پمپهای مناسب سیالات غلیظ !
تا بحال با مشکلاتی برای پمپاژ مواد جامد کوچک و مواد با ویسکوزیته بالا برخورد کرده اید؟
امروزه در صنایع بسیاری، سیالاتی وجود دارند که بدون ناخالصی هستند. اما دارای وزن حجمی و فشار بالایی می باشند. به دلیل افزایش استفاده گسترده این نوع از مواد، پمپ هایی خاص نیز برای این منظور طراحی و ساخته شده اند. از جمله معروف ترین این پمپ ها، پمپ های دنده ای و لوب پمپ ها نام دارند. وظیفه اصلی این دسته از پمپ های الکتریکی، انتقال سیالات غلیظ و یا با ویسکوزیته بالا می باشد. همچنین جهت جا به جایی مواد جامد با ابعاد کوچک نظیر زیتون، گیلاس و غیره نیز بسیار پر کاربرد هستند. هرچند ساختمان کلی این دو پمپ مشابه هم به نظر می آید، اما دارای تفاوت های بسیاری هم هستند که موارد استفاده آن ها را متمایز می کند. با ما همراه باشید تا با این موارد بیشتر آشنا شوید.
اهمیت استفاده از پمپ های مخصوص مواد غلیظ
برخی مواد در صنایع مختلف وجود دارند که عدم تغییر در ماهیت آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این مواد، حساس به برش می باشند. بنابراین تجهیزات مورد استفاده در تماس با آن ها باید ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد. لوب پمپ ها دارای ویژگی ای هستند که آسیبی به این مواد نزنند. چرا که ساختمان آن ها متشکل از چندین چرخ دنده است که هنگام کارکرد شروع به چرخش می کنند. اما پره های این چرخ دنده ها به هم برخورد نکرده و تنها به صورت مماس از کنار هم می گذرند. به همین خاطر آسیبی هنگام پمپاژ به سیالات وارد نمی شود. همچنین در برخی موارد دیگر، سیالات غلیظی وجود دارند که امکان پمپاژ آن ها توسط پروانه ممکن نیست. در این مواقع، از پمپ های دنده ای استفاده شده و به کمک چرخ دنده های موجود در آن، عملیات جا به جایی آن ها صورت می گیرد.
نحوه انتخاب و خرید پمپ دنده ای و لوب پمپ
از آنجاییکه به دلیل وجود شباهت های ظاهری بسیار، مشتریان معمولا قادر به تصمیم گیری درست برای انتخاب صحیح نوع این پمپ ها متناسب با نیاز خود نیستند، قبل از تعریف هر یک به بررسی نکات زیر خواهیم پرداخت. این نکات از موارد قابل اهمیت هنگام خرید پمپ های دنده ای و خرید لوب پمپ ها می باشند. بنابراین توجه به این نکات لازم و ضروری است.
- میزان آبدهی مورد نظر (دبی پمپ)
- مقدار فشار مورد نیاز برای عملیات پمپاژ (هد پمپ)
- متریال مورد استفاده در ساخت چرخ دنده ها متناسب با سیال مورد استفاده
- میزان دمای سیال مورد پمپاژ
- دور موتور به منظور کنترل زمان بندی چرخش چرخ دنده ها
- اندازه قطر دهانه های ورودی و خروجی
- نوع و ماهیت سیالی که قرار است پمپاژ شود
علاوه بر توجه به موارد بالا، فروشگاه اینترنتی شهر پمپ نیز با داشتن کارشناسان با تجربه آماده ارائه مشاوره رایگان در این زمینه می باشد. چرا که به دلیل کاربرد خاص این دو نوع پمپ، ممکن است اطلاعات کافی در مورد نحوه انتخاب آن ها موجود نباشد. همچنین در مجله شهر پمپ نیز مقالات متعددی در این مورد برای مطالعه بیشتر موجود می باشد. به دلیل استفاده کمتر این دو مدل پمپ نسبت به سایر انواع پمپ ها، تهیه و خرید این محصولات نیازمند وقت بیشتری است. اما شهر پمپ به دلیل همکاری مستقیم با واردکنندگان و تولیدکنندگان داخلی و خارجی این دسته از پمپ ها، آماده خدمت گزاری در زمینه فروش اینترنتی پمپ دنده ای و لوب پمپ با برندهای مختلف می باشد.
پمپ دنده ای و لوب پمپ چیست ؟
همانطور که در بالا ذکر شد، نحوه عملکرد و ساختمان داخلی این دو پمپ بسیار مشابه هم می باشد. همچنین هر دو پمپ دنده ای و لوب پمپ جزو پمپ های خود مکش محسوب می شوند. علت این نام گذاری نیز مکش بالای آن ها هنگام انتقال مواد و سیالات می باشد. طریقه کارکرد این دو پمپ تقریبا یکسان و به شرح زیر است.
این دو پمپ، هر دو از دو چرخ دنده ساخته شده اند. پس از شروع به کار پمپ، در ابتدا یکی از چرخ دنده ها شروع به کار کرده و بدین صورت مکش سیال آغاز می گردد. در مرحله بعد به دلیل خلاء به وجود آمده از مکش اولیه و چرخش سایر چرخ دنده ها، سیال در ساختمان داخل پمپ شروع به حرکت می کند. ولی به دلیل آب بند بودن کامل بدنه این پمپ ها، سیال می تواند از تنها مسیر خروجی که وجود دارد، یعنی همان دهانه خروجی پمپ، خارج گردد. از این طریق عملیات پمپاژ صورت می گیرد و با هر دور گردش چرخ دنده ها مقداری معین از ماده قابل پمپاژ جا به جا می شود.
تفاوت های لوب پمپ و پمپ دنده ای
مهم ترین تفاوت این دو پمپ در نحوه حرکت و برخورد پره های چرخ دنده های موجود در ساختمان آن ها می باشد. در پمپ های دنده ای این دنده ها به دلیل شکل ظاهری که دارند، به هم برخورد می کنند. به همین خاطر ممکن است موادی که با این پمپ ها، منتقل می شوند، کمی آسیب ببینند و بریده شوند. اما در انواع لوب پمپ، چرخ دنده ها به هم برخورد نکرده و تنها از کنار هم عبور می کنند. بنابراین چون با هم مماس می شوند، هیچ گونه آسیبی به ماهیت مواد، وارد نخواهد شد. این ویژگی، تفاوت های دیگری را نیز بین این دو پمپ به وجود می آورد. از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر هم اشاره کرد:
- مشخص ترین تفاوت این دو پمپ، شکل ظاهری چرخ دنده های آن ها می باشد. شمای پره ها در پمپ ها ی دنده ای به صورت نوک تیز بوده، اما لوب پمپ ها دارای پره هایی با شکل خمیده هستند. علت آسیب رسیدن احتمالی و ضربه به مواد در پمپ های دنده ای نیز همین مورد می باشد.
- با توجه به مورد بالا، نوع جریان تولید شده توسط این دو پمپ نیز متفاوت است. در لوب پمپ ها این جریان بدون پالس و بسیار نرم تر از پمپ های دنده ای است.
- میزان فاصله موجود در چرخ دنده ها یا اصطلاحا گوشواره های پمپ دنده ای و لوب پمپ نیز، متفاوت است. این میزان فاصله در پمپ های دنده ای بسیار کمتر از لوب پمپ هاست. به همین خاطر امکان صدمه دیدن سیالات در پمپ های دنده ای بیش از لوب پمپ هاست.
- از دیگر تفاوت های کلیدی، متریال مورد استفاده در این دو دسته پمپ می باشد. از آنجاییکه لوب پمپ ها از استیل ضد زنگ ساخته می شوند، پس در برابر خورده شدن و زنگ زدگی از مقاوت بالاتری نسبت به پمپ های دنده ای برخوردارند.
- همچنین تفاوت در جنس این دو پمپ که در بالا اشاره شد، باعث می شود که نوع لوب پمپ بسیار بهداشتی تر، استریل تر و تمیز تر از انواع دنده ای باشد.
- بنابراین در موارد بهداشتی و نیز مواردی که آسیب نرسیدن به مواد حین پمپاژ از اهمیت بالایی برخوردار است، لوب پمپ ها گزینه مناسب تری از انواع پمپ های دنده ای می باشند.