خبرگزاری کار ایران

هانی زاده در گفت‌وگو با ایلنا:

نتانیاهو با سفر به واشنگتن به دنبال دور زدن فشار داخلی و خارجی است/ غزه و فرار از تعقیب کیفری محور گفت‌وگو با ترامپ

نتانیاهو با سفر به واشنگتن به دنبال دور زدن فشار داخلی و خارجی است/ غزه و فرار از تعقیب کیفری محور گفت‌وگو با ترامپ
کد خبر : ۱۶۱۸۸۹۰

کارشناس مسائل منطقه گفت: سفر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به واشنگتن و کسب حمایت آشکار رئیس‌جمهوری آمریکا، می‌تواند ابزاری برای تقویت جایگاه متزلزل وی در داخل ساختار قدرت اسرائیل باشد.

حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل سفر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به آمریکا در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: سفر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن برای دیدار با دونالد ترامپ، که دومین سفر او در دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ محسوب می‌شود، با اهداف چندگانه‌ای صورت می‌گیرد که ریشه در شرایط پیچیده داخلی و بین‌المللی اسرائیل دارد. پس از ماه‌ها عملیات نظامی در پی طوفان الاقصی، اقتصاد اسرائیل با چالشی جدی مواجه شده است؛ هزینه سنگین جنگ غزه که بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود، آسیبی جدی بر پیکره اقتصادی این رژیم وارد کرده است. همزمان، انزوای سیاسی فزاینده در سطح افکار عمومی جهان، نتانیاهو را بر آن داشته تا با بهره‌گیری از توان رسانه‌ای و سیاسی لابی صهیونیسم و حمایت ایالات متحده، به دنبال بازسازی حیثیت آسیب‌دیده اسرائیل باشد.

وی ادامه داد: یکی از محورهای کلیدی این سفر، طرح بحث‌برانگیز مدیریت جمعیت غزه است. پس از آنکه ایده اولیه کوچ اجباری اهالی غزه به اردن، که گفته می‌شود طرح مورد حمایت دونالد ترامپ نیز بوده، با واکنش‌های منفی گسترده مواجه شده و عملاً شکست خورد، اکنون طرح جایگزینی مطرح شده که انتقال اهالی غزه به سوریه است. جزئیات این طرح شامل ایجاد یک منطقه حائل به مساحت تقریبی ۷۰۰ کیلومتر مربع در مناطق مرتفع بین جولان اشغالی و سوریه، از جبل‌الشیخ تا درعا، است. به نظر می‌رسد اسرائیل در تلاش است با استفاده از نیروی نظامی و با فرض تداوم یا تشدید بی‌ثباتی در سوریه، این منطقه را که عملاً تحت نفوذ یا اشغال دارد، به محل اسکان جدید حدود دو میلیون نفر از ساکنان غزه تبدیل کند. از جهتی دیگر نتانیاهو در این سفر می‌کوشد موافقت کنگره آمریکا و شخص دونالد ترامپ را برای اجرایی کردن این طرح جلب کند، با این امید که فضای بحرانی و اختلافات داخلی در سوریه، زمینه را برای پیشبرد این هدف فراهم کند؛ طرحی که احتمال می‌رود با چراغ سبز ترامپ و بخش‌هایی از کنگره آمریکا روبرو شود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: موضوعات منطقه‌ای دیگری نیز در دستور کار قرار دارند. مسئله ایران و یمن از اهمیت بالایی برخوردار است. حملات اخیر و تشدید شده آمریکا و انگلیس به مواضع انصارالله در یمن، که گزارش‌ها از تعدد بالای این حملات حکایت دارند، نشان‌دهنده عزم مشترک واشنگتن و تل‌آویو برای تضعیف و خارج کردن انصارالله از مدار محور مقاومت است. طبیعتاً، ایران در صدر اولویت‌های سفر نتانیاهو قرار دارد. او تلاش خواهد کرد تا آمریکا را به ایجاد بحرانی جدید در منطقه و تشدید حداکثری تحریم‌ها علیه ایران ترغیب کند، با این هدف که تهران را وادار به تسلیم در برابر خواسته‌های آمریکا، به‌ویژه در زمینه توقف کامل فعالیت‌های هسته‌ای، کند.

وی افزود: در کنار این اهداف سیاسی و استراتژیک، ابعاد شخصی و حقوقی نیز در این سفر نقش پررنگی ایفا می‌کنند. انتقادات داخلی از نتانیاهو به اوج رسیده و پرونده‌های قضایی علیه او، به‌ویژه پس از اعلام دادستان دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر احتمال صدور احکام جدید علیه مقامات اسرائیلی، او را در تنگنا قرار داده است. این سفر می‌تواند تلاشی برای دور زدن این فشارها و فرار از تبعات حقوقی باشد. از آنجایی که آمریکا عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیست و نتانیاهو دارای تابعیت دوگانه اسرائیلی - آمریکایی است، این گمانه مطرح می‌شود که او در صورت برکناری از نخست‌وزیری، که احتمالش کم نیست، به دنبال استفاده از تابعیت آمریکایی خود برای گریز از تعقیب قضایی دیوان کیفری بین‌المللی است. هدف نتانیاهو این است که ترامپ را متقاعد کند تا با استفاده از اختیارات ریاست‌جمهوری، پس از پایان دوران نخست‌وزیری‌اش، به او نوعی مصونیت سیاسی یا شهروندی کامل اعطا کند تا از تعقیب قضایی بین‌المللی مصون بماند.

هانیزاده در پایان خاطرنشان کرد: همزمان با این سفر، تشدید حملات اسرائیل به غزه و کرانه باختری، و طرح ایجاد گذرگاه امنیتی جدیدی موسوم به «فیلادلفیای دو» در سراسر غزه، نگرانی‌ها را درباره آینده این منطقه افزایش داده است. با توجه به حمایت قاطع دونالد ترامپ از سیاست‌های افراطی نتانیاهو، به نظر می‌رسد کشتار مجدد مردم غزه، نقض توافق‌های آتش‌بس و ممانعت از ورود کمک‌های بشردوستانه، با هماهنگی و کسب مجوز لازم از سوی آمریکا صورت می‌گیرد. ترامپ ظاهراً نگرانی چندانی بابت پیامدهای این اقدامات در افکار عمومی ندارد. با این حال، اختلافات داخلی در میان جریان‌های سیاسی اسرائیل، شرایط را برای نتانیاهو دشوار کرده است. از این رو، سفر به واشنگتن و کسب حمایت آشکار ترامپ، می‌تواند ابزاری برای تقویت جایگاه متزلزل نتانیاهو در داخل ساختار قدرت اسرائیل باشد، حتی اگر به قیمت تداوم ویرانی و کشتار در غزه و تشدید تنش‌ها در منطقه تمام شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز