رئیس کمیسیون عمران در صحن علنی مجلس:
استقلال باید به نظام مهندسی کشور برگردد

رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: امروز نمیتوان از نظام مهندسی به عنوان یک نهاد مستقل یاد کرد زیرا از یک طرف زیر فشار و نظارت سنگین وزارت راه و شهرسازی و از طرف دیگر زیر فشار سازمان شهرداریهای کشور است بنابراین استقلال لازم را ندارد لذا اگر میخواهیم کیفیت ساخت و سازها را در کشور افزایش دهیم، باید استقلال را به نظام مهندسی کشور برگردانیم.
به گزارش ایلنا، محمدرضا رضایی کوچی در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۱۹ فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان گزارش کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی درخصوص ارزیابی نتایج اجرا و آسیبشناسی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و اصلاح قانون نظام مهندسی و مهندسینی که نقش مهمی در ساخت ساختمان دارد، گفت: امروز ساختمان گرانترین کالا در زندگی یک فرد است و همه سرمایه او صرف ساختمان میشود بنابراین باید کاری کرد که خانوادهای که عمده سرمایه خود را صرف ساخت مسکن میکند، بتواند سالهای سال از آن استفاده کند.
رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه متاسفانه طبق بررسیهای انجام شده ساختمانهایی که ساخته میشود بنا به دلایلی در زمان بسیار کوتاهی به بافت فرسوده تبدیل میشود، ادامه داد: بخشی از این مسئله بهعدم نظارت، بخشی به کیفیت پایین مصالح و بخشی هم مربوط به کار بناها و کارگرها است.
رضایی با اعلام اینکه امروز ۲۰ میلیون نفر از خانوادهها در کشور در بافتهای فرسوده و آسیبپذیر زندگی میکنند که عمدتا این ساخت و سازها به دلیلعدم نظارت یا نظارت پایین ساخته شده است، تصریح کرد: اینجا مهندسین ما در ارتقا سطح ساخت و سازها در کشور نقش مهمی دارند اما امروز نمیتوان از نظام مهندسی ما به عنوان یک نهاد مستقل یاد کرد زیرا از یک طرف زیر فشار و نظارت سنگین وزارت راه و شهرسازی و از طرف دیگر زیر فشار سازمان شهرداریهای کشور است بنابراین استقلال لازم را ندارد. اگر میخواهیم کیفیت ساخت و سازها را در کشور افزایش دهیم، باید استقلال را به نظام مهندسی کشور برگردانیم.
وی ادامه داد: نگاه ما در اصلاح قانون نظام مهندسی هم همین است که از یک طرف به مهندس استقلال و اختیار دهیم و از طرف دیگر او را پاسخگو کنیم.
رئیس کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه بسیاری از کالاهای ما گارانتی دارند اما ساختمان هیچ گارانتی و ضمانتی ندارد، اضافه کرد: وقتی ساختمانی ساخته میشود کار آن تمام است و بعد از آن هر اتفاقی برای آن بیفتد هیچکس پاسخگو نیست حتی آن مهندسی که ساختمان را ساخته و مرحله به مرحله باید نظارت داشته باشد پاسخگوی اتفاقات نیست زیرا در قانون پیش بینی نشده است؛ بنابراین نگاه ما در اصلاح قانون نظام مهندسی کشور این است که از یک طرف اختیار مهندس را افزایش دهیم و از طرف دیگر پاسخگویی او پس از پایان کار را بالا ببریم.
رضایی با بیان اینکه امروز به خاطر اینکه قانون نظام مهندسی ایرادهای اساسی و جدی دارد، کیفیت ساختمانها هم پایین آمده است، تصریح کرد: کشور ما با پدیدههایی مانند فرونشست و رانش زمین و بعضا فعالیت گسلهایی در برخی شهرها مواجه است، جامعه مهندسین ما باید بر این موضوعات نظارت کنند. اینجا باید از مهندسین که بسیاری از آنها انصاف و وجدان کاری بالایی دارند تشکر کنیم منتها بر این موضوع هم اصرار داریم که در برخی جاها نظارت پایین بوده؛ دلیل آن هم این است که در قانون شفاف دیده نشده است.
وی با اشاره به تخریب ساختمان متروپل آبادان ادامه داد: در سابقه ساختمان آمده است که مهندس ناظر گزارش میداده اما هیچ کسی توجه نکرده است؛ یعنی گزارش مهندس ناظر ضمانت اجرایی ندارد، ما در قانون اصرار داریم مهندس ناظر ما در مراحل مختلف ساختمان حضور داشته باشد، نظارت کند و گزارش دهد و اگر وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها توجه نکردند جرم است و باید با آن برخورد شود.
رئیس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به اینکه پیشنهاداتی از جانب این کمیسیون برای اصلاح قانون نظام مهندسی و ساختمان کشور بارگذاری شده است، اضافه کرد: تلاش ما این است قانون جامع و کاملی در راستای ارتقای کیفیت ساختمان در کشور داشته باشیم ضمن اینکه استقلال نظام مهندسی را نیز حفظ کنیم و دخالت دولتیها نظیر وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها در نظام مهندسی را نداشته باشیم.