قائممقامی در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
ابعاد سفر جولانی به ترکیه/اهداف سهگانه اردوغان از توسعه نفوذ آنکارا در دمشق
کارشناس مسائل ترکیه گفت: تاکید رئیس دولت جدید سوریه بر مناسبات دوجانبه نشان میدهد که آنکارا و دمشق در راه توسعه مناسبات قرار دارند و عملاً او بر کمکهای ترکیه حساب گسترده باز کرده است.
علی قائممقامی، کارشناس مسائل ترکیه با اشاره سفر رئیسجمهوری موقت سوریه به ترکیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: حکومت فعلی سوریه به رهبری ابومحمد الجولانی که بسیاری او را رئیس جمهوری خودخوانده این کشور حساب میکنند، با حمایت ترکیه و قطر در دمشق سعی میکند تا بتواند با کسب پشتیبانی این کشورها برای خود مشروعیت منطقهای و بین المللی دست و پا کند. این در حالیست که در استانبول گروهی از مخالفان سوری تحت عنوان ارتش آزاد سوریه مورد حمایت ترکیه قرار گرفتند و در این راستا سعی داشتند که قدرت را در دمشق به دست بگیرند که این اتفاق رخ نداد و در نهایت آنها مجبور شدند تا از تحریرالشام و جولانی حمایت کنند. به موازات این روند طیفهای مختلفی از جریانهای کردی سوریه در وضعیت نامعلوم به سر میبرند اما باید توجه کرد که اخیرا مظلوم کوبانی که به عنوان فرمانده جریانهای کردی حاکم بر شمال سوریه شناخته میشود، با جولانی بر سر تحویل سلاح به دولت موقت و ورود به ساختار دولتی مذاکره کرده و دیدارهایی در این خصوص انجام شده است.
وی ادامه داد: جولانی در این دیدارها اعلام کرده که جریانهای کردی میتوانند وارد ساختار فعلی دولت سوریه شوند اما در این راستا اختلافهایی میان دو طرف وجود دارد که همچنان به قوت خود باقی است. آنچه در این میان باید مورد نظر باشد این است که قبل از دیدار اردوغان و جولانی با یکدیگر، رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرده بود که جریانهای کردی در سوریه به عنوان تهدید ترکیه عمل میکنند و باید با آنها مقابله شود اما در این راستا آنکارا داعش را هم یک تهدید علنی قلمداد کرده است. به موازات این روند باید متوجه بود که هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه صراحتاً اعلام کرده است که باید تحریمهای سوریه برداشته شود و از سوی دیگر خواستار مبارزه با تروریسم شده است. او در حالی این سخنان را مطرح میکند که ترکیه به همراه اردن، سوریه و عراق بحث مبارزه با تروریسم را مطرح کرده است. بسیاری اعتقاد دارند که سقوط بشار اسد و روی کار آمدن یک جناح رادیکال در دمشق میتواند برای همه به خصوص ترکیه تبعات منفی داشته باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: آنچه در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که ترکیه در شرایط کنونی سعی میکند تا موضع ایران در خصوص سوریه و دولت جدید این کشور را تخریب کند و حتی تهران را در این راستا تخریب کند اما باید توجه شود که مقامهای ترکیه و سرویس اطلاعاتی این کشور به نوعی درصدد آن هستند که اقدامات اسرائیل در سوریه را نادیده بگیرند و حتی گفته میشود که به رسانههای ترکیه اعلام شده که هیچگونه انتقادی از حضور اسرائیل در سوریه انجام نشود. این در حالیست که اسرائیل از زمان سقوط حکومت بعث و بشار اسد در سوریه تمامی زیرساختهای نظامی این کشور را مورد هدف قرار داده است. از سوی دیگر، اگر به اظهارات جولانی در ترکیه دقت کنیم میبینیم که او باز هم به دنبال هدف قرار دادن نقش ایران در سوریه است. این در حالیست که یکی از مراکز تحقیقاتی ترکیه هم اعلام کرده که ایران جنگ هیبریدی را در سوریه کلید خواهد زد و بر همین اساس ادعا کرده که تهران در حال اجرای سناریوی جدید در دمشق است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرده بحث بازسازی و کمک به سوریه باید در دستور کار قرار بگیرد و از سوی دیگر مدعی شده که باید تحریمها علیه دمشق بیش از این کاهش پیدا کند. او اعلام کرد که هواپیمایی ترکیه در سوریه فعال شده و همچنین باید توجه داشت که این کشور در بخش امنیت، بهداشت، اقتصاد و مسائل نظامی در سوریه ایفای نقش کرده است. این در حالیست که رئیسجمهوری ترکیه معتقد است وحدتنظر میان دمشق و آنکارا وجود دارد. همچنین جولانی مدعی شده که روابط ترکیه و سوریه در حوزههای مختلف گسترش خواهد یافت و همچنین در گفتوگوی خود با اردوغان اعلام کرده که اسرائیل باید به مرزهای ۱۹۶۷ بازگردد و در نهایت از او دعوت کرد تا به دمشق سفر کند. تمام این مسائل و مواضع و همچنین تاکید بر مناسبات دوجانبه نشان میدهد که آنکارا و دمشق در راه توسعه مناسبات قرار دارند و عملاً جولانی روی کمکهای ترکیه حساب گسترده باز کرده است و از سوی دیگر اردوغان هم به دنبال توسعه نفوذ سیاسی، امنیتی و اقتصادی در دمشق است.