مدیرکل درمان کمیته امداد در گفتوگو با ایلنا:
دولت هزینههای درمان فقرا و مددجویانِ نهادهای حمایتی را رایگان کند/ ۱۵ هزار مددجوی سرطانی داریم/ نزدیک ۳۰ هزار بیمار صعبالعلاج، زمینگیر شدهاند
مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد امام خمینی گفت: دولت باید به این سمت برود که افراد دهکهای پایین و تحت حمایت نهادهای حمایتی موقع دریافت خدمات درمانی هزینهای را پرداخت نکنند نه اینکه مددجو هزینه را با دشواری فراهم کند و بعد دنبال پس گرفتن هزینههای پرداختی باشد.
۸۱۸۲۶ بیمار صعبالعلاج و خاص تحت پوشش کمیته امداد هستند
«مجتبی احمدلو» مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد امام خمینی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره تعداد بیماران صعبالعلاج تحت پوشش کمیته امداد گفت: آخرین آمار تعداد بیماران صعب العلاج و خاص که در سامانه به ثبت رسیده، تقریبا ۸۱۸۲۶ بیمار است که از این میان تعداد بیماران سرطانی ۱۴۸۵۷ نفر است و ۲۹۵۰۰ بیمار هم زمین گیر شده اند. برای مددجویان تحت حمایت کمیته امداد اعم از افرادی که دارای بیماری خاص هستند و غیره بسته الزامات نوشته شده که سالانه به سراسر کشور ابلاغ میکنیم و طبق آن بسته، هزینه درمان را نیز پرداخت میکنیم.
وی ادامه داد: بسته مذکور شامل تمام خدمات بستری، سرپایی، کلینیک، دارویی، ویزیت، خدمات دندانپزشکی، آمبولانس و رفت و آمد بیماران دیالیزی است. هرینه این خدمات را حوزه درمان کمیته امداد پرداخت میکند یا آنکه مددجو این هزینه را خود تقبل میکند و سپس از کمیته هزینه پرداخت شده را دریافت میکند.
دولت باید به این سمت برود که افراد دهکهای پایین و تحت حمایت نهادهای حمایتی موقع دریافت خدمات درمانی هزینهای را پرداخت نکنند نه اینکه مددجو هزینه را با دشواری فراهم کند و بعد دنبال پس گرفتن هزینههای پرداختی باشد.
احمدلو در خصوص بهبود ارائه خدمات مالی و درمانی به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد گفت: هر چقدر ضوابط و قوانین به این سمت سوق داده شود که دهکهای پایین و مددجویان سازمانهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی هنگام دریافت خدمات از مراکز دولتی هزینهای را پرداخت نکنند یا در حد رایگان باشد، موجب میشود افراد از دغدغه کمتری در مسائل درمانی برخوردار باشند. دولت باید به این سمت برود که افراد دهکهای پایین و تحت حمایت نهادهای حمایتی موقع دریافت خدمات هزینهای را پرداخت نکنند نه اینکه مددجو هزینه را با دشواری فراهم کند و دنبال پس گرفتن هزینههای پرداختی باشد.
دولت کرامت، شأن و عزت بیمارانِ کم بضاعت را حفظ کند
وی گفت: اگر سیاستهای دولت برای دهکهای پایین در مراکز دولتی اینگونه باشد که افراد کم بضاعت هنگام دریافت خدمات دولتی هزینهای برای درمان پرداخت نکنند، موقع دریافت خدمات با چالش مواجه نمیشوند. اگر این موضوع اصلاح شود چه بسا برای سازمانهای حمایتی نیازی نیست که دوباره در کنار مددجو قرار گیرند و بخواهند هزینههای پرداختی آنها را پوشش دهند. با اجرا شدن این مهم در سیاستهای کلان دولت، وزراتخانه و بیمهها، کرامت، شان و عزت فرد نیازمند و مددجو حفظ میشود.
مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد امام خمینی درباره اجرای طرح سلامت روان برای مددجویان این نهاد به صورت سراسری در کشور گفت: سال گذشته با مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد در معاونت وزرت بهداشت دکتر مصلحی جلسه برگزار کردیم و خواستار بهره مندی بیشتر مددجویان کمیته امداد از خدمات سلامت روان شدیم و آنها نیز موافقت کردند. با ۴ استان خوزستان، مازندران، آذربایجان غربی و مرکزی مکاتبه کردیم تا طرح مذکور به صورت آزمایشی در این ۴ استان با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی این استانها، حوزه معاونت بهداشت و گروه سلامت روان اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد اجرا شود.
ارائه خدمات سلامت روان به مددجویان کمیته امداد
وی اظهار داشت: در این طرح مددجویان کمیته امداد به مراکز جامع سلامت شهری یا روستایی توسط کمیته امداد معرفی شدند و مشمول غربالگریهایی شدند که در مقدمه ورود به مراکز جامع توسط مراقبین سلامت انجام میشود. این مددجویان غربالگریهای مختلفی شدند که یکی از آنها غربالگری سلامت روان اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد بود. متناسب با غربالگری که توسط مراقبین در این مراکز جامع سلامت روستایی و شهری، پایگاههای سلامت، خانههای بهداشت و زیرگروههایی که خدمات ارائه میدهند، انجام میشود، اگر نتایج غربالگری مثبت باشد و فرد دچار اختلالات تشخیص داده شود، به پزشک و روانشناس مرکز جامع معرفی میگردد و از خدمات حوزه روانشناسی و خدمات پزشکی بهرهمند میشود.
