روحانی آوازخوان خبرساز دقیقا کیست؟ / ارادتمند شجریان، عاشق رهبری و مسلط به موسیقی اصیل
روحانی آوازخوانی که چندی پیش همراه با نواخته شدن ویولن، آوازش در فضای مجازی طنینانداز شد، کیست و چه میکند؟
چندی پیش صدای یک روحانی در کنار نواخته شدن ویولن، به محتوایی جالب برای بسیاری از کاربران ایرانی در فضای مجازی تبدیل شد. این ویدئو بارها و بارها دست به دست شد تا اینکه بسیاری به دنبال نام و نشانی از این روحانی بودند.
حجتالاسلام محسن واعظ اردبیلی، نام همان روحانی است که خبر و محتوای آواز سنتی او با همراهی ویولونی که در همان محل و در کنار این روحانی نواخته میشد، برای بسیاری از مخاطبان جذاب و در عین حال سؤالبرانگیز بود.
سؤال مخاطبان و کاربران به فضای خاص موجود درباره نشان دادن آلات موسیقی و گاه استفاده از آن از نگاه یک روحانی شیعه مذهب بود. علمای شیعه درباره این نوع وسایل و آلات نظرات دیگری دارند.
درباره یک هنرمند در لباس روحانیت
اما محسن واعظ اردبیلی که اصالتاً اردبیلی و فعلاً ساکن قم است، با تسلط بر آواز سنتی ایرانی، موسیقی و آواز را دریچهای باز به سوی معنویت و خدایی شدن میداند و البته همچنان حواسش است تا در میان علاقه و اعتقاد وی، زمینهای برای سوءبرداشت دوستان یا سوءاستفاده مغرضان وجود نداشته باشد. او به سه زبان ترکی، فارسی و عربی مناجات خوانی، مداحی و آواز خوانی می کند و البته قاری قران نیز است. برای کسی که زادگاهش آذربایجان و اردبیل است، پرداختان به اواز مخصوصا در مسلک آئینی چیز عجیبی نیست و اردبیل از این استعدادها پر است. او مسلط به همه ردیف ها و گوشه های اواز سنتی و اصیل ایرانی است.
صفحه مجازی این روحانی آوازخوان، اما تلفیقی است از همه علاقهمندیها و اعتقاداتش. مطالب او درباره رهبر معظم انقلاب که از ارادت ویژهاش به ایشان حکایت دارد و در عین ابراز ارادت به ایشان، یک گزینه دیگر را برای رهبری و آینده اسلام، برتر میداند. وی در مطلبی درباره خبرسازیهای متعدد اخیر درباره نامساعد بودن حال رهبر انقلاب و شایعات مرتبط دیگر، اینگونه به رهبری بعد از حضرت آقا اشاره میکند:
«خداوند در سوره بقره آیه ۱۰۶ میفرماید: هر آیهای را نسخ کنیم یا [از دل مردم بزداییم و]از یادها ببریم، بهتر از آن یا همانندش را میآوریم. [ای پیامبر]آیا نمیدانی که الله بر هر چیزی تواناست؟
اگر خداوند قصد این را داشته باشد که حضرت آقا را از ما بگیرد، با توجه به سنت الهی در این آیه، باید یکی مثل یا بالاتر از ایشان را برای مدیریت تشیع بفرستد.
با این احوال آیا ما الان یکی را در تراز ایشان داریم یا خیر؟
بنده یک مورد بهتر از ایشان سراغ دارم و آن هم شخص قلب عالم امکان، حضرت بقیة الله الاعظم روحی و ارواح العالمین له الفداست.
برای همین به صورت قطع میگویم با توجه به این آیه، ایشان پرچم را تحویل حضرت ولیعصر (عج) خواهند داد ان شاءالله.
او سپس میگوید: این را گفتم تا حال دلتان خوب بشود و خیالتان راحت بشود که سایه ایشان ان شاءالله تا ظهور بر سر امت اسلامی خواهد بود.»
در همین صفحه وی، میتوان مطالبی را درباره تمجید و ذکر یاد مرحوم استاد محمدرضا شجریان نیز یافت.
او از مرحوم استاد شجریان به عنوان استاد عزیز خود یاد میکند که ۱۸ سال افتخار شاگردی این شخصیت بزرگ آواز ایرانی را داشته است. او چندین اجرای استاد را هم بازخوانی و در صفحه مجازی خود منتشر کرده است. همچنین در جایی از صفحه وی، از اظهارات پرویز پرستویی مبنی بر اینکه اشخاص میروند و این نظام است که میماند و مورد توجه باید باشد، ذکر خیری میکند.
او معتقد است:«نفرت انگیزترین و زجر آورترین شکنجه برای انسان، این است که از فساد همه چیز آگاه باشد و بر اصلاح هـیچ چیز قادر نباشد !
بله عزیزان این مصیبت کاملا درزمان ما اتفاق افتاده است خدابداداین ملت مظلوم ایران برسد».
تلفیقی از هنر، سیاست، مذهب
آنچه در نوشتهها و سخنرانیهای واعظ اردبیلی یافت میشود، ضمن احترامی که به سلایق متعدد قائل است، اما ذهر آن چیزی را که دریابد درست است و به نفع جامعه ارزیابی میکند، با صداقت و بدون نگرانی از حاشیهسازیها با مخاطبانش در رسانه و منبر مطرح میکند. او برای حضرت علی اکبر نوحه یا آهنگ «قرباغ شکستی» میخواند، در تبیین فرمایشات و مواضع رهبری تلاش میکند، ارادتمند محمدرضا شجریان است، از مسئولین انتقاداتش را علنی مطرح میکند و خلاصه اینکه هنر به او کمک کرده است تا از نوعی استقلال در مواضعش برخوردار باشد. حال ممکن است در مواردی، این نوع اظهارات ناشی از نداشتن مرام و منش ثابت نیز به نظر آید. اما استنباط از نوشتهها و اظهارات وی، جنبه استقلال را برجستهتر میکند؛ چه بسا او در جایی با ما کاملاً موافق است و در جایی دیگر کاملاً مخالف.
محسن واعظی درباره خیلی از موضوعات دیگر مرتبط با موسیقی نیز اظهارات جالب و خاصی دارد که بهتر است بماند برای مصاحبه حضوری و اظهار آن از زبان خود این استاد آواز، مداح اهل بیت، روحانی منبری، فعال هنری. فردی که طبیعتاً بعد از خبرساز شدنش، بیشتر مورد توجه مخاطبان و البته مخالفان و منتقدانش قرار دارد.