ایلنا از البرز گزارش میدهد؛
سوخت مازوت یار جدا نشدنی با آلودگی هوا و خاک/تداوم آلودگی هوا، مدارس را به تعطیلی کشاند/ افزایش ۱۵ درصدی مراجعه بیماران تنفسی به مراکز درمانی البرز
کمبود گاز طبیعی مهمترین چالش سه دولت اخیر بود که با شروع فصل سرما طی چند سال گذشته با آن روبرو شدند. دو راه پیش روی این دولتها بود؛ «قطعی برق» در راستای کاهش مصرف انرژی برق و یا استفاده از سوخت «مازوت» در نیروگاه ها با هدف تولید برق مورد نیاز کشور. انتخاب بین این دو گزینه، انتخاب بین «بد» و «بدتر» بود که بنا بر سیاست دولت ها، گزینه بد از بدتر جای تردید و سئوال بود که کدام راهکار (قطعی برق و سوخت آلوده) چالش کمتری پیش روی دولت و مردم، قرار خواهد داد.
به گزارش ایلنا از البرز، هوای پاک از ضروریترین نیازهای هر انسان است لذا کیفیت هوایی که تنفس میکنیم از اهمیت ویژهای برخوردار است اما در سالهای اخیر با شروع شدن فصل سرما مشکل آلودگی هوا بیش از گذشته، شهروندان شهرها و کلانشهرها را دچار آسیب کرده است.
گاز طبیعی، سوخت اصلی نیروگاههاست. با افزایش میزان مصرف گاز خانگی در ماههای سرد سال، استفاده از سوخت بد نام «مازوت» که بسیار ارزان است در نیروگاهها و صنایع پتروشیمی نیز افزایش پیدا کند اما سوزاندن مازوت و گازوئیل، منجربه آلودگی هوا، مختل شدن زندگی و بهخطر افتادن سلامت مردم میشود.
آلودگی هوا بعد از دخانیات، دومین عامل مرگ ناشی از بیماریهای غیر واگیردار محسوب میشود. در این راستا در اثر سوخت مازوت، دیاکسید گوگرد از حد نرمال (10ppb) فراتر رفته و تداوم این گاز سمی سلامت انسان را تهدید میکند.
سوخت مازوت علاوه بر آلودگی هوا به خاک نیز آسیب وارد میکند
یکی از کارشناسان محیط زیست در گفت وگو با ایلنا به افزایش «وارونگی دما» در فصل سرما اشاره کرد و گفت: این پدیده برخلاف حالت طبیعی با افزایش ارتفاع، دما نیز زیاد میشود.
وی افزود: وارونگی دما اغلب باعث میشود ارتفاع آلودگی هوا در سطح بالا کاهش یافته و به زمین نزدیک شود که با تجمیع دیگر آلایندههای سطح شهر همچون آلاینده حاصل از سوخت بنزین در خودرو و یا سوخت واحدهای تولیدی و… به شکل لایهای از غباری کثیف در سطح زمین ایجاد میشود.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد: در چنین شرایطی اگر بارش باران داشته باشیم به صورت باران اسیدی خواهد بود که باعث میشود که فلزات سنگین در خاک رسوب کرده و فرسایش خاک حاصل شود. در این شرایط، خاک توان نگهداری ریشه گیاهان را نخواهد داشت، بدین ترتیب با سست شدن و نابودی پوشش گیاهی، وقوع سیل ممکن است با کمترین بارش باران نیز حادث شود.
وی با اشاره به عواقب سوخت مازوت در نیروگاهها گفت: زایلین و بنزن از جمله ترکیبات حاصل از سوزاندن مازوت است که اگر به همراه باران وارد خاک شود بیش از ۱۰ سال ماندگاری طولانی خواهد داشت.
این کارشناس گفت: مصرف متعادل مازوت در دنیا ۱۲ درصد است اما پیش از این با مصرف روزانه حدود ۳۲ میلیون لیتر مازوت در نیروگاهها، مصرف در کشور ما به ۲۵ درصد نیز رسیده بود.
اثرات سوخت مازوت بر سلامتی شهروندان
شهرام صیادی رئیس دانشگاه علوم پزشکی البرز هم در گفت وگو با ایلنا با اشاره به افزایش آلاینده ها، اظهار داشت: با توجه به آلودگی هوا در روزهای اخیر حدود ۱۵ درصد مراجعه به مراکز درمانی بیشتر شده است.
وی افزود: در شرایط فعلی آمبولانس اورژانس در سطح شهر حضور دارند و چنانچه شهروندی نیاز به فوریت پزشکی داشته باشد اما تا کنون مورد فوتی گزارش نشده آشت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی به شهروندان توصیه کرد که در شرایط آلودگی هوا بهتر است تنها در موارد ضروری از منزل خارج شد و باید در صورت نیاز، حتماً از ماسک استفاده شود. گروههای حساس مانند کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماری زمینهای که در معرض خطر بیشتری هستند، باید مراقب سلامت خود در روزهای آلوده باشند.
کنترل آلودگی هوا مدیریت میشود
قربانعلی محمدپور رودپشتی، سرپرست اداره کل حافظت از محیط زیست استان البرز نیز در گفت وگو با ایلنا در ارتباط با چگونگی مدیریت با آلودگی هوا اظهار کرد: به دنبال هشداری که از اداره کل هواشناسی استان داشتیم، جلساتی در استانداری البرز برگزار شد و در خصوص تمدید شرایط پایداری هوا و احتمال افزایش غلظت آلایندهها ۱۶ ایستگاههای سنجش وضعیت جوی استان نشان میداد که غلظت آلاینده در حال افزایش است.
