در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
واردات سالانه 120هزار تن چای به کشور/ انباشت چای ایرانی و صادرات اجباری آن با قیمت ناچیز
یک تولیدکننده چایایرانیگفت: با توجه به واردات بیرویه چای و انباشته شدن چای های تولید داخل و صادرات آن با مبلغ بسیار نازل، نگرانی جدی بابت بازپرداخت وام چایکاران وجود دارد.
یوسف فلاح ابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در رشت بیان داشت: برادران ابراهیمی با همکاری هم یک هلدینگ با چند کارخانه را در گیلان راه اندازی کردهاند تا بتوانند برای جوانان این استان اشتغالزایی کنند.
وی افزود: شرکت تیمن (چای رفاه)، راه اندازی واحد آب معدنی و شرکت ستاره لاهیج (روغن موتور ملت) از جمله کارخانجات این گروه صنعتی و تولیدی هستند.
این تولید کننده موفق گیلانی افزود: حجم اشتغال زایی این کارخانجات ۱۲۰۰ نفر است که ۵۰۰ نفر بیمه شده بصورت مستقیم و ۷۰۰ نفر بصورت غیر مستقیم در حال فعالیت میباشند.
حاج یوسف فلاح ابراهیمی با بیان اینکه حجم سرمایه گذاری این واحدهای تولیدی۲۵ میلیارد تومان بوده است، افزود: ابتداء در سال ۷۴پالایشگاه روغن و سپس در سال ۷۸چای انصار توتکی و در سال ۸۴ چای رفاه و نهایتاً در سال ۹۴ واحد تولید آب معدنی به بهره برداری رسیده است.
مدیرعامل شرکت تیمن (چای رفاه لاهیجان) بابت دریافت تسهیلات ۶ میلیاردی شرکتهای خود ضمن تشکر از استاندار دلسوز و رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان و همکارانش و کارگروه رفع موانع تولید گفت: تصمیم دولت بابت پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش بسیار خوب و به موقع بود.
وی با اشاره به اینکه پس از دریافت این تسهیلات ۵۴ درصد افزایش تولید و ۳۰ درصد افزایش نیروی انسانی داشتهایم افزود: این اقدام دولت تدبیر و امید بسیار کم نظیر است.
حاج فلاح ابراهیمی با ابراز نگرانی از سررسید تسهیلات داده شده افزود: با توجه به واردات بی رویه چای و انباشت شدن چایهای تولید داخل و صادرات آن با مبلغ بسیار نازل، نگرانی جدی بابت بازپرداخت وامها وجود دارد.
وی تصریح کرد: از واردات چای هیچ کمکی به تولید نمیشود تا بتوانیم بخشی از هزینههای سربار تولید را جبران کنیم.
این تولید کننده گیلانی با بیان اینکه در طول یک سال حدود ۱۰۰ هزار تن چای واردات میشود، افزود: با توجه به افزایش، ۵۴ درصدی تولید چای در سال جاری بخاطر هوای مطلوب، کارخانه دار سرمایه بیشتری میخواهد تا بتواند مطالبات چایکاران را پرداخت نماید.
وی افزود: همسایگان کشور ما مشکلاتی دارند که موجب جلوگیری از صادرات شده است و با اوضاع کنونی در تامین نقدینگی دچار مشکل هستیم.
حاج فلاح ابراهیمی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت دولت مردان از تولیدات داخل تصریح کرد: این مهم باید بصورت تابلو در ورودی شهرها و استانها نصب گردد تا تمامی دستگاههای دولتی حداقل از چای ایرانی مصرف نمایند که در این صورت نیازی به صادرات وجود نخواهد داشت.
وی افزود: قیمت تمام شده خرید چای برای دولت کیلویی ۱۵ هزار تومان است که هم اکنون چای ایرانی توسط کارخانه داران بین ۳ تا ۵ هزار تومان صادر میشود.
این تولید کننده گیلانی با بیان اینکه اگر ۲۰ هزار تن تولید چای داخل در کشور مصرف شود نیازی به صادرات وجود نخواهد داشت، افزود: این امر موجب میشود تا جلوی خروج سرمایه بیت المال و ارز بری که با واردات انجام میشود گرفته شود.
وی اظهار داشت: زمان تولید چای باید آن را از کشاورزان خریداری کنیم در صورتی که در زمان فروش کسی با ما همکاری نمیکند تا مطالبات چای کاران را پرداخت کنیم.
این تولیدکننده تصریح کرد: در صورتی که دستورات مقام معظم رهبری بصورت کامل و دقیق اجرایی گردد بخش اعظمی از مشکلات تولید کنندگان مرتفع خواهد شد.
