چشمه بلقیس چرام؛ بهشتی گمشده در کهگیلویه و بویراحمد
این باغ روح انگیز در سال ۱۳۳۰ شمسی توسط مرحوم اسکندر چرامین و با هزینه شخصی نامبرده و با استفاده از طراحی باغات تاریخی ایران احداثشده است.
ایلنا: چشمه بلقیس به مثابه بهشتی است که در دل منطقه گرمسیری چرام، این دیار را همچون نگینی زیبا در جنوب غرب ایران جلوه میدهد.
به گزارش ایلنا از یاسوج، باغ چشمه بلقیس چرام در کهگیلویه و بویراحمد سفرهای از درختان گوناگون بوده و از هر درختی که در هر سرزمینی وجود داشته، نمونههایی را در این باغ غرس کردهاند.
زمین حاصلخیز چرام نشان داده که گنجایش پرورش هرگونه گل و گیاهی را در دل خود دارد.
تاریخ سرسبزی چرام با زیبایی نمای این باغ گره خورده و این باغ یکی از جاذبههای چشمگیر گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است.
این چشمه از سرزمینهای گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه گرفته است و در ۲۳ کیلومتری شهر دهدشت و ۴ کیلومتری شهرستان چرام از زمین میجوشد.
چشمه بلقیس ۳۸ هزار و ۹۶۰ مترمربع پهنا دارد که برخی میگویند در پایان دوره ساسانی به دست زنی به نام بلقیس ساخته شده، اما در لابهلای تاریخچه این شهرستان که عبور کنی باغ متعلق به اسکندر چرامی است.
چشمه بلقیس نام جدید روزگار ما برای باغی است که مرحوم اسکندر چرامی در اطراف این چشمه بر جای باغی که از ازمنه پیش از او در این محل وجود داشت، توسیع و تجدید رونق کرده است.
اما آنچه در این میان گفتنی است، نادیده گرفتن ارزشها و پتانسیلهای این بهشت طبیعی در فهرست آثار ملی ایران است.
میتوان از این باغ به دلیل تنوع گیاهی به عنوان یکی از باغهای گیاهشناسی جهان نام برد که علاوه بر ارزش تحقیقاتی و مطالعاتی، این باغ بستری برای جذب توریست، توسعه کشاورزی و طرح پرورش ماهی است.
انتظار میرود، مسئولان اجرایی بر نیازهای این باغ پاسخ مثبت دهند و نگذارند ظرفیتهای آن، قربانی توجه کمرنگ فرهنگ طبیعت در زندگی امروزی شود.
معرفی جاذبه های گردشگری شهر چرام
جاده طسوج:
از ابتدای تنگ - ورودی روستای آرند و در امتداد دو کوه ساوز و طسوج جاده ای شروع می شود که آسفالته و شوسه و به طول حدود ۵۰ کیلومتر کشیده شده و روستاهای تاریخی - گردشگری آرند، آب کنارو، طسوج را شامل میشود.
-دشت چرام:
از ابتدای روستای کورسا در شمال شهر چرام تا روستای شمس آباد در جنوب چرام دشت وسیع چرام به طول حدود ۲۵ کیلومتر در دامنه کوه سیاه واقع شده است. وجود آب و هوای حاصلخیز باعثشده تا همواره این دشت وسیع پذیرای جمعیتهای انسانی بوده است. چشمههای بزرگ کورسا، موگر، شیخ حسین - بلقیس - شیرازی و شمس آباد - روستاهای تاریخی القچین - تمبی - پیرحاجتی - امیرشهریار - امامزاده شاه مشعل - امامزاده امیر ولی و امامزاده حسین شیخ حسین و امامزاده بی بی رشیده خاتون و دهها جاذبه طبیعی و وجود تپه ماهورهای اطراف دشت - ده ها گونه جانوری و گیاهی بخشی از جاذبه های طبیعی و دیدنی این دشت تاریخی - گردشگری است.
-چشمه بلقیس چرام:
در فاصله ۵ کیلومتری جنوب شهر چرام و در کنار روستای کره شهبازی وجود دارد.
این باغ روح انگیز در سال ۱۳۳۰ شمسی توسط مرحوم اسکندر چرامین و با هزینه شخصی نامبرده و با استفاده از طراحی باغات تاریخی ایران احداثشده است. محل آن قبل از احداث، بیشه زاری بوده که با احداثحوض و کنالهای آبیاری، آب آن در سرتاسر باغ و درختان آن جاری میشده است و پس از آبیاری باغ، به باغ مجاور یعنی عمران و زمینهای حاصلخیز مجاور میرسد. وجود دهها گونه گیاهی، درختان مرکبات، چنارهای پیر و کهنسال، جاذبههای طبیعی، آب و هوای پاکیزه و گوارا، سکوهای نشیمن، پارکینگ مناسب، سرویس بهداشتی و نزدیکی به کمپینگ در بیرون از باغ و ورزش شنا در حوض زیبای آن بخشهایی از جاذبههای دیدنی باغ کمنظیر جنوب کشور است.
دریاچه و حاشیه سد مارون
از روستای بلوط بنگان حاشیه رودخانه مارون در غرب شهر دهدشت شروع میشود که چشماندازهای بدیع و دل نوازی از تپه ماهورها و حاشیه سد را تشکیل داده است. امکان ماهیگیری در فصول سال، چمنزارهای زیبا، روستاهای تاریخی و گردشگری، تنگ معروف تکاب محل نبرد آریوبرزن و اسکندر مقدونی، قلعههای اسماعیلیه در بالای سد بههمراه دهها گونه جانوری و گیاهی بخشهایی از چشماندازهای این بخش را تشکیل میدهد. از روستای تاریخی بیمنجگان و کوه برد در جنوب شهر دهدشت حاشیه سد کوثر شروع میشود که گرچه چشماندازهای تاریخی آن در حد سد مارون نیست، ولی وجود تپههای زیبا، جنگلهای بزرگی از بادام کوهی، امکان ماهیگیری در فصول مختلف، راه دسترسی مناسب و نزدیکی به شهر بخشهایی از جاذبههای این بخش را تشکیل میدهد.
۳ -حاشیه کوه خائیز:
از حاشیه جنوبی سد مارون به طول ۲۵ کیلومتر جادهای در حاشیه کوه مرتفع خائیز شروع میشود که علاوه بر چشماندازهای طبیعی، تاریخی بس کهن و شیوا دارد. روستاهای تاریخی طوف شیرین، راه باستانی دربند پارس و محل ورود اسکندر مقدونی، پیر بادام، سنگون، کوشک امیرالمومنین، آب تلخگاه، فیلگاه، کلگه برون، آب کاسه و وردهای عشایری بخشهایی از چشم اندازهای منطقه را تشکیل میدهند.
وجود کوه زیبای خائیز به همراه جنگلهای بلوط و گونههای قوچ و میش وحشی، کبک و تیهو، درختان بادام، تپه ماهورهای گچی و وجود بقاع متبرکه امامزاده امیر المومنین(ع) امامزاده عباس به همراه راههای دسترسی آسان، گونههای آویشن و بابونه، چشمها و نهرهای دایم و فصلی و دهها گونه گیاهی بخشهایی از جاذبههای وسیع و گردشگری این کوه زیبا را تشکیل میدهد که دل هرگردشگری را برای بازدید از آن پر میدهد.
- باغ عمران:
این باغ زیبا از نظر موقعیت جغرافیایی در ضلع جنوب شرقی شهرستان کهگیلویه و۳ کیلومتری شهر چرام و جنوب باغ چشمه بلقیس چرام واقع شده که با توجه به موقعیت آب و هوایی در تمام فصول سال بهخصوص فصل های بهار تابستان، پائیز، میزبان مهمانان و گردشگران زیادی است. مساحت این باغ نزدیک به ۳ هکتار بوده فضای باغ عمران تحت تملک جهاد کشاورزی است که اجازه ورود گردشگران وبازدید کنندگان فقط با مجوز وتائید معرفی از طرف جهاد کشاورزی است.
آبشار طسوج:
در سردسیرترین منطقه بخش چرام به فاصله ۷۰ کیلومتری شهر دهدشت به طبیعت دل انگیز و آبشار تنگ المون طسوج میرسیم که در دامنه کوه ساورز قرار دارد. این منطقه زیبا دارای باغات سیب، گردو و درختان کهنسالی است که زندگی کوچ نشینی ایلات و عشایر در این طبیعت، زیبایی آن را دو چندان نموده است. در روزگار قاجاریه مرکز حکومت احتشام الدوله در فصول بهار و تابستان بوده که بقایای عمارت هشت و سنگ کتیبهای که به فاصله ۳۰ متری از آبشار و خط ثلثو تاریخ ۱۲۹۶ ه – ق به یادگار مانده گواه بر این مطلب است. وجود باغستانهای زیبا و درختان قد برافراشته همراه با آب گوارای آبشار که در کنار سایه سار دلنشین چنار و سکوهای نشیمن میگذرد دل هر بینندهای را به خود معطوف میدارد.
گزارش: ضرغام علی بازی - یاسوج