خبرگزاری کار ایران

قاسمی در نشست خبری مطرح کرد؛

تکذیب خبر درخواست اژه‌ای برای ارائه اسناد پولشویی/ تولید شایعه استعفای ظریف از کانون‌های مشخص/ اشکال ترجمه‌ای در لایحه CFT وجود ندارد

تکذیب خبر درخواست اژه‌ای برای ارائه اسناد پولشویی/ تولید شایعه استعفای ظریف از کانون‌های مشخص/ اشکال ترجمه‌ای در لایحه CFT وجود ندارد
کد خبر : ۶۹۳۳۵۳

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: تعجب می‌کنم بیان ظریف درباره پولشویی با بازتاب‌های تند و عجیبی در جامعه و سیاستمداران خاص همراه شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی صبح امروز در نشست خبری خود با اصحاب رسانه، در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت اجرایی شدن سازوکار ویژه مالی و عدم پذیرش کشورها از میزبانی این کانال گفت: اروپا به خصوص سه کشور اروپایی عضو برجام در ۱+۴ اراده دارند و این سه کشور متعهد به اجرای تعهداتشان هستند و باید مکانیزم‌های مورد نیاز و مورد توقع ایران را عملی کنند و شرایطی را فراهم کنند تا این سازوکارها به مرحله اجرایی شدن برسد.

وی ادامه داد: این روابط متاسفانه به دلایل مختلف با کندی روبه‌رو است. توقع ما از سه کشور اروپایی عضو ۱+۴ که خواستار استمرار برجام و متعهد به برجام بودند، این است که آنها تعهداتشان را اجرا کنند.

 کند بودن اروپا در اجرای تعهداتش نسبت به ایران توجیهی ندارد

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ما شاهد ایجاد یک سازوکار جدیدی هستیم که هنوز ابهاماتی برای اجرایی شدن دارد، اظهار داشت: هر کدام از این دلایل، توجیهی نیستند که اروپا در اجرای تعهدات خود از سرعت لازم برخودار نباشد. امیدواریم اروپا در این مقطع مهم توانایی خود را در کنار بیان مثبت، نشان دهد و بتواند این سازوکار را به مرحله اجرا بگذارند.

قاسمی افزود: این مسئله درون اروپایی است و به خودشان مربوط است و ما صرفا منتظر توافقات و نتایج آن برای اجرایی شدن این سازوکار است و امیدواریم و امیدوار می‌مانیم تا این سه کشور توانایی خود را در این برهه از زمان نشان دهند و اروپا بتواند در جایگاه واقعی خود همانگونه که در سخن، صحبت کرده است، کار عملیاتی خود را درخصوص ایران به مرحله اجرا درآورد.

تاکنون هیچ درخواستی از اژه‌ای دریافت نکرده‌ایم

وی درخصوص واکنش‌ها به اظهارات محمدجواد ظریف درباره پولشویی و ادعای کریمی قدوسی مبنی بر درخواست اژه‌ای برای ارائه اسناد وزیر امور خارجه به قوه قضاییه تصریح کرد: ما هیچ گونه درخواستی از سوی آقای اژه‌ای، سخنگوی محترم قوه قضاییه تاکنون دریافت نکرده‌ایم. بیان آن نماینده محترم بازهم مانند دیگر بیانات ایشان با واقعیت تطبیق نمی‌کند و احتمالا براساس یک سوتفاهم یا توهم این موضوع را بیان کردند زیرا زمانی می‌توان این ادعا را گفت که ادعایی به وزارت امور خارجه ارسال شده باشد که نشده است.

موضوع خارق‌العاده و عجیبی در بیان ظریف درباره پولشویی نبود

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان ظریف درباره پولشویی را روشن دانست که نیاز به روشنگری ندارد و خاطرنشان کرد: اظهارات ظریف بیان یک آسیب‌شناسی است که در اقتصاد کشور وجود دارد و برای اولین بار هم نبوده است زیرا قبلا در دولت‌های مختلف و از سوی نمایندگان مختلف بیان شده بود. ظریف نیز این موضوع را در ادامه اظهارات قبلی با توجه به شرایط مطرح کرد و چیز خارق‌العاده و عجیبی در بیان ایشان نیست.

قاسمی اضافه کرد: اظهارات آقای ظریف، بیان و تصویری از یک مشکل و معضل اقتصادی که باید رفع شود. ایشان در اظهارات خود همانطور که بیان کردند، نه ارگانی را متهم کردند و نه فرد خاصی را بلکه به بیان یک معضل، بیماری و مسئله پرداختند. من تعجب می‌کنم این بیان با بازتاب‌های تند و عجیب در جامعه و سیاستمداران خاص همراه شد.

