در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
واکنش سازمان نظام پزشکی به درگذشت دکتر درخش/ خروجی کارگروه پیشگیری از خودکشی رزیدنتها چه بود؟
معاون آموزشی سازمان نظام پزشکی به درگذشت دکتر درخش در اثر اقدام به خودکشی در پی تحمل فشارهای سنگین کاری و آزارهای محیطی در بیمارستان واکنش نشان داد و جلوگیری از تبدیل رزیدنتی به شغل توسط کمیسیون تلفیق مجلس در بودجه ۱۴۰۴ را ظلم بزرگی در حق دستیاران دانست.
بابک شکارچی، معاون آموزشی سازمان نظام پزشکی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در واکنش به خودکشی دکتر فرشاد درخش؛ رزیدنت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در پی تحمل فشارهای سنگین کاری و آزارهای محیطی در بیمارستان گفت: رزیدنتهای ما شرایط سختی دارند، این را میدانم، اما اینکه رزیدنتها ۳۰ کشیک ۲۴ ساعته پشت سر هم داشته باشند، طبق آئیننامه دستیاری غیرقانونی است و چنین چیزی نداریم، البته شاید منظور این بوده که ایشان کشیکهای ۳۰ ساعته دادهاند که خب، اصلاً روتین کشیک این است.
حذف مزایای شغلی دستیاران پزشکی از لایحه بودجه ۱۴۰۴؛ اجحاف در حق دستیاران
وی با اشاره به حذف موضوع مزایای شغلی دستیاران پزشکی از لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: این تصمیم اجحاف در حق، دستیاران است، ما الان نزدیک به ۱۰۰ هزار پزشک عمومی فعال داریم که از این صد هزار، ۶۰ هزار نفرشان قابلیت ورود به دوره دستیاری را دارند و این در حالی است که در رشتههای اطفال و بیهوشی و طب اورژانس اصلاً ظرفیتمان پر نمیشود و این قانون میتوانست کمک کند که علاقهمندی بیشتر شود و در این رشتهها هم دستیار داشته باشیم و همکاران هم فکر میکردند که دیگر قرار نیست در این چهار سال مورد سوءاستفاده قرار بگیرند و ظلمی به آنها بشود، اما متأسفانه این موضوع رد شد و باید تلاش کنیم که در بودجه ۱۴۰۴ بماند و به قانون دائمی تبدیل شود تا بتوانیم همکارانی که به فعالیت میپردازند را حفظ کنیم.
معاون آموزشی سازمان نظان پزشکی سپس در پاسخ به این سوال که آیا در بعضی موارد با رفتارهای غیرمنصفانه، مثلاً تعیین شیفت سنگین توسط سالبالاییها، با رزیدنتهایی که تازهتر آمدهاند، مواجه نیستیم؟ گفت: ما در مورد اینکه بعضی وقتها، دستیاران با هم رفتار خوبی ندارند و کشیک اضافه میگذارند، گزارش داشتیم، اما در این حد نبوده است. به عنوان مثال، یک مورد گزارش شد در مرکزی برخوردهای درستی صورت نمیگیرد، ماجرا را پیگیری کردیم و کشیک اضافه در برچیده شد و آن رفتارها نیز درست شد، ولی بهصورت کلی شرایط رزیدنتی شرایط سختی است.
وی افزود: اگر شرایط را درست نکنیم، اوضاع مثل دریاچه ارومیه میشود، دریاچهی ارومیه مگر یکشبه خشک شد؟ نه، سالها ما به آن بیتوجهی کردیم و نتیجهاش این شد و آسیبی که دریاچه دیده، حالا حالاها درست نمیشود. بنابراین اتفاقی که برای پزشکی ایران خواهد افتاد، یکشبه نمیافتد.
خروجی کارگروه پیشگیری از خودکشی رزیدنتها چه بود؟
شکارچی همچنین در پاسخ به این پرسشی درباره خروجی کارگروه پیشگیری از خودکشی رزیدنتها که سال گذشته در سازمان نظام پزشکی تشکیل شد، گفت: خوشبختانه در این کارگروه همه بخش ها مشارکت کردند. حتی از قوه قضائیه، دادستانی کشور، سازمان پزشکی قانونی، وزارت بهداشت و فرهنگستان علوم پزشکی در این کارگروه عضویت داشتند و آمدند و در نهایت ماحصل همه اینها یک برنامه عملیاتی برای پیشگیری از اقدام به خودکشی دستیاران بود. این برنامه عملیاتی تقدیم وزارت بهداشت شده و ما منتظر هستیم که این وزارتخانه اجرای این برنامه را آغاز کند. ما نمی گوییم برنامه کامل است، اما فکر میکنم کاملترین برنامهای است که تا الآن در خصوص رسیدگی به وضعیت دستیاران در چند قسمت مختلف ارائه شده است.
وی تصریح کرد: اهداف کوتاهمدت و بلندمدت دیده شده، فعالیتها مشخص و زیر فعالیتها نیز تعریف شدهاند. انتظار ما این است که وزارت بهداشت این برنامه را در دستور کار خود قرار دهد، زیرا دستیاران در واقع همه زیرمجموعه وزارت بهداشت هستند و این برنامه میتواند برای بهبود وضعیت دستیاران کمک زیادی کند.
هر سال برای افزایش حقوق دستیاران با چالش مواجه هستیم
معاون آموزشی سازمان نظام پزشکی در پاسخ به این پرسش که این برنامه چه زمانی به وزارت بهداشت ارائه شده است؟ گفت: برنامه را حقیقتاً ما میخواستیم با نامه رسمی در دوره قبل ارسال کنیم، اما دیدیم که تغییر و تحولات وجود دارد. منتظر ماندیم و در نهایت به وزارت جدید تقدیم کردیم؛ یعنی همین اوایل پاییز امسال برنامه از طرف سازمان نظام پزشکی و از طریق این کارگروه ارائه شده است. البته در نوشتن این برنامه، همکاران وزارت بهداشت هم حضور داشتند و مشارکت کردند. منتها چون قسمت اصلی اجرا به حیطه خود نظام پزشکی برمیگردد، ما آن را تقدیمشان کردیم تا خودشان چکشکاریهای نهایی را انجام دهند و آن را عملیاتی کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون وزارت بهداشت این برنامه را عملیاتی کرده است؟ گفت: وزیر بهداشت خیلی زحمت کشیدند تا دستیاری شغل شود و در همین اواخر مهرماه رسما خبرش را اعلام کردند که توانستند بالاخره موافقت را کسب کنند. متأسفانه کمیسیون تلفیق گفتند که رد شده است و این در حالی است که شغل تلقی شدن دستیاری یکی از اهداف اصلی بود که ما در آن برنامه دیده بودیم، چون وقتی که شغل میشود، به طور خودکار خیلی از مشکلاتش حل میشود. ما دیگر هر سال لازم نیست که برای افزایش حقوق دستیاران چالش داشته باشیم و همانگونه که حقوق بقیه افزایش پیدا میکند، حقوق دستیاران هم اضافه میشود و بیمه برایشان برقرار میشود، سنواتشان نیز به آنها تعلق میگیرد. بالاخره این افراد هویت پیدا میکنند و دیگر به عنوان یک سری کارگر روزمزد به آنها نگاه نمیشود.