خبرگزاری کار ایران

مهما‌ن‌پرست در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد؛

بررسی ابعاد توافق آتش‌بس در غزه/ نقشه‌ اسرائیلی‌ها برای اداره غزه توسط جنبش فتح شکست خورد

بررسی ابعاد توافق آتش‌بس در غزه/ نقشه‌ اسرائیلی‌ها برای اداره غزه توسط جنبش فتح شکست خورد
کد خبر : ۱۵۸۴۴۷۷

دیپلمات وزارت امور خارجه گفت: وقتی حماس طرف توافق در این توافق‌نامه آتش‌بس است، یعنی حماس وجود دارد و به رسمیت شناخته شده است و از طرف دیگر، آن نقشه‌ای که اسرائیلی‌ها داشتند که فتح را مسئول اداره منطقه غزه کنند و این که اسرائیلی‌ها بخواهند در غزه حضور داشته باشند، شکست خورد. آن‌ها نتوانستند گروگان‌های خود را در زمان جنگ و با فشار نظامی و کشتار مردم، آزاد کنند. در آخر آن‌ها مجبور شدند توافق کنند که در مقابل هر اسرائیلی ۳۵ نفر از مبارزین فلسطینی را آزاد کنند. این موضوعات نشان‌دهنده این بود که اسرائیل به اجبار توافق را می‌پذیرد.

رامین مهمان‌پرست سخنگوی سابق وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با ارزیابی خود از توافق آتش‌بس غزه، علل رسیدن به این توافق و نتیجه‌ای که در خاورمیانه خواهد داشت، تصریح کرد: داستانی که در غرب آسیا در ۱۶ ماه گذشته شاهد بودیم، نشان‌دهنده این بود که اسرائیلی‌ها با کمک کشورهای غربی، به‌خصوص آمریکا، به دنبال طراحی جدیدی در منطقه بودند که در آن شرایط اسرائیل ارتباطش با کشورهای عربی منطقه به‌صورت عادی برقرار شود و قدرت مانور بیشتری داشته باشد. به خاطر جنایت‌هایی که اسرائیل در حق فلسطینی‌ها مرتکب شده داستان طوفان‌الاقصی، اعتراض فلسطینی‌ها و عکس‌العملشان پیش آمد و از این اتفاق نتانیاهوی جنایتکار و تیمش سعی کردند، سوءاستفاده کنند و یک کشتار غیرانسانی را در دستور کار قرار دادند. هم‌زمان اعلام کردند که بهترین فرصت است که حماس را نابود کنیم و تمام آن تونل‌های زیرزمینی را از بین ببریم و گروگان‌های هفت اکتبر را خودمان آزاد کنیم و در منطقه، مقاومت را به‌عنوان یک مانع از پیش رو برداریم.

اتفاقاتی که در طول ۱۶ ماه گذشته شاهد بودیم، اوج جنایات و رفتار وحشیانه اسرائیلی‌ها بود

وی ادامه داد: اتفاقاتی که در طول ۱۶ ماه گذشته شاهد بودیم، اوج جنایات و رفتار وحشیانه از طرف اسرائیلی‌ها بود که با حمایت و کمک آمریکایی‌ها و بعضی کشورهای اروپایی انجام شد. این مسئله افکار عمومی مردم دنیا را دچار یک عکس‌العمل شدید کرد. آن‌ها نسبت به حقانیت فلسطین و جنایات اسرائیل بیشتر آگاه شدند و کشورهای حامی اسرائیل را حتی در آمریکا محکوم کردند.  اسرائیلی‌ها برای اینکه از این وضعیت خود را خلاص کنند، از هر برگی که در دست داشتند استفاده کردند. از افراد نفوذی برای شناسایی محل فرماندهان مقاومت استفاده و شهادت آنها را به‌عنوان یک دستور کار دنبال کردند. داستان پیجرها، حمله به جنوب لبنان و بحث‌هایی که فکر می‌کردند شاید بتوانند در مقابل وضعیتی که در آن هستند با این کشتار رهایی پیدا کنند و کار را یکسره کنند.

محور مقاومت در منطقه باعث شد اسرائیل دچار وضعیت فرسایشی شود

این دیپلمات وزارت امور خارجه با بیان اینکه مقاومت مردم فلسطین، حماس و همچنین حزب‌الله، حوثی‌ها در یمن و حشد الشعبی در عراق، باعث شد که نیروهای اسرائیلی دچار یک وضعیت فرسایشی شوند، عنوان کرد: صهیونیست‌ها عادت به درگیری‌های بلندمدت نداشتند. اعتراضات داخل اسرائیل نیز گسترش پیدا کرده بود. آن‌ها می‌دانستند که نتانیاهو برای اینکه از محکومیتی که در داخل اسرائیل دچارش شده رهایی پیدا کند و از دادگاه بین‌المللی که او و گالانت را به‌عنوان جنایتکار جنگی می‌شمرد، جنگ را ادامه می‌دهد و به هیچ‌کدام از اهدافی هم که اعلام کرده بود، دسترسی پیدا نکرده است. بنابراین، یک بحران داخلی نیز در اسرائیل وجود داشت.

