خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

نمونه‌برداری مداوم ۱۹ محصول پرمصرف کشاورزی در سطح میادین میوه و تره بار

نمونه‌برداری مداوم ۱۹ محصول پرمصرف کشاورزی در سطح میادین میوه و تره بار
کد خبر : ۱۵۲۱۵۳۱

مدیر گروه سیاست‌های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور گفت: در حال حاضر معاونت‌های غذا و دارو در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بطور مرتب از ۱۹ محصول پرمصرف کشاورزی در سطح میادین میوه و تره بار نمونه برداری کرده و میزان باقیمانده سموم دفع آفات، فلزات سنگین و نیترات در محصولات مذکور اندازه گیری شده و سپس گزارشات به وزارت جهاد کشاورزی جهت انجام اقدامات لازم ارسال می‌شود.

«زهرا عبداللهی» مدیر گروه سیاست‌های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور در خصوص سلامت محصولات کشاورزی به خبرنگار ایلنا گفت: سلامت محصولات کشاورزی یک موضوع اولویت دار است که در سند ملی امنیت غذایی که به تصویب رسیده، مورد تاکید قرار گرفته است. در خصوص سلامت محصولات کشاورزی دو مسئله مهم وجود دارد؛ اولین مسئله استفاده درست از سموم دفع آفات، کود‌های شیمیایی و کنترل و پایش فلزات سنگین در سبزی، صیفی و میوه‌هاست تا اطمینان حاصل شود که سبزیجات، صیفی‌جات و میوه‌هایی که مردم مصرف می‌کنند به لحاظ باقی مانده سموم، میزان نیترات و فلزات سنگین آلودگی نداشته باشند.

او افزود: مسئله دیگری که برای ارتقا سلامت محصولات کشاورزی اهمیت دارد، سالم‌سازی آبیاری مزارع است. مثلا فاضلاب نباید وارد آب کشاورزی شود. در این مورد دستگاه‌های اجرای ذیربط مانند وزارت نیرو، آب و فاضلاب و سایر دستگاه‌های مربوطه باید برای جلوگیری از آلوده شدن آب‌های کشاورزی به وظایف و تکالیفی که در سند ملی امنیت غذایی تاکید شده است، عمل کنند.

عبداللهی تصریح کرد: در حال حاضر معاونت‌های غذا و دارو در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بطور مرتب از ۱۹ محصول پرمصرف کشاورزی در سطح میادین میوه و تره بار نمونه برداری کرده و میزان باقیمانده سموم دفع آفات، فلزات سنگین و نیترات در محصولات مذکور اندازه گیری شده و سپس گزارشات به وزارت جهاد کشاورزی جهت انجام اقدامات لازم ارسال می‌شود. همچنین اقدامات انجام یافته توسط سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی از طریق دبیرخانه در دست پیگیری است. براساس گزارشات سازمان غذا و دارو، میزان باقیمانده سموم دفع آفات، نیترات و فلزات سنگین در محصولات در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ کمتر بوده است.

عبداللهی تاکید کرد: البته اجرای موثر‌تر این برنامه مستلزم حمایت بیشتر دولت از دستگاه‌های اجرایی ذیربط از جهت تامین منابع مورد نیاز اعم از منابع مالی، نیروی انسانی، خرید استاندارد سموم و تجهیز آزمایشگاه‌های کشور و… است. دبیرخانه با تشکیل کمیته فنی ارتقاء سلامت محصولات کشاورزی با مشارکت وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ملی استاندارد ایران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت از محیط زیست رصد اقدامات و چالش‌های اجرایی و پیگیری برای رفع چالش‌ها را به عهده دارد.

عبداللهی در پاسخ به این سوال که علت مرجوعی برخی محصولات غذایی صادراتی چیست؟ گفت: علت این امر مربوط به تفاوت استاندارد کشورها است. علاوه بر استانداردهای بین المللی، استانداردهای ملی برای هر محصول را سازمان استاندارد ملی ایران تدوین می‌کند. در خصوص صادرات این نکته مطرح است که گاهی استانداردی که برای یک محصول در کشور ما تعریف می‌شود، با استاندارد همان محصول در کشور دیگر متفاوت است. به همین علت بعضا محصولی که به کشور دیگر صادر می‌شود، برگشت داده می‌شود، اما به این علت نیست که آن محصول آلوده باشد.

وی ادامه داد: بعضا استاندارد‌های ملی از استانداردهای بین المللی سخت گیرانه‌تر است، چرا که سلامت افراد مهم است. به طور مثال در زمینه آرسنیک برنج، استانداردهای داخلی سخت‌تری نسبت به استانداردهای بین المللی وجود دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز