در نشست خبری فیلم «اسفند» مطرح شد؛
دانش اقباشاوی: شهید علی هاشمی حلقه اتصالی بین مردم و حاکمیت بود
نشست خبری فیلم سینمایی «اسفند» امروز ۱۴ بهمن در سینمای رسانه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، دانش اقباشاوی کارگردان فیلم در ابتدای این نشست اظهار کرد: هم در فیلمهای کوتاه و هم در زمان دستیاریام علقههای جنگی وجود داشته و همه تصور میکردند من اولین فیلم سینماییام را هم جنگی خواهم ساخت اما ما در ابتدا فیلم «تاج محل» را به عنوان یک اثر اجتماعی ساختم چون احساس میکردم که این جنگ تمام شده و بهتر است وقتی ملتها با هم دوست شدهاند آن را یادآوری نکنیم. خیلی از دوستان به من میگفتند تو چرا فیلم جنگی نمیسازی تا اینکه از طریق شوهرعمهم متوجه شدم که علی هاشمی را در دوران کودکیام دیده بودم و این شهید بزرگوار چند ویژگی داشت که اولینش این بود که لشگرش متشکل از دو ملت دو کشور علیه یک دیکتاتوری گسترشطلبی به نام صدام بود و فکر میکنم رفتن به سراغ علی هاشمی موجب اتحاد میشود.
اقباشاوی تاکید کرد: علی هاشمی یک حلقه اتصالی بین مردم، سیستم و نظام بود. او فردی مردممحور بود و ما در تحقیقاتمان به این موضوع رسیدیم.
مهاجر توحیدپرست تهیهکننده فیلم اظهار کرد: با نبود جلیل شعبانی ممکن بود که کار به سرانجام نرسد و از این تیم ممنون هستم که به من اعتماد کردند.
اقباشاوی در پاسخ به نقدی بر لهجه و گویش فیلم تاکید کرد: لوکیشنها و حتی بازیگران عرب زبان و خوزستانی هستند و لهجهها دقیق است.
وی درباره عدم استفاده از بازیگر مطرح برای ایفای نقش شهید علی هاشمی گفت: ما این رویکرد را انتخاب کردیم تا باورپذیری بیشتری ایجاد شود. با زحمات تمامی گروه در اجرا سعی کردیم زیباییشناسی را وارد فرم کنیم و آن را با بازیگران و لوکیشنمان تلفیق کنیم.
رضا مسعودی بازیگر فیلم درباره این پرسش اظهار کرد: اگر من پنجاه فیلم بازی میکردم چه فرقی میکرد. من دستیار کارگردانهای بزرگی بودم و کارگردان است که بازیگر را انتخاب میکند و من لیستی از بازیگران به دانش اقباشاوی دادم که از این افراد انتخاب کند و انتخاب اولم ساعد سهیلی بود. شهید علی هاشمی در خوزستان شهیدی والا مقام است و بازیگر این نقش باید عربی هم حرف میزد و من هم دو رگه هستم و اگر ساعد سهیلی میآمد احتمالا همه میگفتند که چرا این بازیگر که عربی بلد نیست را انتخاب کردید.
اقباشاوی تاکید کرد: همانطور که جشنواره کارگردان کار اولی معرفی میکند میتواند بازیگر اول هم معرفی کند.
این کارگردان درباره اقتباسی بودن اثر گفت: ما بیش از چهل کتاب خواندیم، تخقیقات میدانی و کتابخانهای و چهره به چهره داشتیم و ابدا این فیلم اقتباس از یک کتاب نبوده است. فیلمنامه اسفند ترکیب تحقیقات، خاطرات و اندکی تخیل است.
سعید براتی فیلمبردار فیلم نیز اظهار کرد: مهمترین چالش فیلم فیلمبردای هور بود، هور واقعا جایی ناشناخته است و من سال گذشته این تجربه را در مجنون داشتم و تنها دغدغه ما همان هور بود و خوشبختانه در کنار دانش عزیز این کار سخت را از سر رد کردیم و بازخوردهای خوبی هم از فیلم گرفتم و همه متوجه شدند که ما از فیلم جلو نزدیم و فیلمی خوب و آبرومند کار کردیم.
اقباشاوی در بخش دیگر این نشست درباره ریتم فیلم گفت: فیلم از درون متن میآید، سرشار از رویداد است، قصه در ۱۳ ماه عملکرد یک فرمانده را روایت میکند و ما فراز و فرودهای بسیاری در این فیلم میبینیم و تصور میکنم فیلم خستهکننده و تخت نیست. ما فقط ۳۰ درصد تخیل را به تحقیقات و خاطرات اضافه کردیم.
در ادامه این نشست مهدی زمینپرداز اظهار کرد: برای اولین بار کار را در این سالن دیدم، فیلم زمان زیادی داشت و معلوم بود که دانش اقباشاوی با خساست از صحنهها گذشته است. کست بازیگران این فیلم کسانی هستند که در اهواز به ما اضافه شدند و واقعا زحمت کشیدند. یکدست بازی کردن این دوستان در فیلم واقعا لذتبخش بود.
خیام وقار کاشانی نیز اظهار کرد: این کار واقعا تجربهای خوب، سخت و عجیب بود و قرار بود نقش دیگری بازی کنم که دانش اقباشاوی من را برای نقش محسن رضایی انتخاب کرد.
اقباشاوی درباره به تصویر کشیدن فرماندهان مختلف اظهار کرد: اگر بازیگر نقش سردار احمد غلامپور و محسن رضایی پیدا نمیشد این فیلم را نمی ساختیم. با خوششانسی، مهارت و صبوری خیام وقارکاشانی این نقش را بازی کرد و ایشان روزی ۴ساعت گریم میشدند. بازیگر نقش احمد غلامپور هم بازیگر بسیار خوبی است و واقعا حضور او از خوششانسی بود.
وی درباره ضحبت با فرماندهان مختلف برای به تصویر کشیدن شخصیتشان در این فیلم گفت: به شکل کلی از سرداران اجازه گرفتیم ولی جزئی با هیچکدام صحبت نکردیم.
اسماعیل علیزاده تدوینگر اثر گفت: من نسبت به بقیه گروه کار سختی انجام ندادم. خیلی از بافتهای قصه ریز بود و دانش اقباشاوی از زوایای مختلفی در کارگردانیاش استفاده میکرد و در نهایت این کار برایم بسیار لذتبخش بود.
اقباشاوی در بخش دیگر این نشست گفت: فیلم درباره پیشتولید عملیات خیبر است و وقتی عملیات شروع میشود فیلم من تمام میشود. ما پیشتولید یک عملیات را نشان میدهیم و با یک قایق اطلاعاتی روبرو هستیم که راهها را بررسی میکند. خوشبختانه با این صحنههای سنگین هیچکس در فیلم آسیب ندید.
توحیدپرست نیز در پایان اظهار کرد: هرچقدر که صدای فیلم بد بود، حضور خانواده شهید و سرداران در سالن خستگی را از تن ما بیرون کرد.