روایت ماجرای یک دختر یهودی معترض در قلب آمریکا در «آن سوی دیوار»
علیرضا حسنی کارگردان سینمای مستند که «آن سوی دیوار» را به تهیهکنندگی مرکز مستند سوره در هجدهمین جشنواره سینماحقیقت دارد گفت: «آن سوی دیوار» ماجرایی از یک دختر یهودی معترض در قلب آمریکا را به تصویر میکشد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیرضا حسنی، کارگردان مستند «آن سوی دیوار» از آثار مرکز مستند سوره که در جشنواره سینماحقیقت حضور دارد، گفت: ما در حال تولید مجموعه مستندی با عنوان «خلاف جریان» به دنبال سوژههایی در خصوص افرادی که در کشور آمریکا نسبت به موضوعات مختلف اعتراض میکردند و به دنبال حقوق خود بودند، بودیم.
وی افزود: یکی از جریاناتی که همیشه برای جذاب و مرموز بود، جریان و جامعه یهودی در آمریکا است که بارزترین نمود آن جریان یهودی صهیونیزم در این کشور است که در خلال پژوهشها به ماجرایی در دهه ۹۰ میلادی رسیدیم که برای جامعه یهودیت در این کشور رخ داد.
حسنی ادامه داد: جامعه یهود آمریکا سال ۱۹۹۰ با یک بحران هویت مواجه میشود که در جریان آن جوانان و نوجوانان آمریکایی که ساکن آمریکا بودند، رغبتی به یهودی بودن نداشتند و علاقهای به آیین یهودیت نداشتند؛ پس از بررسیهایی که درباره این بحران هویت انجام میشود، مشخص میشود که تنها یک گروه از افراد هنوز به دین یهود رغبت دارند و از این آیین طرفداری میکنن و آن افرادی هستند که به سرزمینهای اشغالی سفر کردهاند که براساس همین بررسیها و نتیجهای که حاصل شد، مقامات آمریکایی تصمیم گرفتند که زمینه سفرهای رایگان به سرزمینهای اشغالی را به جوانان و نوجوانان یهودی هدیه بدهند و پس از سیاستگذاریهایی که انجام میشود، سفرهای تفریحی رایگان برای جوانان یهودی آمریکایی تدارک میبینند که در خلال تفریحات، آموزشهایی به جوانان درباره تاریخچه یهود و مسائل شناختی، ارائه میدهند.
کارگردان مستند «آن سوی دیوار» در ادامه گفت: در خلال این پژوهش ها، با یک دختر آمریکایی مواجه شدیم که طرفدار دو آتیشه رژیم صهیونیستی بود ولی در یکی از سفرهایی که به سرزمینهای اشغالی انجام میدهد، با اتفاقی مواجه میشود که مسیر زندگی تغییر میکند و مستند «آنسوی دیوار»، این تغییرات و اتفاقات را بیان میکند.
وی درباره سایر قسمتهای مجموعه مستند «خلاف جریان» مطرح کرد: مستند «آن سوی دیوار» اولین قسمت از مجموعه مستند «خلاف جریان» است که در دست تولید است؛ ۱۰ سوژه در این مجموعه مستند به تصویر کشیده شده است و ۱۰ قصه در خاک آمریکا را از افرادی که به دنبال حقوق پایمال شده خود هستند، روایت میکندکه در حال حاضر پژوهش تمامی قسمتهای آن به اتمام رسیده است و تولید ۵ قسمت از این مجموعه مستند به اتمام رسیده است؛ فرایند صفر تا صد تولید قسمت اول آن هم از ارائه سوژه اولیه به مرکز مستند سوره تا خروجی نهایی حدود ۳ ماه طول کشید.
حسنی درباره چالشهای ساخت این مستند اظهار کرد: مستند به دلیل دسترسیهای سختی که به افراد و سوژهها وجود دارد وعدم تمایل افراد به کار رسانه ای، به صورت آرشیوی تولید شده است؛ یکی دیگر از چالشهای اصلی مستند، آرشیو آن بود که تلاش کردیم با بالاترین کیفیت، تصاویر آن را داشته باشیم، به همین دلیل دسترسی به آنها با سختی مواجه بود.
کارگردان مستند «آن سوی دیوار» در ادامه مطرح کرد: ما در جنگ روایتها هستیم و میبینیم که دشمن مناسب ذائقه خود، روایات مختلف و مخالف را به تصویر میکشد و ما در این جنگ گاهی عقب میمانیم.
وی همچنین افزود: کشور آمریکا پر اشتباهترین کشور جهان است ولی به قدری توانسته است در صادر کردن «رویای آمریکایی» به جهان موفق ظاهر شود، که تصویر زیبایی از خود در اذهان ایجاد کرده است ولی باید شکافهای آن هم به تصویر کشیده شود و وقتی بازنمایی کلی از جهان و مشکلات کشورهای مختلف به مردم نشان داده شود و واقعیتهای کشورهای مختلف به مردم گفته شود، مردم با واقعیتهای کشورمان راحتتر کنار میآیند.