برخی از دستگاه‌ها به دلایل خاص مسائل خود را به وزارت خارجه برون‌سپاری می‌کنند

وی در پاسخ به این سوال که چه چیزی موجب شده است تا وزارت امور خارجه ماموریت‌های مختلف از مسائل اقتصادی تا محیط زیستی را پیگیری کند و همه از وزارت امور خارجه توقع داشته باشند؟ ابراز داشت: وزارت امور خارجه در شرایط جدید و وضعیت جدید منطقه و جهان، از توان بیشتری برخوردار است لذا در هر معضل و مسئله‌ای که می‌تواند وجود داشته باشد، نگاه‌ها به وزارت امور خارجه معطوف می‌شود. این واقعیتی که من به عنوان یک عضو وزارت امور خارجه رد نمی‌کنم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه لطف دوستان و دستگاه‌های اجرایی است که در شرایط سخت سعی می‌کنند از ظرفیت‌های وزارت امور خارجه استفاده کنند، عنوان کرد: البته خوشحالیم در این برهه سخت کمک‌کار سایر دستگاه‌ها و بخش‌های ذیربط باشیم. بسیاری از این موضوعات، البته می‌تواند به وزارت امور خارجه هم ارتباط داشته باشد ولی برخی از دستگاه‌ها به دلایل خاص نقش خود را کمرنگ و مسائل خود را برون‌سپاری می‌کنند و منتظر می‌مانند اگر مسئله به جایی رسید، از میوه آن بهره‌برداری کنند.

خبرهای مربوط به استعفای ظریف از کانون‌های مشخصی تولید و پردازش می‌شود

قاسمی درباره شایعه استعفای ظریف یادآور شد: حتما این شایعه را تکذیب می‌کنم. این خبرها از کانون‌های مشخصی تولید، توزیع و پردازش می‌شود. آقای ظریف با قوت به کار خود مشغول هستند. ایشان روز گذشته در مجلس بودند و امروز نیز میزبان یک هیات خارجی هستند. تصور می‌کنم این شایعات، حساب‌شده و دقیق است و هدفش تضعیف وزارت امور خارجه و شخص وزیر است. بار اول هم نیست که این خبر و شایعات در رسانه‌ها، فضای مجازی و حتی امروز در برخی از رسانه‌های رسمی منتشر شد.

منتظر هیچ کشوری نخواهیم بود

وی در پاسخ به این سوال اگر اروپا سازوکار ویژه مالی را اجرایی نکند، ایران چه می‌کند؟ بیان کرد: امیدواریم در ادامه روندی که با اتحادیه اروپا طی کردیم، به این سازوکار و فرمول مشخص برسیم و اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی بتوانند در این جهت گام‌های اساسی بردارند. در اراده سیاسی اتحادیه اروپا نمی‌خواهم تردید بکنم. امیدواریم این اراده سیاسی کماکان ادامه داشته باشد. در بحث سازوکارها به سخت‌های آن واقف هستم که باید در میان کشورهای زیادی که معمولا همکاری و رسیدن به تفاهم در موضوعات داخلی‌شان هم با چالش‌هایی همراه بوده، در این قضیه هم بتوانند به راهکار مشخص برسند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه همانگونه که رهبری کشور در ایران بیان کرده‌اند، با اروپایی‌ها مذاکره کنید ولی منتظر دیگران نمانید. با استفاده از ظرفیت‌های داخلی، مسائل اقتصادی را دنبال کنید، گفت: ما منتظر هیچ کشوری نخواهیم بود. همه امکانات داخلی را براساس توانمندی مردمی و ظرفیت‌های داخلی قرار می‌دهیم. اگر به این نتیجه برسیم طرف اروپایی نمی‌توانند یا نمی‌خواهند براساس تعهداتشان عمل کنند، از توانمندی‌های خود استفاده می‌کنیم ولی هنوز فکر می‌کنم باید امیدوار بود.

قاسمی افزود: هدف ما این بود که نشان دهیم کشوری متعهد به تعهدات و قول‌های خود هستیم و تا زمانی که دیگران به قول‌ها و تعهداتشان متعهد باشند، به قول‌های خود متعهد هستیم.