وی افزود: مقام معظم رهبری در دیدار با مردم آذربایجان، برنامه ریزی مناسب برای استفاده حداکثری از ظرفیتها و منابع داخلی را یکی از راههای برون رفت از مشکلات اقتصادی برشمردند و تاکید کردند: مردم و همه کسانی که علاقمند به ایران و آینده آن هستند و همچنین دستگاههای دولتی باید کالاهای خارجی را که مشابه داخلی آن وجود دارد، استفاده نکنند.
این تولید کننده بیان داشت: رهبر معظم انقلاب در دیدار با جمعی از کارگران تصریح کردند «در دولت مطرح کنید، اصرار کنید، پافشاری کنید که اشیائی که جزو مصارف دولتی است، مطلقاً از خارج نیاید و دولت تصمیم بگیرد در هیچیک از چیزهایی که مصرف میکند، از قلم و کاغذ روی میز گرفته تا ساختمانسازی تا بقیّهٔ چیزها، هرآنچه در داخل قابل تولید است، خودش را از خارج ممنوع کند، بر خودش حرام کند.» چنین سخنی اگرچه در مرتبهٔ اول امری اقتصادی مینماید اما با دقت در آن میتوان دریافت که دارای مبانی فقهی و دینی نیز هست.
وی با تاکید بر اینکه اگر چای وارداتی را با چای خارجی مخلوط کنیم تا به مذاق کارکنان دولت خوش بنشیند، تصریح کرد: این موضوع یکی از پیشنهادات تولیدکنندگان است.
حاج فلاح ابراهیمی بیان داشت: دست اندرکاران صنعت چای برای کشاورزان آموزشهای متعدد برگزار کنند تا داشت و برداشت چای کیفییتر شود.
وی افزود: در حال حاضر دنیا به دنبال فروش محصولات خود به ما هستند، زیرا بازار مصرف در ایران بسیار مطلوب است. علی رغم اینکه تولید کنندگان خوبی را نیز داریم.
حاج ابراهیمی بیان داشت: خرید ما به دلار و فروش ما به ریال است که این یکی از مشکلات تولید کنندگان و کشور میباشد.
وی افزود: دولت وارد کنندگان را مجاب کند در قبال صادرات چای تولیدات داخل را نیز خریداری کرده و سپس واردات داشته باشد.
مدیرعامل شرکت تیمن با اشاره به اینکه نیاز سالانه کشور ۱۲۰ هزار تن چای است، افزود: در سال جاری ۳۰ هزار تن چای توسط تولید کنندگان داخلی تولید شد که سهم این تولید کنندگان از بازار ایران تقریباً ۸ درصد به قیمت مناسب بوده و ۱۰ درصد نیز با کیفیت متوسط است.
وی بیان داشت: از ۳۰ هزار تن تولید داخل، ۸ هزار تن اجباراً بابت نقدینگی با قیمت نازل صادر میشود که امسال به دلیل عرضه چای بیکیفیت سنواتی برای صادرات این امر محقق نگردیده است.
مدیرعامل شرکت تیمن (چای رفاه لاهیجان) نقش برادران، همسر و فرزندان خود و سپس دولت مردان و مسئولان را برای موفقیت وی در این راه مهم برشمرد و افزود: از همه مسئولان و دست اندرکارانی که به این مجموعه کمک کردند تقدیر و تشکر میکنم.
وی با اشاره به اینکه مشکل اصلی اقتصاد و تولید کشور سوء مدیریت است، افزود: مسئولان حوزه چای با نظر وارد کنندگان تصمیم گیری میکنند در حالی که باید نظر تولید کنندگان را هم مد نظر قرار دهند.
وی با بیان اینکه مشکل کشوری که ۱۲۰ هزار تن مصرف دارد ولی نمیتوانیم۲۰ هزار تن چای تولید داخل را در بازارخود به فروش برساند کجاست؟ افزود: یک بوته چای با یک چاه نفت مطابقت میکند.
این تولید کننده لاهیجانی بیان داشت: اگر به بوته چای رسیدگی شود ۱۴ مرتبه چای میدهد ولی اگر نسبت به آن بیمهری صورت گیرد، نهایتاً ۴ بار چای میدهد.
وی تصریح کرد: هر کشاورز چایکار میتواند برای ۵ نفر اشتغال زایی کند و با توجه به مشکل اقتصاد کشور آموزش و حمایت از کشاورزان بسیار مهم است.
حاج ابراهیمی با انتقاد بر عدم رسیدگی متولی امر در زمینه نگهداری و برداشت از جمله کود یا هرس افزود: این موضوع موجب بیکیفیتی برداشت محصول و مشکل برای کارخانه داران شده است.
وی بیان داشت: از دولت مردان میخواهیم تا این میراث فرهنگی را، طلای سبز، ثروت ملی، یادگار کهن، ثمره تاریخ و طبیعت «چای ایران» حاصل رویش یک گیاه و کوشش مردمان غیرتمند با دستان پینه بسته و عرق برجبین نشسته بدانند.