یادداشتی از حسن رجیون؛
آفت قراردادهای موقت بر تن قانون کار
رییس اتحادیه پیشکوتان جامعه کارگری استان گیلان، در یادداشتی به تشریح مضرات قراردادهای موقت پرداخت.
قانون کار یکی از مواهبی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به کارگران هدیه داده شد. قانون کار یادگار امام خمینی (ره) است که پس از پیگیریهای متعدد و هوشمندانه مجلس وقت بالاخص ریاست کمیسیون کارگری وقت آقایان کمالی و علیرضا محجوب و دیگر عزیزان فعال کارگری، در تاریخ چهاردهم اسفند سال ۶۹ به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید.
گفتنی است که با تغییرات متعدد باز هم بر همین قانون کار بسیار جفا شده است؛ بطوریکه یکی از مولفههای قانون کار که در فصل دوم بر آن تاکید شده بحث قرردادهای کار است که متاسفانه با برداشتهای مختلف در ادوار گوناگون علیرغم صراحت در ماده ۷ که شروع این فصل است، قراداد کار را مدت موقت یا مدت غیر موقت ذکر کرده است و در تبصرههای چهارگانه به چگونگی عقد این ماده اشاره شده و بحث طبیعت کار که طبیعت مستمر و غیر مستمر دارد اشاره شده که این امر با توجه به مشکلات عدیدهای که بر صنعت و تولید حاکم شده و درصد بالای بیکاری موجبات سو استفاده از این مبحث از قانون گردیده که همه چیز روشن و آشکار است و حتی تاکید شده که قرارداد کار در سه نسخه تنظیم شود و یک نسخه به کارگر و یکنسخه به اداره کار تحویل داده شود؛ اما متاسفانه این امر به خوبی مورد توجه قرار نمیگیرد
البته قرار شد اقدامات خوبی در این خصوص از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام بگیرد، اگرچه در اول راه هستند، موارد صحت قرار داد کار به نحو شایستهای در قانون کار تصریح شده است حتی دوران آزمایشی و یا تعلیق قرار دادکار به خوبی در آن مورد اشاره قرار گرفته و خاتمه قانون کار به نحو مطلوبی بیان گردیده و بحث کار افتادگی جزئی و کلی مبحث طولانی دارد؛ اما چرا با همه این اوصاف قرار دادها سلیقهای وضع میشوند؟ امروز قراردادهای یکماهه و سه ماهه که ماهیت مستمر دارد به کارگران تحمیل میشوند. اعتماد بین کارگران و کارفرمایان میتواند هم بر کیفیت و هم بر کمیت تاثیر گذار باشد که این امر میتواند منشاء خیر داشته باشد.
بنابراین کارفرمایان در راه تحکیم توسعه فعالیتهای شرکت، میتوانند با قراردادهای دائم کارگران را همراهی کنند. کارگرانی که با رضایت کار میکنند، سود آن را به کارفرما برمیگرداند. پس هرچه قراردادها طولانیتر باشد، عِرق کازگران به تولید بیشتر میشود. پس تاکید بر زدودن قرار دادهای موقت، موجبات خیر و برکات زیادی را شامل تولید و صنعت و خدمات خواهد نمود.