وی با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، بیان کرد: وقتی آقای ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور برگزیده شد، اعلام کرد اولویت اصلی آمریکا رقابت اقتصادی با چین است و تا وقتی ایشان می‌خواهد اداره کشور آمریکا را به‌دست بگیرد، باید بحران خاورمیانه و بحث روسیه و اوکراین تمام شده باشد، زیرا این بحران‌ها هزینه‌های سنگینی به آمریکا تحمیل می‌کرد و هدف اصلی که کنترل چین بود را تحت‌الشعاع قرار می‌داد. در همین زمان فرصتی پیش آمد برای نتانیاهو که در این فرصت اگر بتواند کار را یکسره کند، بنابراین شدت جنایت را افزایش داد.

جبهه مقاومت، مقاومت کرد و اسرائیل مجبور به عقب‌نشینی شد

مهمان‌پرست افزود: با نزدیک شدن به زمان شروع به کار دولت جدید آمریکا، دیگر نتانیاهو فرصت دیگری نداشت. نتوانسته بود جبهه مقاومت را از بین ببرد و همچنان ناامنی در سرزمین‌های اشغالی وجود داشت. شهرک‌نشین‌های شمال اسرائیل نتوانسته بودند به محل اقامت خود بازگردند. گروگان‌هایی که حماس از آن‌ها گرفته بود، آزاد نشده بودند و از طرف دیگر تهدید و فشارهای دولت ترامپ قبل از شروع به کار، اسراییل را مجبور کرد که این آتش‌بس را بپذیرد. به همین دلیل مورد هجمه در داخل اسرائیل قرار گرفت که این بزرگترین شکست اسرائیل بوده و این مسئله نشان‌دهنده این بود که جبهه مقاومت که شهدای زیادی را تقدیم دفاع از سرزمین خود کرده بود، توانست مقاومت کند و اسرائیل را مجبور به عقب‌نشینی کند.

این توافق را باید یک شکست برای اسرائیل تلقی کرد

این کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه در رابطه با آینده حماس، اظهار کرد: وقتی حماس طرف توافق در این توافق‌نامه آتش‌بس است، یعنی حماس وجود دارد و به رسمیت شناخته شده است و از طرف دیگر، آن نقشه‌ای که اسرائیلی‌ها داشتند که فتح را مسئول اداره منطقه غزه کنند و این که اسرائیلی‌ها بخواهند در غزه حضور داشته باشند، شکست خورد. آن‌ها نتوانستند گروگان‌های خود را در زمان جنگ و با فشار نظامی و کشتار مردم، آزاد کنند. در آخر آن‌ها مجبور شدند توافق کنند که در مقابل هر اسرائیلی ۳۵ نفر از مبارزین فلسطینی را آزاد کنند. این موضوعات نشان‌دهنده این بود که اسرائیل به اجبار توافق را می‌پذیرد. به این دلیل که به اهداف خود نرسیده است، این توافق را باید یک شکست برای اسرائیل تلقی کرد.

هر بخش از مقاومت می‌تواند به یک تشکیلات سیاسی تاثیرگذار در کشور خودش و منطقه تبدیل شود

وی خاطرنشان کرد: در طرف مقابل فلسطینی‌ها با چنگ و دندان جنگیدند و شهدایی از نفرات بی‌گناه و غیر نظامی دادند ، افکار عمومی جهان به مظلومیت مردم فلسطین و جنایات اسرائیل پی برد و نهایتا با شروطی که حماس داشت، آتش بس توافق شد. این نشان می‌دهد جبهه مقاوت در آینده در کشورهای مختلف هویت خود را حفظ خواهد کرد و آن‌ها به یک واقعیت تاثیرگذار در معادلات منطقه‌ای تبدیل شده‌اند که البته به نظر می‌رسد در این دوران که بحث ثبات امنیت در منطقه محور اصلی کشورهای تاثیرگذار باشد، یک فرصتی به وجود آمده است که جبهه مقاومت به یک تشکیلات سیاسی تاثیرگذار تبدیل شود که هر کدام در کشور خودشان به یک جریان سیاسی قدرتمند مردمی تبدیل شوند و در معادلات کشور خودشان و منطقه نقش جدی ایفا کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز