خبرگزاری کار ایران

بیگدلی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

ابعاد انتقاد روسیه از عملکرد ترکیه در سوریه/ درون‌مایه همکاری و هماهنگی مسکو-آنکارا در قبال دمشق

ابعاد انتقاد روسیه از عملکرد ترکیه در سوریه/ درون‌مایه همکاری و هماهنگی مسکو-آنکارا در قبال دمشق
کد خبر : ۱۵۶۹۱۵۸

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اینکه روس‌ها و به خصوص مقامات غیررسمی و نزدیک به کرملین اعلام می‌کنند که ترکیه به مسکو خیانت کرده، اظهارات خلاف واقع است و در کل یک معامله مشخص در پشت پرده وجود دارد.

علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به انتقاد برخی مقامات روسیه از عملکرد ترکیه در قبال سوریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: اخیراً انتقاداتی از سوی مقامات نزدیک به کرملین در خصوص اقدامات ترکیه در سوریه مطرح شده و حتی برخی از رسانه‌های آنها اعلام کردند که دستگاه امنیتی روسیه از این تحولات با محوریت ترکیه خبر نداشتند که به نظرم یک اقدام انحرافی به حساب می‌آید. آنچه می‌تواند در شرایط فعلی مورد تحلیل قرار بگیرد این است که احتمالاً روس‌ها در مورد اوکراین و سوریه به یک جمع‌بندی رسیدند؛ چراکه تحرکات سیاسی در اتحادیه اروپا به خصوص با محوریت فرانسه و به موازات پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نشان می‌دهد که مسکو به نوعی از تحولات سوریه به عنوان کارت بازی در پرونده اوکراین استفاده خواهد کرد. در مقابل باید متوجه بود که ترکیه هم به تنهایی نمی‌تواند و نتوانسته سوریه را به این وضعیت دچار کند و آنکارا قطعاً با هماهنگی اسرائیل و آمریکا چنین سناریویی را با حمایت مستقیم از تحریرالشام اجرایی کرده است.

وی ادامه داد: مسأله دیگر این است که ایالات متحده و غرب به دنبال آن بوده و هستند که تنش در خاورمیانه را به دلیل اهمیت ژئوپلیتیکی این منطقه کاهش بدهند و در همین راستا خواهان آن هستند تا تغییرات با محوریت استقرار آرامش نسبی اجرایی شود. به عنوان مثال تیم بایدن با گذشت دو ماه از جنگ میان اسرائیل و حزب الله لبنان در نهایت اوضاع را به سمت و سویی برد که آتش بس در لبنان حاکم شود و بر همین اساس اعتقاد دارم که ترکیه به هیچ وجه نمی‌توانست به تنهایی و بدون حمایت بازیگران اصلی منطقه‌ای چنین سناریویی را در دمشق پیاده کند. حتی بحث کاهش ضریب نفوذ ایران در سوریه هم یکی از ابعاد این سناریو و مسئله است و در کل باید گفت که اردوغان یک شبه به این جمع‌بندی نرسیده که سوریه را به این وضعیت دچار کند، بلکه همکاری و هماهنگی‌هایی میان ترکیه با روسیه و ایالات متحده در این خصوص وجود داشته و همچنان همین روند ادامه دارد. 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مسئله اینجاست که روابط روسیه و ترکیه یک روابط استراتژیک و مهم به حساب می‌آید؛ به عنوان مثال ساخت بسیاری از نیروگاه‌های اتمی ترکیه توسط روسیه انجام می‌شود و از سوی دیگر باید متوجه بود که طی روزهای گذشته و پس از سقوط بشار اسد، عناصر تحریرالشام حتی یک بار هم به سمت پایگاه‌های نظامی روسیه در لاذقیه و طرطوس پیش نرفتند و این نشان می‌دهد که تضمین‌های امنیتی مشخصی به مسکو داده شده است؛ چراکه ترکیه این جماعت را طی سال‌های گذشته آموزش داده و در این راستا غرب هم این کشور را همراهی کرده است. به همین دلیل در پشت پرده و قبل از وقوع چنین اقداماتی، دیپلماسی پنهان میان بازیگران فعال در سوریه اعم از ترکیه و روسیه وجود داشته و اینکه روس‌ها و به خصوص مقامات غیررسمی و نزدیک به کرملین اعلام می‌کنند که ترکیه به مسکو خیانت کرده، اظهارات خلاف واقع است و در کل یک معامله مشخص در پشت پرده وجود دارد. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: روسیه به دنبال آن است که بتواند برای اشراف بر مدیترانه همچنان پایگاه دریایی خود را در سوریه حفظ کند و از سوی دیگر هم خواهان آن است که نفوذ اقتصادی خود در این کشور را ادامه دهد. باید گفت که روسیه در خصوص سوریه و تحولات فعلی منطقه به شدت زیرکانه عمل کردند و همچنان هم قصد دارند از طریق این روند بتوانند منافع خود را تامین کنند. روسیه توانست مجدداً در این روند به خوبی بازی سیاسی خود را پیش ببرد و باید توجه داشت که یکی از مبانی‌ علم سیاست این است که بدانیم سیاست، بازی یک نفره نیست و می‌بایست در این خصوص به رایزنی و هماهنگی با سایر بازیگران در یک پرونده پرداخت. در نهایت ابهام فعلی این است که باید دید ساختار آینده اداره سوریه چگونه قرار است پایه‌گذاری شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز