از زمان اجرای برنامه غربالگری تاکنون:
۲۰۰ نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در کاشان شناسایی شده است
غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان به عنوان یک برنامه کشوری در سیستم شبکه ادغام و کلیه دانشگاههای علوم پزشکی این برنامه را اجرا میکند.
از زمان اجرای برنامه غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی از سال ۸۴ تاکنون، بیش از ۲۰۰ نوزاد مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در کاشان شناسایی شده و تحت درمان و مراقبت قرار گرفتهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا در کاشان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به مناسبت هفته جهانی تیروئید در گفتگو با خبرنگاران با اعلام این مطلب اظهار داشت: این دانشگاه نیز همانند سایر دانشگاهها از اسفند ماه سال ۱۳۸۴ با اجرای این برنامه، موفق به درمان و پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی در این نوزادان شده است.
سیّد علیرضا مروجی، یکی از علل مهم عقب ماندگی ذهنی در نوزادان را کم کاری تیروئید عنوان کرد و گفت: غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان به عنوان یک برنامه کشوری در سیستم شبکه ادغام و کلیه دانشگاههای علوم پزشکی این برنامه را اجرا میکند.
مروجی تصریح کرد: با وجود کمبود ید در بدن و خوب کار نکردن غده تیروئید، مقاومت بدن در برابر بیماریهای عفونی کاهش مییابد و عوارض مغزی به شکل کم هوشی و ضعف اعصاب پدید میآید.
وی یادآور شد: کمبود ید در دوران کودکی سبب کاهش بهره هوشی و عقب ماندگی ذهنی، تاخیر یا توقف رشد، ناتوانی جسمی، کم کاری تیروئید، اختلالات عضلانی، تکلمی، شنوایی میشود.
وی با اشاره به کاهش ۱۳/۵(۱۳ و نیم درصد) امتیاز بهره هوشی کودکان و خستگی زودرس و کاهش کارایی آنها بدلیل کمبود ید گفت: کمبود ید در بالغین نیز موجب بروز گواتر، کم کاری تیروئید و اختلال در اعمال روانی و ذهنی میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه، با اشاره به اینکه آب و خاک کشور ما میزان ید کافی ندارد، تاکید کرد: اگرچه غذاهای دریایی مانند میگو و ماهی آب شور غنیترین منابع ید هستند اما جهت پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید، مصرف نمک یددار تصفیه شده برای تمام افراد جامعه به ویژه زنان باردار، کودکان، نوجوانان و… الزامی است.
وی یادآور شد: از مصرف انواع نمکهای دریاچه، دریا و سنگ نمک به دلیل نداشتن ید و وجود ناخالصیها و فلزات سنگین(سرطان زا) مانند سرب، کادمیوم، جیوه و… جداً خودداری شود.
گفتنی است ۴-۱۰ خرداد ماه به نام هفته تیروئید نامگذاری شده است.