۴۲۰پروژه تغذیه مصنوعی برای احیای آبهای زیرزمینی در کشور به اجرا درآمده است
معاون دفتر توسعه نظامهای فنی ـ بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران از اجرای ۴۲۰ پروژه تغذیه مصنوعی از سال ۱۳۹۴ خبر داد و با اشاره به برداشت ۱۴۹ میلیارد مترمکعبی از منابع آب زیرزمینی، این طرح را راهکاری حیاتی برای احیای منابع آب و کاهش بحران آبی کشور دانست.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، حمید رحمانی معاون دفتر توسعه نظامهای فنی ـ بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران، در رویداد تخصصی آبخیزداری و آبخوانداری با محوریت تغذیه مصنوعی؛ اهداف، چالشها و ابزارهای مدیریت هوشمند، به بررسی طرح تغذیه مصنوعی و وضعیت آبهای زیرزمینی در کشور پرداخت.
وی با اشاره به آغاز اجرای طرح تغذیه مصنوعی از سال ۱۳۹۴ این طرح را یکی از راهکارهای احیای منابع آب زیرزمینی دانست که شامل پروژههایی نظیر تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب در دشتهاست.
رحمانی با اشاره به چالش عدم تعادل بین تغذیه و تخلیه آبهای زیرزمینی، از برداشت بیش از ۱۴۹ میلیارد مترمکعب آب از آبخوانهای کشور خبر داد و تأکید کرد: برای رفع این مشکل یا باید تغذیه افزایش یابد یا تخلیه کاهش پیدا کند. تغذیه مصنوعی در این میان، به عنوان یک روش مهم و مؤثر شناخته میشود.
وی با مرور تجربیات جهانی بیان کرد: پروژههای تغذیه مصنوعی در کشورهای مختلف صورت گرفته است، اما در ایران، تأثیر ۲۰ تا ۳۰ درصدی بر بهبود منابع آب زیرزمینی داشته است؛ در کشور ما تاکنون ۴۲۰ پروژه تغذیه مصنوعی اجرا شده که از این میان، ۳۲۳ پروژه به بهرهبرداری رسیده، ۲۹ پروژه در حال اجرا و ۶۸ پروژه در دست مطالعه است.
معاون دفتر توسعه نظامهای فنی ـ بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران به مزایای این طرحها نظیر کمک به پایداری زیستمحیطی، کاهش وابستگی به منابع آب زیرزمینی و تقویت اقتصاد محلی اشاره کرد و در عین حال، محدودیتهایی همچون هزینههای بالا و نیاز به مدیریت مداوم را از چالشهای این طرحها برشمرد.
وی همچنین با اشاره به مصوبه شورای حفاظت منابع آب گفت: به دلیل محدودیتهای مالی، آغاز پروژههای جدید تغذیه مصنوعی متوقف شده و تنها پروژههای ناتمام با توجیه فنی و اقتصادی مجاز به ادامه هستند.
به گفته رحمانی، اعتبار تخصیصیافته برای طرحهای احیا و تعادلبخشی از سال ۱۳۹۴ تاکنون به طور متوسط ۱۸۲ میلیارد تومان در سال بوده که پاسخگوی نیازهای این پروژهها نیست.
در ادامه سخنان رحمانی، بررسی شرایط هیدروژیکی و اثرگذاری کمی و کیفی طرح تغذیه مصنوعی بر منابع آب زیرزمینی مورد توجه قرار گرفت و وی تأکید کرد که در طرحهای احیا و تعادل بخشی، رعایت محدودیتهای اعتباری ضروری است و طرح تغذیه مصنوعی باید در اولویت قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه طرح تعادلبخشی شامل ۱۵ پروژه است که ۱۱ مورد آن تحت نظارت وزارت نیرو قرار دارد، اظهار داشت: هدف اصلی این طرح، کاهش تخلیه آبهای زیرزمینی و افزایش تغذیه آبخوانها است؛ در صورت اثبات اولویت تغذیه مصنوعی در محدودههای اجرای آن، این طرح به عنوان روش اصلی احیا انتخاب خواهد شد.
معاون دفتر توسعه نظامهای فنی ـ بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران در پایان، بر ضرورت بهروزرسانی سیاستهای کلان وزارت نیرو برای تصویب و اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی تأکید کرد و این پروژهها را عاملی کلیدی در بهبود وضعیت منابع آب زیرزمینی، پایداری زیستمحیطی و تقویت اقتصاد محلی دانست.