مدیر روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری کرمان؛
اداره شهر بر پایه مردمسالاری و مشارکت شهروندی است
فرد برای اینکه یک انسان واقعی باشد، بایستی یک شهروند فعال در جامعهاش باشد.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل شهرداری کرمان گفت: امروزه نیز با افزایش جمعیت و شهرنشینی بهخصوص در کلانشهرها، بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله ایران و نیز مشکلات ناشی از آن، باعثشده است بسیاری از نظریهپردازان و محققان، به مشارکت شهروندان در امور شهری توجه خاصی کنند.
به گزارش ایلنااز کرمان، امیر مداح افزود: فرد برای اینکه یک انسان واقعی باشد، بایستی یک شهروند فعال در جامعهاش باشد. این گفتهٔ ارسطو، فیلسوف یونان باستان در قرن چهارم قبل از میلاد است که بر اهمیت مشارکت شهروندی تاکید میکند و نشان میدهد که مشارکت شهروندی در ادارهٔ امور شهرها، پدیدهای نوین نیست بلکه در طول تاریخ با ابعاد مختلف زندگی اجتماعی انسانها پیوند داشته است.
وی دلایل مشارکت شهروندان در امور شهری را شیوه و میزان مشارکت شهروندی در ادارهٔ امور شهری مانند مسایل رفاهی، محلی، منطقهای است که طبعاً متأثر از نحوهٔ برخورد و عملکرد دولتها و حکومتها، ایدئولوژیهای حاکم بر جامعه، سطح شناخت و آگاهی مردم است.
وی تصریح کرد: بر این اساس، دلایل متعددی برای مشارکت دادن شهروندان در ادارهٔ امور شهرها وجود دارد که از جمله آن میتوان به گسترش ارزشهای فرهنگی اشاره کرد که این ارزشها، هنجارهای برابری و مردمسالاری را تقویت میکند و به افزایش تقاضای شهروندان برای مشارکت میانجامد.
وی گفت: دگرگونیهایی که در میزان بهرهمندی از آموزش، سن و سطح درآمد شهروندان پدید آمده است نیز هم انگیزهٔ کافی برای مشارکت جوانان تحصیلکرده و متعلق به طبقهٔ متوسط را افزایش میدهد و هم امکان این مشارکت را بالا میبرد. بنابراین مشارکت مردم در امور، موجب افزایش کارایی مسئولان میشود و از طرفی افزایش پیچیدگی روابط در شهرها و امکان ادارهٔ امور انفرادی و آمرانه را از میان میبرد.
وی خاطر نشان کرد: البته باید به این نکته اشاره کرد که هر چند اندیشهٔ مشارکت در تمامی ابعاد زندگی شکل گرفته، لیکن هنوز آنگونه که باید و شاید مشارکت در همهٔ ابعاد زندگی گسترش نیافته است.
وی یادآورشد: در میان عواملی که از گسترش سریع مشارکت جلوگیری میکنند نبود فلسفهای است که بتواند زیرساز کوششهای مشارکتجویانه را فراهم آورد و فهم آنرا آسان گرداند و دیگری تبعیض قائل شدن است. در حالی که بنیادیترین اندیشهٔ بسترساز مشارکت، پذیرش اصل برابری انسانهاست.
وی گفت: هرگاه مردم در پیوند با همدیگر، اهمیت و وزن برابر یابند، مشارکت به معنای واقعی کلمه پدید خواهد آمد. البته در این میان میتوان به عوامل اجتماعی از قبیل خانواده، قومیت و خویشاوندی، انسجام اجتماعی، فضای شهری، تجانس فرهنگی، سابقهٔ سکونت و خاستگاه اجتماعی و میزان تراکم جمعیت شهری نیز اشاره کرد.
وی با ذکر این مطلب که شهرداریها که در واقع بر مبنای مشارکت شهروندی اداره میشوند، چقدر به این اصل اهمیت میدهند و از آن سود میجویند، افزود: تحلیل عوامل مؤثر در مشارکت شهروندان در امور شهری، مقولهای است که بسیاری از شهرهای دیگر کشور بر اساس تحقیق و تفحصهای فراوان، درصدد کشف و رفع موانع موجود در آن هستند اما مسئولان شهری کرمان چقدر با این موضوع آشنایی دارند؟ و میزان مشارکت مردم در امور شهری را چگونه برآورد کردهاند؟ چه راههایی را برای مشارکت بیشتر پیشنهاد میکنند؟