فعالیت‌ تیپ فاطمیون معطوف به تجاوزات رژیم اشغالگر و مبارزه با تروریسم است

سخنگوی وزارت خارجه درباره گزارش یک موسسه امریکایی درباره تیپ فاطمیون و نقش ایران در سوریه و عراق اظهار داشت: گروه‌های زیادی در منطقه وجود دارند که در مجموعه نیروهای مقاومت قرار می‌گیرند. اتباع زیادی از کشورها هستند از جمله گروهی که اشاره کردید که از اتباع افغانستان هستند. با توجه به اشغالگری رژیم قدس و تجاوزاتی که در منطقه وجود داشته است، این گروه‌ها به صورت خودخواسته و داوطلبانه در صف مبارزه با اشغالگری و تجاوز دیگران وجود داشتند. آنچه که من از این گروه‌ها می‌دانم این گروه‌ها فعالیت‌هایشان معطوف به تجاوزات رژیم اشغالگر و مبارزه با تروریسم در کشورهایی مثل سوریه و عراق کرده‌اند.

وی اضافه کرد: این گروه‌ها هیچ خطر و مشکلی را برای کشورهایی نظیر افغانستان نداشته و نخواهند داشت. آنچه این اندیشکده‌ها و سازمان‌های ذیربط در اقصی نقاط جهان به خصوص ایالات متحده مطرح می‌کنند، براساس اهداف مشخصی است.

درباره ریزمذاکرات وزیر خارجه انگلیس و ظریف باید صبور بود

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر وزیر امور خارجه بریتانیا به تهران تصریح کرد: «جرمی هانت» بامداد امروز در راس هیاتی به تهران وارد شد که براساس تفاهمات قبلی بوده است. مذاکراتش را راس ساعت ۱۲ با ظریف آغاز می‌کند. مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند از موضوعات مورد بحث وزیر امور خارجه بریتانیا در تهران باشد. ایشان امشب تهران را ترک می‌کند. درباره ریزمذاکرات باید صبور بود و بعد از انجام مذاکرات، شاید بتوان درخصوص مسائل مورد بحث تبادل نظر کرد.

بخش اقتصادی وزارت خارجه پر کار ولی کم صدا، کارش را دنبال می‌کند

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: این معاونت پلی میان دستگاه‌های داخلی و خارجی عمل می‌کند. تمرکز بسیار جدی و کارامدی در حوزه روابط اقتصاد خارجی و به‌خصوص ارتباط موضوعاتی که در خارج از مرزها ایران وجود دارد، با دستگاه‌های ایران دنبال می‌کند. بخش اقتصادی وزارت امور خارجه در برهه کنونی، نقش برجسته‌ای دارد و اقداماتی که در تسهیل روابط میان سازوکارهای داخلی و خارجی انجام بدهد را دنبال می‌کند.

وی با بیان اینکه در شرایط کنونی جزییات را در سازوکارهای خارجی علنی نمی‌کنیم، ابراز داشت: رفتار امریکا و برخی دیگر از کشورها آن است که هدف‌های همکاری را شناسایی و راه‌های همکاری را مسدود کنند. بخش اقتصادی پر کار ولی کم صدا، کارش را دنبال می‌کند. قرار نیست همه کار اقدامات دیپلماسی اقتصادی را اعلام کنیم. آینده فرصت خوبی را برای قضاوت درباره بخش اقتصادی وزارت امور خارجه فراهم می‌کند.

امیدواریم دولت انگلیس بدهکاری‌های خود را با ایران تسویه کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا ایران خسارت حمله به سفارت انگلیس را پرداخت کرده است و چه ارتباطی با بدهکاری انگلیس با ایران دارد؟ عنوان کرد: پاسخم منفی است. این از پرونده‌های مفتوح و در حال پیگیری است. امیدواریم دولت انگلیس بدهکاری‌های خود را با ایران تسویه کند.

برهم صالح پیام خاصی را از سوی ایران به دولت عربستان نداشت

قاسمی درباره سفر برهم به تهران و همچنین سفر وی از تهران به ریاض یادآور شد: ایشان پیام خاصی را از سوی ایران به دولت عربستان نداشتند. سفر سازنده و خوبی بود که در زمان درستی انجام شد. امکان یک مذاکره مفصل بین رئیس‌جمهور جدید عراق با مقامات عالی ایران فراهم شد و درخصوص مسائل مورد علاقه دوطرفین، گفت‌وگو شد. درخصوص برخی از مسائل تفاهماتی حاصل شد و قرار هیات‌های فنی اعم از راه‌آهن و بزرگراه و... مبادله شوند تا بر اقتصاد منطقه اثرگذار باشد.

