صدرالحسینی در گفتوگو با ایلنا:
هدف کردها از حضور آمریکا و فرانسه در سوریه ادامه زیست است/ ترکیه جریان کردی را تهدید جدی میداند
کارشناس مسائل منطقه گفت: مقامهای ارشد آنکارا کردهای ترکیه را یک تهدید بالفعل برای خود میدانند اما کردهای سوریه را تهدید بالقوه قلمداد میکنند.
سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به پیشنهاد کردهای سوریه برای آغاز روند صلح با ترکیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: اخیراً کردهای سوریه اعلام کردهاند که اگر ایالات متحده و فرانسه تامین امنیت مناطق شمالی سوریه را به عهده بگیرند، در نهایت جنگ میان ترکیه و کردهای سوریه رخ نخواهد داد. این بدان دلیل است که کردها فعلاً توان مقابله با ترکیه را ندارند و با این پیشنهاد به دنبال خریدن زمان برای خود هستند تا بتوانند شرایط زیست خود را مجدداً سر و شکل بدهند. آنها میخواهند با این اقدام خود را به قدرتها تحمیل کنند و جزئی از بازیگران مهم سوریه باشند. به همین جهت کردهای سوریه تلاش دارند که از حضور آمریکا و فرانسه به نفع خود استفاده کنند و در نهایت بتوانند اوضاع و احوال را به نفع خود پیش ببرند تا بعداً یک سناریوی دیگر را جایگزین کنند.
وی ادامه داد: ترکیه دشمن اصلی خود را کردها میداند و این موضوع صرفاً به کردهای سوریه مربوط نمیشود بلکه حتی کردهای مقیم ترکیه را هم برای خود تهدید میدانند. مقامات ارشد آنکارا کردهای ترکیه را یک تهدید بالفعل برای خود میدانند اما کردهای سوریه را تهدید بالقوه قلمداد میکنند. بنابراین اساساً آنکارا سیاست سرکوب کردها را در پیش گرفته است و حتی مقامات ترکیه اعلام کردهاند که اگر کردهای سویه تسلیحات خود را تحویل ندهند، مستقیماً وارد عمل خواهند شد و همین موضوع میزان سطح تقابل آنها با هم را نشان میدهد که در نهایت میتواند یک اهرم فشار از سوی ترکیه بالای سر کردها به شمار برود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در نهایت باید گفت که ایالات متحده و آمریکا به دنبال آن هستند تا این منطقه به قیمومیت سابق بازگردد و مراکز نفتی و مرزهای سوریه با عراق را در کنترل خود داشته باشند. فرانسویها هم علاقه دارند تا بر اساس تقسیمبندی سایکس – پیکو، بخشی از سوریه را جزئی از مناطق نفوذ خود اعلام کنند اما به صورت کلی دست آمریکاییها در شرق فرات بسیار بازتر از فرانسویها است و حتی منابع نفتی سوریه را بارها غارت کردهاند. این در حالیست که با حضور فرانسویها در سوریه، آنها احتمالاً نقش نیروی نیابتی را برای ایالات متحده بازی خواهند کرد و اوضاع را پیش خواهند برد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این میان نگاه تحریرالشام به کردهای سوریه یک نگاه منفی است و آنها اساساً این جریان را مزاحم خود میبینند و علاقهای به همکاری با آنها ندارند. نگاه کردهای سوریه هم به تحریرالشام و جریانی که سوابق داعشی دارند به شدت منفی است و بر همین اساس با رویکرد فعلی این جریان نمیتوان نگاه مثبتی به کردها از آنها استخراج کرد و به دست آورد. قطعاً در شرایط کنونی آنها یکدیگر را رقیب میبینند ولی باید توجه شود که کردها وجود جریانی مانند تحریرالشام را برای خود یک تهدید مهم میدانند و به همین دلیل است که در شرایط کنونی هیچکدام از آنها اظهارنظر مثبتی علیه یکدیگر انجام نمیدهند. از سوی دیگر باید توجه شود که هر دو جریان حکومت سابق سوریه را برای خود یک دشمن مشترک میدانند و بر همین اساس با یکدیگر نوعی همکاری رقابتی دارند.