در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
مرکزی در تأمین زمین جزء استانهای ضعیف رتبهبندی شده است / در پاسخ به نیاز متقاضیان مسکن ملی، کمبود زمین مسئله بسیار مهمی است
![مرکزی در تأمین زمین جزء استانهای ضعیف رتبهبندی شده است / در پاسخ به نیاز متقاضیان مسکن ملی، کمبود زمین مسئله بسیار مهمی است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/Mz1t3fD9yENr/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pucnZNUaRq5s7otfNPZWXfo,/%282495%29.jpg)
سخت بودن موقعیت زمین و قرار داشتن در منطقه کوه، علت تأخیر در اجرای پروژه ۶۰۰ واحدی اراک
مدیرکل بنیاد مسکن استان مرکزی به عوامل مؤثر در زمانبندی اجرا و تحویل پروژههای مسکن ملی اشاره کرده و گفت: در پاسخ به نیاز متقاضیان مسکن ملی، کمبود زمین مسئله بسیار مهمی است و متأسفانه استان مرکزی در آیتم تأمین زمین، جزء استانهای ضعیف رتبهبندی شده است. همچنین رشد تورم، عدم توانایی تأمین سهم آورده توسط متقاضیان، بزرگترین ضربه را به پروژهها و همچنین خود متقاضیان وارد میکند.
علی عسکری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: تعهدات بنیاد مسکن استان مرکزی برای تحویل پروژه، مشروط بر تأمین به موقع زمین و پرداخت تسهیلات است. بنیاد مسکن استان هیچگاه مسیر متقاضیان را برای تحقق خانهدار شدن، نبسته است. بلکه تا زمانی که زمین مورد نیاز تأمین و تحویل شود و تسهیلات اختصاص یابد، فعالیت میکند و به تعهدات خود عمل خواهد کرد. در مقطعی سیاست بر این بود که به علت کمبود زمین برای مثال در شهر اراک، با اختصاص تراکم بیشتر به پروژهها کمبود زمین جبران میشد.
وی ادامه داد: بنیاد مسکن استان مرکزی همواره به تعهدات خود برای اجرای پروژههای مسکن ملی عمل کرده است. معتقد هستیم که واحدهای مسکونی که احداث شده و یا قرار است احداث شود، برای نسلهای متمادی میماند. در اجرای پروژههای مسکن، هیچگاه کیفیت را فدای کمیت نمیکنیم. از نظر عملکرد نیز در تعداد بسیاری از مراحل عملیات اجرایی پروژههای مسکن ملی از میانگین کشوری بالاتر هستیم و این اتفاق خوبی است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان مرکزی اظهار داشت: این اداره کل متعهد به ساخت و تحویل 4000 واحد از طرحهای مسکن ملی شهری و روستایی بوده است. این مجموعه فارغ از بحث 4000 سهمیهای که برای اجرا در استان بر عهده دارد، تاکنون تنها در شهرهای زیر 100 هزار نفر جمعیت، بیش از 7000 واحد تعریف شده و عملیات اجرایی 5560 واحد نیز آغاز شده است. بنیاد استان در 3 حوزه مسکن شهری، مسکن روستایی و عمران روستایی، مسئولیت اجرا دارد.
عسکری تصریح کرد: در شهرهای بالای 100 هزار نفر جمعیت اعم از اراک و ساوه، مسئولیت اجرای پروژههای مسکن ملی بر عهده ادارهکل راهوشهرسازی استان مرکزی است. اجرای پروژههای مسکن ملی در شهرهای زیر 100 هزار نفر جمعیت نیز بر عهده ادارهکل بنیاد مسکن این استان است. در این راستا اجرای این پروژهها از 35 شهر استان در 31 شهر بر عهده این مجموعه است. متولی انجام تعهدات مسکن ملی در شهرهای امیرکبیر و مهاجران نیز بر عهده شرکت عمران شهرهای جدید است.
وی به وضعیت ثبتنام متقاضیان مسکن ملی در شهرهای تحت مسئولیت بنیاد مسکن استان مرکزی اشاره کرده و بیان داشت: تاکنون در شهرهای زیر 100 هزار نفر جمعیت این استان، تعداد 32 هزار و 868 نفر متقاضی مسکن ملی ثبتنام کردهاند که از این تعداد 10 هزار و 848 متقاضی واجد شرایط شناخته شدهاند. در این راستا مسئولیت تأمین زمین متقاضیان از ابتدا تا پایان پروژه با ادارهکل راهوشهرسازی استان بوده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان مرکزی به تشریح روشهای ساخت مسکن ملی توسط بنیاد مسکن استان اشاره داشته و تأکید کرد: در اجرای پروژههای مسکن، 2 روش ساخت انجام میشود. در فرایند اجرای مسکن ملی پروژهها به 2 روش «بنیاد ساخت» و «گروه ساخت» انجام میشد. اما اکنون با تغییر رویکرد، پروژهها در قالب «گروه ساخت» اجرا میشود. در حال حاضر 3679 واحد در قالب گروه ساخت و 3532 واحد در قالب بنیاد ساخت اجرایی میشود که جمعاً 7211 واحد متقاضی پای کار هستند.