وی برهم صالح را شخصیتی برجسته خواند و عنوان کرد: امیدواریم با حضور ایشان در مقام ریاست جمهوری عراق، به عنوان یک شریک و متحد خوب بر عراق حساب کنیم و همکاری‌هایمان را ادامه دهیم. اشراف ایشان بر مسائل دوجانبه برای ما نویدبخش بود. امیدواریم در این دوران بتوانیم جایگاه روابط ایران و عراق را گسترده‌تر کنیم و برای یک منطقه باثبات و همگرایی افزون‌تر و همکاری اقتصادی تلاش کنیم.

قطع همکاری تعدادی از شرکت‌های ایران در تاجیکستان سیاسی نیست

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره قطع همکاری تعدادی از شرکت‌های ایران در تاجیکستان گفت: تعداد این شرکت‌ها را نمی‌دانم. تصور اولیه ما نشان می‌دهد که این مسئله سیاسی نیست و در چارچوب برخی از قوانین محلی مانند عدم پرداخت مالیات، با مشکلاتی مواجه شدند در نهایت، کار آنها متوقف شده است.

هنوز سفیر جدیدی برای سازمان ملل معرفی نشده است

قاسمی درباره آخرین وضعیت مشخص شدن سفرای بازنشسته و انتخاب سفیر ایران در سازمان ملل اظهار داشت: پروسه انتخاب سفرا در حال جریان است. نوع کشور و رفتار متقابل، می‌تواند زمان پروسه انتخاب سفرا متفاوت کند. برخی از سفرا انتخاب شده‌اند. رایزنی‌ها برای انتخاب سفیر جدید ایران در سازمان ملل ادامه دارد و تا این لحظه، سفیر جدیدی برای نیویورک هنوز معرفی نشده است. در مورد مابقی کشورها، اکثریت سفرا تعیین شده‌اند و بخش عمده‌ای پروسه داخلی‌شان را طی می‌کنند و برخی از آنها برای دریافت اگرمان برای کشورهای پذیرنده، درخواست‌شان ارسال شده است.

برای اقدامات سیاسی در مسائل پیچیده‌ دیپلماسی تاریخ تعیین نمی‌کنیم

خبرنگاری مدعی شد که سازوکار ویژه مالی اروپا در تاریخ ۱۳ آبان اجرایی نمی‌شود و تداوم حضور در برجام را بی‌فایده نیست که سخنگوی دستگاه دیپلماسی پاسخ داد: ما برای برخی از اقدامات سیاسی به ویژه درخصوص مسائل پیچیده‌، غامض و نو در دیپلماسی تاریخ تعیین نمی‌کنیم. امروز هم تاریخ مشخصی را دنبال نمی‌کنیم بلکه آنچه دنبال می‌کنیم منافع و مصالح خودش است. تاریخ مهم نیست بلکه مهم آن چیزی است که باید به دست بیاوریم. خود را قربانی تاریخ‌های تصنعی نمی‌کنیم. اگر عزت، حکمت و مصلحت از ما بخواهد مسائل را به شدت پیگیری می‌کنیم ولی این اصل را مجاب می‌کند تا در بند تاریخ نمانیم.

وی ادامه داد: من به این ادعا که حضور ایران در برجام بی‌فایده است را ندارم زیرا مسئولان ایران، مصالح و منافع ایران را درک می‌کنند و در نهایت آن هستند که ماندن یا نماندن ما به سود یا ضرر ماست. ما امیدوارم بودیم در زمان کمتری به سازوکارهای لازم برسیم ولی متاسفانه نرسیدیم ولی تماس‌ها، مذاکرات و تلاش‌های اروپایی‌ها ادامه دارد. اگر به نقطه نامطلوب رسیدیم که ماندن در برجام یا هر توافقی، همراه با زیان است، حتما تصمیماتی را اتخاذ می‌کنیم که کشور دچار زیان نشود.

مذاکراتی میان ایران و امریکا در عمان صورت نگرفته است

قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه خرازی در گفت‌وگو با فرانس‌۲۴ گفته ممکن است بدخواهان روابط ایران با اروپا حتی در داخل ممکن است دست به این اقدام بزند. آیا گروه‌هایی از ایران این کار را کرده‌اند؟ تصریح کرد: آقای خرازی نظرات خودشان را دارند و مطرح می‌کنند. من البته مصاحبه ایشان را دقیق ندیدم. ممکن است خلط مبحثی صورت گرفته باشد. هر گونه دخالت ایران در اتهاماتی که توسط برخی از کشورها وارد شده را تکذیب کرده و موضع‌گیری کردیم. این اتهامات قطعا متوجه ایران نیست. تصور می‌کنم کشورهای اروپایی آگاهی لازم را در این باره دارند. کشوری که همراه با سه کشور اروپایی در دوران خروج امریکا از برجام همکاری می‌کند، اقدام سو نمی‌کند. من فکر می‌کنم کسی از درون ایران دست به اقدامی بزنند که نادرست باشد.