وی با اشاره به آلودگی گسترده در سطح البرز بجز شهرستان طالقان و بخش آسارا، افزود: مهمترین تصمیمی که گرفته شد بحث تعطیلی پیش دبستانیها و مدارس استثنایی بود و همچنین موافقت ادارات با درخواست مرخصی والدین آنها حالا والدین بچههای مهد کودک رو بیشتر دبستانیها و مدارس استثنایی برای روزهای شنبه یکشنبه بوده است.
محمدپور گفت: مقرر شد فقط کلاسهای مقطع ابتدایی به مدت دو روز ۱۷ و ۱۸ آذر غیر حضوری باشد که با تداوم آلودگی هوا، تمامی مقاطع تحصیلی مدارس به مدت دو روز ۱۸ و ۱۹ آذر غیر حضوری شد.
این مسئول گفت: همچنین مقرر شد پلیس راهور، مانع تردد تمام وسایل نقلیه موتوری دودزا و فاقد معاینه فنی باشد و برای خودرو متخلف با پلاکهای شخصی، عمومی و دولتی اعمال قانون شود.
تعطیلی موقت پروژههای عمرانی
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز با اشاره به تعطیلی موقت پروژههای عمرانی، ادامه داد: فعالیتهای عمرانی که میتواند منجر به تشدید آلودگی هوا باشند موقتاً منع فعالیت شدند. به شهرداریها نیز تذکر داده شده که از هرگونه سوزاندن شاخ و برگ درختان در شهرها و روستای استان توسط عوامل شهرداریها و دهیاری جلوگیری شود.
وی از تعطیلی اجباری واحدهای تولیدی نیز نام برد و ادامه داد: تعطیلی موقت واحدهای صنعتی و کارخانه و مراکزی که در تشدید آلودگی هوا تاثیر داشتند و تاکید کردیم تشدید برخورد با واحدهای تولید آلاینده در رصد و پایش متوالی انجام شود. البته این موضوع همیشه رصد میشود اما در این فصل سرما رصدها و پایشها و برخوردهای جدیتری نسبت به ایام گذشته دنبال خواهد شد.
مازوت در البرز میسوزد
محمدپور در پاسخ به سئوال ایلنا مبنی بر صحت سوخت مازوت در نیروگاه منتظر قائم و سیمان آبیک گفت: از چهارشنبه گذشته تا کنون ترکیبی از مازوت و گاز مصرف میشود ولی گزارشهایی که از واحد نیروگاه و از کارخانه سیمان داریم رعایت استاندارد است.
وی ادامه داد: وضعیت سوخت در کارخانه سیمان آبیک در کنترل است و میزان آلاینده خروجی به صورت آنلاین تحت نظارت مستقیم همکاران اداره کل حفاظت محیط زیست است. در صورت مشاهده تخلف قطعا اعمال قانون خواهد شد.
سوخت مازوت در نیروگاه منتظر قائم پایش آنلاین ندارد
این مسئول گفت: برای نیروگاه منتظر قائم هنوز سیستم پایش آنلاین نداریم و همکاران ما به صورت ایستگاه سنجش دستی کل منطقه را به صورت محیطی رصد میکنند که دود خروجی دودکشها چه تاثیری بر محیط دارد.
وی با تاکید اینکه لازم است سیستم آنلاین پایش دود خروجی در نیروگاه منتظر قائم فردیس نصب شود، ادامه داد: امیدواریم برای رفع دغدغه مردم، سیستم آنلاین نصب شود که بتوانیم سوخت نیروگاه را رصد کنیم. این مطالبه ما است و به این موضوع تاکید داریم.
نیروگاهی که سوخت زمستانش دغدغه مردم است
نیروگاه منتظر قائم شامل یک نیروگاه حرارتی بخار و یک نیروگاه حرارتی سیکل ترکیبی است. نیروگاه حرارتی شامل ۴ واحد بخار ۱۵۶٫۲۵ مگاواتی و نیروگاه سیکل ترکیبی شامل ۶ واحد گازی و سه واحد بخار سیکل ترکیبی است. مجموعه نیروگاه منتظرقائم واقع در کیلومتر ۷ جاده کرج - ملارد از شهریور ۱۳۵۰ تاسیس و تاکنون فعال است.
این نیروگاه یکی از نیروگاههای ایران با ظرفیت تولید ۱۶۰۰مگاوات است که شامل ۴ واحد بخاری ۱۵۶٫۲۵ مگاواتی ساخت جنرال الکتریک است. که ۶ واحد گازی GE-F9 و ۳ واحد بخار سیکل ترکیبی Siemens به نیروگاه اضافه شده است
در چند سال اخیر و با کمبود گاز طبیعی، طی چندین مرحله و برای ادامه فعالیت این نیروگاه در تولید برق، مازوت به عنوان سوخت مصرفی این نیروگاه محسوب شد که دود سفید حاصل از سوخت کثیف به وضوح نمایان بود و روشن بود که دلایل عمده تیرگی هوای آلوده البرز از کجا نشأت میگیرد!
گزارش: معصومه امین زاده