معاون وزیر راه و شهرسازی:
توقف مالسازی در محدوده تاریخی حرم امام رضا (ع) با مقاومت «وزیر راه»
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره توقف طرح توسعه اطراف حرم امام رضا (ع) و آخرین وضعیت واگذاری محدوده حرم برای مالسازیها اظهار داشت: در مشهد عاملی که توانست طرح توسعه قبلی را بگیرد نقش نهادهای مدنی و خانم صادق (معاون اسبق معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی) در آن دوران بود و اگر مقاومتهای خانم صادق نبود و جلوی طرح توسعه را نمیگرفت، امروز نه از تاک نشان بود و نه از تاک نشان.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، عبدالرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در نشست خبری طرح ساماندهی بافت اطراف حرم شاهچراغ و بافت فرسوده شیراز اظهار داشت: بافتهای تاریخی شامل بخشهای بافتهای پیرامون حرمهای مطهر و بخشی دیگر شهرهای تاریخی، محدودههای تاریخی و همچنین بافتهای فرسوده میشوند. از سال ٨۵ بعد از زلزله بم موضوع توجه به بافتهای فرسوده و مقاومسازی این بافت در دستور کار وزارت راه و شهرسازی و شهرداریها قرار گرفت.
وی ادامه داد: علاوه بر این موارد، اسکانهای غیررسمی و حاشیه نشینی را که به عنوان مسایل جدی محسوب میشود را دنبال میکنیم و در این موارد اقداماتی را انجام میدهیم.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری گفت: در طرحهای توسعه که در سالهای گذشته برای شیراز و مشهد تعریف شده رویکردها تغییر کرده و طرحها به سمت باز آفرینی رفته است. در طرح های گذشته عمدتا نگاه کالبدی صفر به اجرا رسیده و تخریب انجام میشد اما با نیت خیرخواهانه باعث به نادیده گرفتن ارزش این بافتها شد.
وی با بیان اینکه طرحهای طرح توسعه در شیراز و مشهد مصوب شده بود، آسیبهای جدی به ارزش های تاریخی پیرامون حرم وارد کرده است، افزود: در حال حاضر طرحهای بازآفرینی با توجه به ارزش ذاتی این بافتها انجام میشود و در طرحهای باز آفرینی دیگر بحث کالبدی صفر مطرح نیست و موضوعات تاریخی و فرهنگی مطرح میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: اتفاقی که در بازنگری طرحهای شیراز و مشهد رخ داد با کمک نهادهای مدنی بود و نقش نهادهای مدنی بسیار موثر بوده و ما هم در وزارت راه و شهرسازی کمک میکنیم که این پویایی و تحرک نهادهای مدنی به نتیجه مطلوب برسد.
گلپایگانی در پاسخ به سوال ایلنا درباره توقف طرح توسعه اطراف حرم امام رضا (ع) و آخرین وضعیت واگذاری محدوده حرم برای مالسازیها اظهار داشت: در مشهد عاملی که توانست طرح توسعه قبلی را بگیرد نقش نهادهای مدنی و خانم صادق (معاون اسبق معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی) در آن دوران بود و اگر مقاومتهای خانم صادق نبود و جلوی طرح توسعه را نمیگرفت، امروز نه از تاک نشان بود و نه از تاک نشان.
وی گفت: این بافتها صرف مالسازی میشد که این این روند متوقف شد و رویکرد ما در حال حاضر بازگشت به سکونت به پیرامون حرم است.الان در اطراف حرم زندگی گسسته شده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در پاسخ به سوال دیگر ایلنا درباره اینکه ایا آستان قدس اراضی اطراف حرم را برای تغییر کاربری تجاری استفاده کرده، اظهار داشت: مالکیت تمام این اراضی با آستان قدس نبود و بخشی از آن متعلق به آستان بود که بخشی از اراضی امروز به وزارت راه و شهرسازی واگذار شده که میتوانیم از این دارایی استفاده و حفظ کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین درباره آخرین وضعیت طرح کلید به کلید و نوسازی بافت فرسوده اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه در ماده ۵٢ آیین نامه طرح کلید به کلید آمده است و دو هفته گذشته آیین نامه نهایی شد و کمیسیون عمران به تصویب رسید و باید در هیات دولت نهایی و ابلاغ شود.
گلپایگانی تاکید کرد: در بحث ارایه تسهیلات متقاضیان نوسازی بافت فرسوده خیلی موفق نبودیم و تا کنون فقط ٢۴٠٠ متقاضی توانستهاند از شبکه بانکی تسهیلات بگیرند در حالی که قرار بر این بود که سالانه ١٠٠ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده نوسازی شود اما امروز از سالانه ١٠٠ هزار واحد به ٢هزار و ۴٠٠ واحد رسیدیم و تنها این تعداد توانستهاند وام بگیرند.