عسکری به تشریح عملکرد گروه ساخت اشاره کرده و در این راستا ابراز داشت: عملکرد گروه ساخت شامل 3679 واحد است که در حال حاضر 604 واحد در مرحله انعقاد قرارداد بانکی، 890 واحد در مرحله صدور پروانه توسط شهرداریها، 900 واحد در مرحله اجرای فونداسیون، 667 واحد در مرحله اتمام اسکلت و انجام سقف، 785 واحد در مرحله اتمام سفتکاری، 485 واحد در مرحله اتمام نازککاری و 329 واحد نیز تکمیل شده است.
وی به تشریح عملکرد بنیاد ساخت اشاره داشته و در این خصوص اضافه کرد: عملکرد بنیاد ساخت شامل 3532 واحد است که در حال حاضر 2408 واحد در مرحله انعقاد قرارداد بانکی، 3532 واحد در مرحله صدور پروانه توسط شهرداریها، 2531 واحد در مرحله اجرای فونداسیون، 1895 واحد در مرحله اتمام اسکلت و انجام سقف، 1235 واحد در مرحله اتمام سفتکاری، 1216 واحد در مرحله اتمام نازککاری و 108 واحد نیز تکمیل شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان مرکزی در بخش دیگری از اظهارات خود به پروژه 600 واحدی اراک در جوار پارک کلاله و شهرک کوثر اشاره کرده و گفت: یک پروژه 600 واحدی در اراک در جوار پروژه کوی کوثر تعریف شده است و مسئولیت احداث 600 واحد به عنوان کارگزار به بنیاد مسکن استان واگذار شده است. برای اجرای این پروژه در شهریور ماه سال 1399، زمینی به مساحت حدود 4 هکتار تخصیص داده شده و به بنیاد مسکن استان تحویل داده شد.
عسکری به اقدامات انجام شده برای اجرای پروژه 600 واحدی اراک اشاره داشته و افزود: زمین تخصیص داده شده برای اجرای این پروژه، زمینی خام و فاقد کاربری بود. در این راستا از سوی بنیاد مسکن استان تمامی اقدامات قانونی اعم از تغییر کاربری، دریافت مجوز شهرداری و ... تا 23 اسفند ماه همان سال انجام شد و پروانه ساخت نیز از شهرداری دریافت شد. اردیبهشت ماه سال 1400 نیز عملیات اجرایی پروژه آغاز شد.
وی به دلایلی که سبب شد اجرای پروژه 600 واحدی اراک به تأخیر بیافتد اشاره کرده و ادامه داد: به علت آن که موقعیت زمین تخصیص داده شده برای اجرای این پروژه بسیار سخت بود و در منطقه کوه قرار داشت، بالتبع زمان اجرای پروژه نیز به تأخیر افتاد. عملیات اجرای فونداسیون، اسکلت، سقف و دیوار تا مرحله دیوارچینی و تأمین مصالح توسط یک پیمانکار انجام شد، اما از مرحله نازککاری، پروژه به 3 فاز تقسیم شد و هر فاز به یک پیمانکار تحویل داده شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان مرکزی اظهار داشت: فاز اول که توسط شرکت بنابتن انجام میشود، تعداد 216 واحد است که تاکنون 108 واحد تحویل داده شده و 108 واحد دیگر نیز تا پایان سال تحویل خواهد شد. فاز دوم که توسط شرکت شارمینا انجام میشود، تعداد 208 واحد است. اما به دلیل تأخیر در تأمین آورده از سوی متقاضیان و ضعیف بودن در این بخش، با تأخیراتی در تحویل همراه شد. در صورت تأمین آورده از اوایل سال آینده، هر ماه یک بلوک تحویل متقاضیان خواهد شد.
عسکری به تشریح فرایند نحوه واگذاری واحدها به متقاضیان پروژه 600 واحدی اراک و چگونگی اولویتبندی آنان اشاره داشته و در این خصوص تصریح کرد: متقاضیانی که دارای امتیاز بالاتر بوده و در واقع خوشحساب بودند از طریق سامانه وزارتخانه و با حضور نمایندگانی از راهوشهرسازی، دادگستری، بنیاد مسکن، فرمانداری و ... رتبهبندی شده و با حضور در پروژه، واحد مسکونی خود را انتخاب کردند.