برخی فرصتها اگر از دست بروند، دیگر قابل بازیابی نیستند
یک استاد دانشگاه گفت:برخی فرصتها اگر از دست بروند، دیگر قابل بازیابی نیستند. مردم و حکومت باید با همراهی یکدیگر کشتی را به سمت مسیر امن هدایت کنند، پیش از آنکه طوفانهای بحران، این فرصتها را از بین ببرند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد فاضلی در همایش گفتوگوی ملی درباره وفاق ملی گفت:ما در شرایطی قرار داریم که شبیه نشستن دو طرف در یک کشتی است. به عنوان مثال، در هواپیماهای ۷۴۷ که دو طبقه هستند، وقتی هواپیما در حال پرواز است، ممکن است اهمیت داشته باشد که چه کسی در طبقه بالا نشسته و چه کسی در طبقه پایین. اما اگر هواپیما در حال سقوط باشد، دیگر فرقی نمیکند. امروز بحرانها، از اقتصاد سیاسی شروع میشوند و ما نیازمند شیوهای متفاوت برای توزیع منافع هستیم.
این جامعه شناس افزود: جوهره توافق، تواضع است و توافق بر سر شیوه جدیدی از توزیع منافع شکل میگیرد. نمیشود که همه منافع متعلق به گروههای خاصی باشد و هزینهها را دیگران بپردازند. نمیشود که منویات گروههای خاصی همیشه برتر باشد و خواستههای مردم نادیده گرفته شود. همچنین نمیشود که همه هزینههای اصلاح را نیز تنها حاکمان بپردازند. ما در جایی گیر افتادهایم که شاخصهای مختلف از بحران اقتصادی، ناکارآمدی انرژی، آموزشوپرورش، نظام بهداشت و درمان، فساد، مدلهای بنگاهداری، تا تولید ناپایدار و سهم بالای انرژی در تولید، وضعیت بحرانی را نشان میدهند.
وی تأکید کرد:در پنل همایش، بر این موضوع اشاره شد که نقطه آغاز توافق، مدل جدیدی از اقتصاد سیاسی است. ما به یک مدل جدید از تقسیم منابع و منافع بین فرادستان و فرودستان نیاز داریم. فرادستانی که در چند دهه گذشته بسیار برخوردار بودهاند، باید در اصلاحات سهم بیشتری از هزینهها را بپردازند. حداقل هزینههای اصلاح باید بر عهده کسانی باشد که بیشتر برخوردار بودهاند. توافق، ضرورت ایجاد یک قصه و روایت جدید برای ایران است؛ روایتی که بر اقتصاد جدید، جانمایی ایران در دنیای جدید، روابط متفاوت بین حکومت و مردم، و تقسیم قدرت تمرکز دارد. این روایت، باید قصهای متفاوت از اقشار، زنان، جوانان، تولید، بروکراسی و مدیریت باشد.
وی ادامه داد:هدف این مدیریت، گذار به یک وضعیت رضایتبخش و غیرخشونتآمیز است؛ بدون آسیب به ایران و مردم ایران. این جوهره چیزی است که در نهایت باید روی زمین دستاورد داشته باشد. ما باید به مسائلی مثل تورم ۴۰ تا ۵۰ درصدی، رشد اقتصادی صفر در یک دهه گذشته، بحرانهای زیستمحیطی، آلودگی هوا، فرونشست زمین، و بحران زلزله محتمل در شهر تهران توجه کنیم. این مسائل نیازمند همفکری و همکاری واقعی بین مردم و حکومت است. وفاق و توافق، ابزاری برای مواجهه با این چالشها هستند.
فاضلی گفت:این واژهها اکنون به ادبیات گستردهای تبدیل شدهاند، اما نیازمند پایبندی واقعی و کنشگرانی امیدوار و ایراندوست هستند. این افراد ممکن است مورد انتقاد و هجمههای شدید قرار بگیرند، اما این مسیر اجتنابناپذیر است. نکتهای که باید توجه کنیم، این است که زمان زیادی در دسترس نیست. برخی فرصتها اگر از دست بروند، دیگر قابل بازیابی نیستند. مردم و حکومت باید با همراهی یکدیگر کشتی را به سمت مسیر امن هدایت کنند، پیش از آنکه طوفانهای بحران، این فرصتها را از بین ببرند.