وی درباره ادعای مذاکره میان ایران و امریکا در عمان خاطرنشان کرد: مذاکراتی میان ایران و امریکا در عمان صورت نگرفته است. این یک گمانه‌زنی براساس مناسبات تاریخی است که هر وقت سفری به مسقط می‌شود، این تصورات ایجاد می‌شود.

نامه ظریف برای تسریع در پیوستن ایران به توافق پاریس

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا ظریف نامه‌ای برای تسریع در پیوستن ایران به توافق پاریس نوشته است؟ ابراز داشت: این نامه در چارچوب سیاست‌های دولت برای اقتصاد کم‌کربن و اقتصاد زیست محیطی نوشته است. در این نامه هیچ اشاره‌ای نشده است که عدم الحاق به ایران توافقنامه مشکلاتی را برای کشورمان ایجاد می‌کند. باید گام به گام در این مسیر در جهت مصالح و منافع کلی حرکت کنیم زیرا این توافقنامه می‌تواند برای ایران مزایای زیادی داشته باشد.

قاسمی اضافه کرد: ما در هنگام امضا، شرطی را گفته‌ایم که وقتی این توافقنامه اجرایی می‌شود که همه تحریم‌های ظالمانه علیه ایران برداشته شود و ایران به تمامی منابع مالی دسترسی داشته باشد.

رد خبر دیدارهای محرمانه هیات‌های سوری و ترک در ایران

وی در پاسخ به این سوال که یک مقام ترک مدعی شده است که هیات‌های سوری و ترک شش دیدار محرمانه در تهران داشته است. این مسئله صحت دارد؟ بیان کرد: من چیزی را تایید نمی‌کنم و اظهارنظری ندارم. در عالم سیاست هیچ اتفاقی و هیچ آمد و شدی محال نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال نشست وزرای ایران و ۱+۴ یادآور شد: موضوع نشست ایران با ۱+۴ در سطوح مختلف موضوع جدیدی نیست. هر وقت نیاز بوده که درخصوص مسائل مشخصی صحبت شود، این تبادلات انجام شده است. این گفت‌وگوها بیشتر در سطح کارشناسی بوده است تا وزرا. آخرین رایزنی وزرا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل بوده است.

اشکال ترجمه‌ای در لایحه الحاق ایران به CFT وجود ندارد

قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا ایران با روسیه و چین درصدد راه‌اندازی سوئیفت جدیدی است؟ عنوان کرد: من قبلا هم گفتم تحرکات و مذاکرات اقتصادی خودمان را نه من اعلام می‌کنم و نه سایر دستگاه‌های ذیربط این کار باید بکنند زیرا ایالات متحده درصدد اثرگذاری بر همکاری‌های اقتصادی ماست. با روسیه و چین و سایر کشورهای آسیایی در حال رایزنی هستیم تا بتوانیم همکاری‌های اقتصادی خودمان را دنبال کنیم ولی درباره جزییات آن نمی‌توانم اعلام کنم که چه مسائلی را با روسیه دنبال می‌کنیم یا در چه مرحله‌ای قرار داریم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا وجود غلط ترجمه‌ای در متن لایحه الحاق ایران به CFT را که آقای کدخدایی تایید می‌کنید؟ گفت: من این مسئله را تایید نمی‌کنم و اشکال ترجمه هم تا آنجا که من می‌دانم، وجود ندارد. روز گذشته نیز رئیس یا یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی گفتند که غلط ترجمه‌ای در متن وجود نداشته است. من درباره سیاست‌ دیگر دستگاه‌ها و اشخاص اظهارنظر نمی‌کنم. صحبتی درباره توییت آقای کدخدایی نمی‌کنم ولی استنباط ما این است که غلطی وجود نداشته است. با کمی صبوری این مسئله هم روشن می‌شود. اگر من اشتباه کردم، قابل سرزنش هستم ولی اگر دیگران اشتباه کردند، آن مسئله دیگری است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز