چراغی در گفتوگو با ایلنا:
اسرائیل و ترکیه بر سر کریدور داوود در سوریه وارد تقابل میشوند/آنکارا در مورد کردهای سوریه با ۲ سناریو روبرو است
کارشناس مسائل سیاسی منطقه گفت: اسرائیل قصد دارد مناطق شمال شرق سوریه را به کردستان عراق متصل کند و زمانی که اسرائیل در این منطقه حضور داشته باشد خطر میتواند به غرب ایران هم سرایت کند.
جلال چراغی، کارشناس مسائل سیاسی منطقه در تشریح ابعاد و دلایل جنگ احتمالی ترکیه و اسرائیل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در وهله اول باید گفت که ترکیه در سوریه در یک باتلاق تمام عیار گرفتار شده است اما ایران برخلاف تمام تحلیلها و اظهارات با هوشمندی کامل از سوریه خارج شد. در سطح دوم باید توجه داشت که اسرائیل به دنبال ارتباط با کردها در نواحی شمال شرقی سوریه است و منتظر بود تا گروههای مسلح تحت حمایت ترکیه بشار اسد را کنار بزنند و پس از آن شهرهای جنوب سوریه مانند قنیطره و درعا را در این به هم ریختگی به نفع خود تصاحب کرد. در این راستا اسرائیل قصد دارد از امتداد مرزهای عراق و اردن تا شمال شرق سوریه و مناطق کردنشین کوریدوری را به نام کوریدور داوود احداث کند. این در حالیست که اکثر میادین نفتی سوریه در شمال و شمال شرق سوریه و دقیقاً در نواحی کرد نشین آن قرار دارد و طی سالهای گذشته نفت سوریه از این منطقه توسط ترکیه به اروپا قاچاق میشد اما با ورود گروههای مسلح به سوریه، در صدد اجرای کریدور داوود برآمد و به دنبال آن هستم با کردها برای ارسال نفت سوریه به اروپا هماهنگ شود.
وی ادامه داد: ترکیه هم از این جهت عصبانی خواهد شد؛ چراکه از این به بعد ممکن است انتقال نفت شمال سوریه به اروپا از طریق کوریدور داوود و توسط اسرائیل انجام شود اما باید بدانیم در امتداد این وضعیت آنکارا به دنبال آن است تا گروههای مسلح کردی در شمال سوریه را از بین ببرد اما در این راستا با مانعی به نام اسرائیل و آمریکا مواجه است. اسرائیل برای انتقال نفت این مناطق و کردستان عراق به اروپا از طریق کوریدور داوود برنامه مشخص دارد و از کردها حمایت خواهد کرد و بدون شک اروپا و آمریکا هم با این طرح موافقت میکنند و حمایت خود از کردهای سوریه را ادامه خواهند داد. در این مسیر تحرکاتی از سوی ارتش آمریکا در پایگاه عین الاسد برخی از نقاط سوریه در این راستا دیده میشود و گفته شده ایالات متحده پایگاه خود در منبج و کوبانی را تقویت کرده تا در نهایت نفت سوریه را که در مناطق شمال شرق این کشور قرار دارد به اسرائیل و سپس اروپا صادر کنند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این مسیر ترکیه دو راه در مقابل خود دارد. نخست اینکه تمام گروههای مسلح کردی و جریانهای سیاسی منتسب به آنها را به هر ترتیب از بین ببرد که بدون شک با واکنش تند ایالات متحده و اسرائیل مواجه خواهد شد و یا اینکه عملاً نسبت به این مسئله بیتفاوت باشد و از سیاست فعلی خود عقبنشینی کند. در این صورت هم اسرائیل فروش نفت سوریه را همانند آنچه که گفته شد اجرایی خواهد کرد و به موازات آن کردهای سوریه به شدت قدرتمند خواهند شد همین موضوع میتواند تبعات زیادی برای ترکیه به بار بیاورد. به همین علت ترکیه ناچار است که رویارویی با کردهای سوریه را در پیش بگیرد که در واقع باید آن را تقابل با اسرائیل بدانیم. اسرائیل در همان روزهای اول ۹۰ درصد زیرساختهای نظامی سوریه را از بین برد؛ چرا که تلآویو اعتقاد دارد ترکیه از جناح اخوانی در سوریه حمایت خواهد کرد و همین موضوع میتواند برای اسرائیل در جنگ احتمالی آتی با ترکیه در سوریه خطرناک باشد و هزینههای بیشتری را بر این رژیم بار کند. اشتباه ترکیه در مقطع کنونی این بود که وارد سناریوی سوریه شد. حضور ایران در سوریه توازن ایجاد کرده بود و خطر بشار اسد برای ترکیه به هیچ وجه همانند وضعیت فعلی نبود و مانع از رشد و توسعه و قدرت گرفتن جریان کردی در شمال شرق این کشور میشد.
چراغی گفت: توجه داشته باشید که مسئولیت تامین امنیت و کنترل اوضاع در زمان بشار اسد به عهده سوریه، روسیه و ایران بود اما حالا باید توجه شود که خطر ایران برای اسرائیل آن هم در سوریه کاملاً کاهش پیدا کرده است و اساساً تهران برای تلآویو در سوریه تهدید به شمار نمیآید. اسرائیل معتقد بود که ایران در سوریه بیخ گوش این رژیم در حال تحرک است و تسلیحات و اقدامات ضد اسرائیلی انجام میدهد و به همین علت اسرائیل دولت آمریکا را برای تحریمهای بیشتر ایران تحت فشار قرار میداد اما حالا این بهانه از رژیم صهیونیستی گرفته شده است. همین موضوع میتواند زمینهای برای گفتگوی ایران و آمریکا محسوب شود و فشارهای اسرائیل در این فرایند کمتر شده است. به همین جهت است که در داخل اسرائیل گفته میشود خطر ایران علیه این رژیم کمتر شده است و خطر جدید و جدی برای آنها ترکیه است که البته این مسئله در میان مدت انجام میشود. اسرائیل قصد دارد مناطق شمال شرق سوریه را به کردستان عراق متصل کند و زمانی که اسرائیل در این منطقه حضور داشته باشد خطر میتواند به غرب ایران هم سرایت کند. در این صورت ایران هم احساس خطر خواهد کرد اما در نهایت خطر اصلی برای ترکیه وجود دارد و اساساً این کشور نه راه پس دارد و نه راه پیش.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در خصوص جنگ احتمالی میان اسرائیل و ترکیه باید به این نکته توجه شود که در وهله اول جنگ مذکور نیابتی و میان کردهای مورد حمایت آمریکا و جریان اخوانی مورد حمایت ترکیه خواهد بود. باید توجه شود که جریان اخوانی در سوریه چندان قدرت زیادی ندارد و به همین دلیل ترکیه باید وارد میدان شود. اسرائیل در این راستا با حمله به زیرساختهای نظامی سوریه به نوعی دولت تحت حمایت ترکیه در دمشق را از حیث تسلیحاتی فلج کرده اما در مقابل کردهای سوریه پیشرفتهترین تسلیحات آمریکا و غرب را در دست دارند. به همین دلیل کردها در این منطقه قدرت خواهند گرفت و ایران هم در این بین از سوریه خارج شد. آینده برای ترکیه در سوریه بسیار مبهم و تیره و تاریک به نظر میرسد و صهیونیستها برای اجرای نقشههای خود از شمال و شمال شرق سوریه خارج نخواهند شد و این به ضرر ترکیه خواهد بود.