اگر نتایج غربالگری مثبت باشد و مددجو دچار اختلالات روانی تشخیص داده شود، به پزشک و روانشناس مرکز جامع معرفی میگردد و از خدمات حوزه روانشناسی و خدمات پزشکی بهرهمند میشود.
احمدلو در ادامه افزود: اگر این مددجویان نیاز به درمان تخصصی داشته باشند، توسط پزشک به مرکز جامع سلامت که با نام مخفف سراج شناخته میشود و وزارت بهداشت در برخی استانها راه اندازی کرده یا به مراکز درمانی که دارای متخصصان روانپزشکی است ارجاع داده میشوند یا در نهایت به مرکز سلامت جامع بازخورد داده میشوند تا مشخص شود تحت درمان قرار گرفته اند یا نه و چه خدماتی نیز به آنها ارائه شده است. این خدمات برای افرادی است که غربالگری مثبت دارند و اگر غربالگری منفی باشد، روانشناسی که در مرکز جامع حضور دارد، مهارتهای سبک زندگی مانند فرزندپروری، کنترل خشم و استرس را به صورت فردی و گروهی آموزش میدهد.
مدیرکل بهداشت، بیمههای اجتماعی و درمان کمیته امداد امام خمینی خاطرنشان کرد: سال گذشته این طرح به صورت آزمایشی در ۴ استان انجام شد و در سال جاری با هماهنگی دفتر سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد، درخواست اجرای سراسری این طرح توسط ما و معاونت وقت وزارت بهداشت دکتر فرشیدی به تمام کشور، دانشگاه و کمیتههای امداد را ابلاغ کردیم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر به دنبال آن هستیم یک تفاهم نامه جامع با وزارت بهداشت منعقد کنیم و یکی از خدماتی که در این تفاهم نامه از وزارت بهداشت برای مددجویان درخواست داریم ارائه خدمات در حوزه سلامت روان، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد در کنار سایر خدمات حوزه بهداشت دهان ودندان، بیماریهای غیرواگیردار است.
خدمات پایه سلامت روان عموما رایگان است
وی با بیان اینکه حوزه بیمه اجتماعی و درمان کمیته امداد با چالش خاصی مواجه نیست، گفت: تلاش میکنیم از خدماتی که دولت محترم به ویژه حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارائه میدهد بتوانیم مددجویان خود را بیشتر بهرهمند کنیم. خدماتی که در حوزه معاونت بهداشت ارائه میشود چون در حوزه خدمات پایه سلامت است، عموما رایگان است و خدمات بسیار باکیفیت و خوبی نیز توسط متخصصان مربوطه ارائه میشود و تمام جامعه از این خدمات که رایگان است باید استفاده کنند. از طرفی تلاش میکنیم میزان بهره مندی مددجویان کمیته امداد از این خدمات پایه سلامت مراکز جامع سلامت شهری روستایی و زیرمجموعه آن بیشتر گردد و این بخشی از کار است.
حمایت اقتصادی کمیته امداد از مددجویانِ دارای اختلال روانی
احمدلو در ادامه گفت: همچنین اگر بتوانیم سطح سواد سلامت در تمام اقشار جامعه به ویژه مددجویان کمیته امداد را ارتقا دهیم، در مجموع مددجویان کمتر بیمار میشوند و هزینه درمان مدیریت میگردد. اگر مددجویان کمیته امداد نیازمند متخصصان باشند از کانال پزشک خانواده و مراکز جامع ارجاع داده میشوند و جلوی هزینههایی که میتوان صرفه جویی کرد، گرفته میشود.
از آنجایی که دلیل برخی اختلالات روانی مسئله اقتصادی است، کمیته امداد در اینجا نقش خود را به عنوان یک نهاد حمایتگر ایفا میکند؛ بدین معنا که خدمات ما در کنار خدمات حوزه سلامت و بهداشت تکمیل میشود.
وی خاطرنشان کرد: ما با چالش خاصی در این حوزه مواجه نیستیم و هدفگذاری این است که بیشتر جمعیت تحت پوشش کمیته امداد را از خدمات پایه سلامت با محوریت مراکز جامع سلامت و پزشک خانواده بهرهمند کنیم و صرفا معرفی کننده نباشیم و اگر در جایی لازم باشد هزینهای پرداخت شود، آن را پرداخت کنیم. همچنین در ارائه خدمات سلامت روان اجتماعی، از آنجایی که دلیل برخی اختلالات روانی مسئله اقتصادی است، کمیته امداد در اینجا نقش خود را به عنوان یک نهاد حمایتگر ایفا میکند، بدین معنا که خدمات ما در کنار خدمات حوزه سلامت و بهداشت تکمیل میشود.