندازی، تجربه فولاد مبارکه در اجرای نظامهای نت مانند TPM را ارزشمند و قابل اشاعه در صنعت کشور دانست.
قدردانی از فولاد مبارکه بهعنوان پیشگام در عرصه «نت»
به گزارش خبرنگارفولاد، در اختتامیه این همایش، انجمن تعمیرات و نگهداری ایران از شرکت فولاد مبارکه بهعنوان پیشرو در تعالی نگهداری و مدیریت داراییها تقدیر به عمل آورد. همچنین از چند تن از فعالان عرصه نگهداری و تعمیرات در صنایع فولادی و معدنی و همچنین برگزارکنندگان و حامیان این همایش قدردانی شد.
در این همایش همچنین در کنار سخنرانیهای اصلی چندین کارگاه آموزشی برگزار شد که از این بین میتوان به کارگاههای اجراشده توسط علیاکبر برزگر از اساتید نت کشور، امین ابوعطا رئیس برنامهریزی و تعالی نت فولاد مبارکه، حمید احمدی کارشناس بازرسی فنی، علیرضا مشتعل از مجتمع فولاد آلیاژی ایران و مسعود شعبانینیا مدیر نت فولاد خوزستان اشاره کرد.