قطع دسترسی فلسطینیها به آب؛ جنایتی علیه بقا
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی اسرائیل را به اعمال سیاستهای عمدی برای محروم کردن فلسطینیهای غزه از دسترسی به آب پاک و کافی متهم کرده است. این گزارش تأکید میکند که این اقدامات به مرگ و شیوع گسترده بیماریها در میان جمعیت بیش از ۲.۳ میلیون نفری غزه منجر شده و طبق کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸، بهعنوان «جنایت نسلکشی» شناخته میشود.
سازمان دیدهبان حقوق بشر، اسرائیل را به «ارتکاب اعمال نسلکشی» متهم کرده و خواستار اعمال تحریمهای هدفمند از سوی جامعه بینالمللی علیه این رژیم شده است.
محدودیت دسترسی به آب برای فلسطینیها
«الجزیره» نوشت: این سازمان در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر شد، اعلام کرد که از اکتبر ۲۰۲۳، همزمان با آغاز حمله نظامی اسرائیل به غزه، مقامات اسرائیلی بهصورت عمدی دسترسی فلسطینیها به آب پاک و کافی برای بقا در نوار غزه را محدود کردهاند.
«لاما فقیه»، مدیر بخش خاورمیانه دیدهبان حقوق بشر، در یک کنفرانس خبری گفت: «یافتههای ما نشان میدهد که اسرائیل با محروم کردن فلسطینیهای نوارغزه از آب مورد نیاز برای بقا، بهطور عمدی آنها را میکشد.»
این گزارش ۱۸۴ صفحهای توضیح میدهد که اسرائیل چگونه جریان آب لولهکشی به غزه را قطع کرده، تأمین برق لازم برای فعالیت پمپهای آب را متوقف ساخته و سوخت مورد نیاز برای راهاندازی ژنراتورها در نبود برق را مسدود یا محدود کرده است. علاوه بر این، گزارش نشان میدهد که اسرائیل مانع ارسال مواد مرتبط با آب و کمکهای بشردوستانه توسط آژانسهای سازمان ملل و سازمانهای امدادرسانی شده است.
تخریب زیرساختهای حیاتی
تحلیل تصاویر ماهوارهای این سازمان نشاندهنده تخریب گسترده زیرساختهای آب و فاضلاب است. این تخریب شامل «تخریب عمدی و سیستماتیک صفحات خورشیدی تأمینکننده برق چهار تصفیهخانه فاضلاب از مجموع شش تصفیهخانه غزه توسط نیروهای زمینی اسرائیل و همچنین فیلمبرداری سربازان اسرائیلی از نابودی یک مخزن اصلی آب» بوده است.
مرگ و بیماری ناشی از کمبود آب
در نتیجه، فلسطینیهای ساکن غزه در بسیاری از مناطق تنها به چند لیتر آب در روز دسترسی داشتند، که این مقدار بسیار کمتر از حداقل ۱۵ لیتر مورد نیاز برای بقا است. بخش زیادی از جمعیت بیش از ۲.۳ میلیون نفری غزه حتی از همین مقدار حداقلی آب نیز محروم بودهاند، و این وضعیت منجر به مرگ و شیوع گسترده بیماریها شده است.
بر اساس این گزارش، این سیاستها طبق کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸، «اعمال نسلکشی» تلقی میشود. در این گزارش آمده است که «مقامات اسرائیلی بهطور عمدی شرایط زندگیای را بر جمعیت فلسطینی در غزه تحمیل کردهاند که هدف آن نابودی فلسطینیها است.»
واکنش اسرائیل به اتهامات
اسرائیل بارها هرگونه اتهام نسلکشی را رد کرده و ادعا کرده است که پس از حملهای که توسط حماس از غزه در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ انجام شد، حق دفاع از خود را دارد.
روز پنجشنبه، رژیم اسرائیل گزارش دیدهبان حقوق بشر را رد کرده و آن را «دروغهای وحشتناک» توصیف کرد.
اثبات جنایت نسلکشی علیه مقامات اسرائیلی در دادگاههای بینالمللی نیازمند ارائه شواهدی مبنی بر قصد ارتکاب این جنایت است. کنوانسیون نسلکشی، که پس از هولوکاست یهودیان توسط نازیها تصویب شد، نسلکشی را بهعنوان «اعمالی که با قصد نابودی کامل یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام میشود» تعریف کرده است.
این گزارش به اظهارات برخی مقامات ارشد اسرائیلی اشاره میکند که نشاندهنده «تمایل آنها برای نابودی فلسطینیها» است. این موضوع موجب شده که محرومیت فلسطینیها از آب پاک «ممکن است بهعنوان جنایت نسلکشی در نظر گرفته شود».
نقض دستورات بینالمللی
گزارش همچنین تاکید دارد که اسرائیل دستورات موقتی دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) را که در ژانویه ۲۰۲۴ صادر شده بود، نقض کرده است. این دستورات بخشی از پروندهای است که توسط آفریقای جنوبی مطرح شده و اسرائیل را به نقض کنوانسیون نسلکشی متهم میکند. دیوان از اسرائیل خواسته بود تا ارائه خدمات اساسی و کمکهای بشردوستانه را ممکن سازد تا نشان دهد قصد نسلکشی ندارد
درخواست اقدام از جامعه بینالمللی
دیدهبان حقوق بشر از جامعه بینالمللی خواسته است تا با اعمال «تحریمهای هدفمند، تعلیق انتقال تسلیحات و کمکهای نظامی و بازبینی توافقات تجاری و سیاسی دوجانبه» اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا به دستورات موقت دیوان بینالمللی دادگستری پایبند باشد.
پیامدهای جنگ
جنگ اسرائیل علیه غزه، تاکنون بیش از ۴۵,۰۰۰ فلسطینی را به شهادت رسانده، بیشتر جمعیت را آواره کرده و نوار غزه را به ویرانهای تبدیل کرده است.